Szerző: Voith Hunor

2015. április 15. 17:15

Elválnak a Chrome és az NPAPI útjai

Jó ideje ismert ugyan a Google terve az NPAPI fokozatos kivezetésére, mégis érdemes megemlékezni arról a Chrome legfrissebb főverziójának kiadása kapcsán. A 42-es változat ugyanis az első Google-böngésző, amely lényegében teljesen megvonta az NPAPI-t használó beépülők támogatását.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a már régóta elavultnak számító NPAPI (Netscape Plugin Application Programing Interface) forgalomból történő kivonása: a Chrome frissen kiadott, 42-es főverziója még tovább növeli a nyomást az API-t használó beépülők fejlesztőin, és lényegében teljesen megvonja a támogatást az ilyen pluginektől.

A Google 2013 végén ismertette tervét az NPAPI fokozatos kivezetésére, és tavaly januárban, a 32-es verzióval kezdett tényleges támadásba, amikor néhány kivételtől eltekintve (Silverlight, Unity, Google Earth, Google Talk, Facebook Video – a Java biztonsági okok miatt sosem került fel erre a whitelistre) alapesetben blokkolni kezdte az NPAPI-s plugineket. Bár azok ennek ellenére a felhasználó engedélyével futtathatóak maradtak, az alapesetben kitakart funkciók és az elindításukhoz szükséges macera (persze az egyéb technológiák terjedésével párhuzamosan) alaposan elkezdte lenyomni ezen pluginek népszerűségét.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Idén januárban, a Chrome 40-es verziójából eltávolította a fent említett whitelistet is, így az addig felhasználói engedélyt igénylő beépülők helyére is helykitöltők kerültek. A mostani változás azonban az első igazán drasztikus lépés az NPAPI-t használó pluginek eltüntetésére: a 42-es verziótól kezdve ugyanis a már telepített beépülők nem jelennek meg telepítettként, nem látszanak a navigator.plugins listában és az őket igénylő weboldalakon még a helykitöltőik sem kerülnek megjelenítésre. Az API támogatása alapesetben teljesen ki van kapcsolva, visszakapcsolását otthoni felhasználók a chrome://flags/#enable-npapi paranccsal, vállalati üzemeltetők pedig az enterprise policy segítségével tehetik meg. A vállalat egyben a Chrome webáruházából is visszavonta az összes NPAPI-s kiegészítőt.

Az NPAPI-s beépülők fejlesztőinek azonban már nincs sok ideje alternatív technológiákra (például Pepper API, NaCI) átállni, a Google idén szeptemberben ténylegesen teljes mértékben meg fogja szüntetni a régi API bármilyen szintű támogatását. Saját csevegőjét, a Hangouts-ot még tavaly nyáron migrálta át Native Client (NaCl) és az egyre népszerűbb WebRTC alapokra, és például a korábban Microsoft Silverlightot használó Netflix HTML5 videóra és Encrypted Media Extensions-re váltott. A legnagyobb vesztesnek a Google tavaly őszi statisztikája alapján a Silverlight és a Java beépülők tűnnek, de könnyeket valószínűleg egyikükért sem fognak hullatni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.