Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 30. 18:00

Ha javításra szorul, felejtenie is kell

A Blancco Technology Group felvásárolta a Tabernust, a készülékjavítással foglalkozó brit Regenersis készül az IoT-forradalomra.

Felvásárolja talán legkomolyabb konkurensét a vállalati és kormányzati szektorokban használt adattörlési megoldásairól ismert Blancco Technology Group. Az amerikai Tabernus 12 millió dolláros tranzakció keretében kerül új tulajdonosi körbe, de amint ez lenni szokott, a bejelentés az akvizíciós megállapodás aláírása után történt, és arról egyelőre még egyik fél sem nyilatkozott, a folyamat várhatóan mikor zárul le. Az üzlet pénzügyileg viszonylag kis horderejű, de nem is ebből a szempontból érdekes - a lényeghez azonban kettőt hátrébb kell lépni.

Az 1997-es alapítású Blancco a kezdetektől fogva a visszaállíthatatlan állapotot célzó adattörlési technológiák fejlesztésére fókuszált. Üzletmenetét a vállalati és állami intézményi ügyfelekre alapozta, a konzumer IT-biztonsági piaccal nem foglalkozott (és nem is foglalkozik). Az évek alatt a cég lényegében minden fontosabb nemzetközi és nemzeti megfelelőségi plecsnit begyűjtött, így a termékeivel végzett adattörlést minden nagyobb auditcég elfogadja. A hagyományos számítógép-háttértárak törléséből és a különböző szabályoknak megfelelni akaró (vagy kötelezett) cégekből, intézményekből ugyan jól meg lehet élni, de a mobil és egyre "okosabb" eszközök elterjedésével új növekedési lehetőség nyílt meg a piacon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A viszonylag rövid életciklusokra berendezkedett tömeggyártás velejárója a gyakran meghibásodó termékek ipari szintű javítása. A vásárlói adatokat is tartalmazó memóriával vagy háttértárral rendelkező elektronikai eszközök esetében (szerződéstől függően a javítást végző cégnek vagy a márka tulajdonosának) viszont a személyes adatok védelméről, ez esetben a teljes, utólag visszaállíthatatlan törlésről is kell (de legalábbis fokozottan ajánlott) gondoskodni.

Ezt felismerve az OEM-ek által kiszervezett (bér)javítással foglalkozó, brit Regenersis 2014 tavaszán felvásárolta az első látásra teljesen portfólióidegen Blanccót egy 60 millió eurós üzlet keretében, melynek túlnyomó részét (58,7 milliót) készpénzben, a maradékot pedig részvényben fizette. Az akvizíció jelentőségére a Financial Times akkor remek hasonlatot talált, ami egyben tömören magyarázta is a felvásárlás okát: "Gondoljanak rá úgy, mintha egy papír-újrahasznosítással foglalkozó cég megvette volna a világ legjobb iratmegsemmisítőjét egy olyan korban, amikor az emberek paranoiásan igyekeznek biztosítani, hogy bizalmas [nem kívánt] irataik megsemmisüljenek."

Az adattörlő finn cég felvásárlása után a Regenersis szoftveres divíziójából létrehozta a Blancco Technology Groupot azzal a céllal, hogy a fentebb ismertetett, javításkor szükséges törlés versenyelőnyként és kiemelt szolgáltatásként beépítse portfóliójába. Ehhez vásárolt még némi mobildiagnosztikai technológiát, most pedig harmadik lépésként megszerezte a Tabernust. Így egyrészt kiiktatta a Blancco egyik legnagyobb konkurensét, másrészt viszont a kisebb cég beolvasztásával végső soron mindkét fél jól jár: csökkenteni lehet a jelentős fejlesztési és termékredundanciát, továbbá koncentráltan lehet a robbanás előtt lévő IoT piacra fókuszálni, amelyen az adatvédelmi aspektus talán minden eddiginél fontosabb tényező lesz.

Az akvizíció magyarországi vonatkozásáról Petrányi-Széll Andrást, a Blancco hazai disztribútora, a V-Detect Antivírus Kft. ügyvezetőjét kérdeztük. Elmondta, hogy jelenlegi - egyelőre meglehetősen limitált - információi szerint a közeljövőben valószínűleg a Tabernus termékei is megjelennek a Blancco portfóliójában, az erről szóló egyeztetés már folyamatban van, ennél több konkrétummal azonban nem tudott szolgálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról