:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 11. 09:55

Cégbirodalommá alakul a Google

Új, szokatlan szervezeti struktúrát kap a Google, a vállalat holdingba szerveződik, az egymással kevés átfedést mutató tevékenységek külön cégbe szerveződnek, amelyeket egy új ernyő, az Alphabet fog össze. Vezetőváltást is hozott az átszervezés, a Google új CEO-ja a régóta trónörökösként nevelt Sundar Pichai lett.

Bombaként robbant a hír az éjjel, hogy a Google jelentős átszervezésen esik át. Az abc.xyz doménen (és a céges blogon is) közzétett levélben Larry Page, a Google elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat konglomerátummá (holdinggá) alakul, vagyis a Google-ról lecsatolják az online szolgáltatásokhoz szorosan nem kapcsolódó fejlesztéseket, melyek egy új ernyővállalat, az Alphabet részei lesznek.

Mi az Alphabet?

Az Alphabet egy holding, vagyis olyan cég, amely kizárólagos tulajdonosa néhány leányvállalatnak, saját gazdasági tevékenységet azonban nem végez. Ilyen leányvállalat lesz maga a Google is, de külön, független leányvállalatként folytatja a jövőben a Google több projektje is, például a Nest. Az Alphabet élén a Google korábbi elnök-vezérigazgatója, Larry Page dolgozik tovább, szokás szerint tandemben Sergey Brinnel, utóbbi a cég elnöki pozícióját kapta meg. A duót kiegészítő Eric Schmidtet is az Alphabet viszi tovább, executive chairman pozícióban.

A befeketők számára fontos információ, hogy a meglévő Google-részvények egy az egyben konvertálódnak Alphabet-részvénnyé, sem azok száma, sem az egy részvényre jutó tulajdonhányad nem változik. A részvények cimkéje is marad GOOG és GOOGL, utóbbiak nem biztosítanak szavazati jogot a közgyűlésen. Mivel a leányvállalatok az Alphabet kizárólagos tulajdonában vannak, azokban (értelemszerűen) nem lehet tulajdont vásárolni, az új struktúra azonban megkönnyíti az egyes üzletrészek eladását, a függetlenül működő egységek viszonylag egyszerűen leválaszthatóak az Alphabet szervezeti struktúrájáról. Ugyanez igaz egyébként a felvásárlásra is, a holdingba könnyen illeszthetőek újabb cégek is.

Az átszervezés és a holding létrehozása mindenképp meglepő, a lépés azonban inkább tekinthető az eddigi koncepció megszilárdításának és logikus folytatásának, mint egy egészen új stratégiának. A Google mindennapi vezetéséből már korábban fokozatosan kivonult az alapító Page-Brin páros, egyre több feladatot kaptak a második vonalas vezetők. A holding formátummal is ismerkedett már korábban a cég, ehhez nagyon hasonló struktúrában működött a Google és a Motorola mielőtt utóbbit a Lenovo kivásárolta volna.

Levelében Larry Page nem felejtette el megemlíteni, hogy az Alphabet a tervek szerint nem lesz konzumer márka, vagyis nem lesznek Alphabet brand alá tartozó termékek a piacon. Vagyis ebben a tekintetben marad minden a régiben, a Google termékek is megőrzik saját márkájukat, a YouTube és a Nest is marad saját brandjénél. Erre utal egyébként, hogy az Alphabethez a Google nem is vásárolta meg az alphabet.comot, amely egy, a BMW leányvállalataként működő flottamenedzsment-cég oldala.

Mi lesz a Google-lal?

A Google az új szervezetben csupán az egyik (de messze a legnagyobb) leányvállalatként működik tovább. Az olyan projektek leválasztásával, amelyek nem kapcsolódnak a keresés-hirdetés-online háromszögbe, a cég fókuszáltabb, a profil tisztább és egyértelműbb lett. A küldetés maradt a "világ információinak rendszerezése, elérhetőbbé, használhatóbbá tétele", vagyis rövid távon várhatóan semmi nem változik majd. A profiltisztítás azonban hosszabb távon egy koherensebb vállalatot eredményez, amely tényleg kapcsolatot igyekszik építeni a termékei között. A befektetőknek ez jó hír, a felhasználóknak nem biztos - a mélyebb adatgyűjtés és még több reklám ugyanúgy kifejeződése lehet ennek, mind egy új kezdeményezés a szerteágazó portfólió lenyesegetésére.

Sundar Pichai, a kis-Google vezérigazgatója

Az átszervezés talán legfontosabb eleme, hogy a Google elnök-vezérigazgatója Sundar Pichai lett. Pichai kinevezése nem meglepetés, a cég mindennapi működésében már korábban a legfontosabb emberré vált, miután fokozatosan egyre több részleg működését felügyelte. Pichai a Chrome és a Chrome OS, majd a Google Drive, az Apps, később pedig az Android fölött is megkapta az irányítást, most portfóliója teljessé vált.

Az átszervezést részben Pichai kinevezési kényszere is indokolta - a tehetséges, széles körben elismert vezetői kvalitásokkal rendelkező tamil származású üzletembernek a Google-ön belül már csak egy lépcsőfoka maradt felfelé lépni, azt pedig az alapító Larry Page foglalta el. Ez azt jelentette, hogy amíg Page nem válik meg székétől, Pichai számára nem marad út felfelé, ilyenkor az amerikai üzleti kultúrában megszokott lépés valahol máshol folytatni CEO-ként. Pichai után pedig a pletykák szerint volt is külső érdeklődő, a Twitter mellett tavaly a Microsoft is szóba került (mielőtt Satya Nadella kapta volna meg a pozíciót). Az átszervezés így helyet csinált a Google élén az ambiciózus Pichainak, miközben Page is megtartotta a konglomerátum fölött az ellenőrzését.

Egy döntést érdemes még kiemelni: a YouTube (online szolgáltatásként) maradt továbbra is a Google része, a korábban élvezett függetlenségét azonban megőrzi. A videomegosztó élén marad Susan Wojcicki, ő pedig közvetlenül Pichainak jelent majd. A Google megerősítette, hogy hivatalosan a cég része marad a keresés, a hirdetések, a Maps, az Apps, az Android, a Chrome és a kapcsolódó fejlesztések is.

Mi lesz a többi projekttel?

Az új szervezeti forma lehetővé teszi, hogy a Google-ernyő alól kikerüljenek azok a projektek, amelyek nem kötődnek szorosan a keresőóriáshoz, annak fejlesztéseivel pedig csupán minimális átfedést élveznek. Ilyen független leányvállalatot kap a korábban felvásárolt Nest, amely otthonautomatizálással foglalkozik, a Calico, amely az emberi élettartam megnyújtásának lehetőségét kutatja, illetve a Life Sciences, amely gyakorlatilag kiborgokká akar minket tenni. Ugyanígy dedikált vállalattá alakul a Google Ventures (kockázati befeketetések), a Google Capital (nem-kockázati befektetések), és a Google X Labs is. A leányvállalatok teljes listája várhatóan hamarosan elérhető lesz.

Az átszervezés lehetővé teszi, hogy ezek egyenként független cégként működjenek, saját vezérigazgatóval, nagyon pontosan meghatározott működési területtel és átlátható költségvetéssel. Nem mellékes, hogy ahogy Pichai számára, e leányok vezetői számára is megnyílt a CEO pozíció az átszervezéssel, ami a Szilícium-völgyben a tehetség megtartásának egyik fontos eszköze. Az Alphabet pénzügyi jelentéseiben ezek a részlegek várhatóan együtt, ömlesztve jelennek majd meg, de már ez is fejlődés lesz a mai állapothoz képest, amikor sejtésünk sincs, a Google mennyit költ ezen cégeknek a fenntartására.

a címlapról