:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 27. 11:06

Sundar Pichai felel szinte az összes Google-termékért

Átszervezte vezetését a Google, egy belsős feljegyzés szerint a jövőben Sundar Pichai irányítja a legtöbb termék fejlesztését. Az Android, a Chrome és az Apps mellett hozzá tartozik immár a kereső, a Google+ és a Maps is például.

Sundar Pichai a Google kereső toolbar fejlesztésének irányításával kezdte karrierjét a cégnél, majd  Chromeés a Chrome OS fejlesztését vezette sokáig, később ehhez megkapta az Apps vezetését is, amikor az irodai szoftverért felelős Dave Girouard 2012-ben elhagyta a céget. Pichai felelősségi köre tovább bővült, amikor 2013-ban az Android fejlesztését irányító Andy Rubin más területre váltott, ekkor a mobilos operációs rendszerrel kapcsolatos feladatokat is átvette tőle.

Egy most hétvégén bejelentett nagyszabású átszervezés keretében Pichai gyakorlatilag az összes létező Google "alaptermékkel" kapcsolatos felelősséget is megkapta, hozzá tartozik mostantól a kereső, a Maps, a Google+, a hirdetési rendszer, valamint az infrastruktúra fejlesztése is. Ezen területek vezetői korábban közvetlenül Larry Page elnök-vezérigazgató alá voltak rendelve, mostantól viszont Sundar Pichainak tartoznak beszámolóval. A nagy Google-üzletek közül egyedül a YouTube az, amely kimarad Pichai irányítása alól, a videomegosztót továbbra is Susan Wojcicki irányítja, viszonylag független csapat élén. Ő továbbra is Larry Page elnök-vezérigazgatónak jelent.

A Re/Code információi szerint a dolgozóknak küldött feljegyzésben Larry Page leírja, a változásoktól az innováció gyorsulását várja, mivel kevesebb lesz a szűk keresztmetszet a döntési folyamatokban. Page saját elmondása szerint a meglevő és már bejáratott termékek helyett inkább az olyan új területekkel foglalkozna mint a Nest okostermosztát és az okosotthonok, az internet- és energiaszolgáltatás, valamint a misztikus Google X projektek, amelyek például a Glasst termelték ki. Emellett Page feladata lesz a jogi és a pénzügyi stratégia irányítása is. Céghez közeli források szerint Larry Page egy ideje már tervezte, hogy kiszáll a meglevő, jól bejáratott termékekkel kapcsolatos irányításból, hogy több ideje és energiája legyen az új területekre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Pichai régóta Page jobbkezének számít, vállalkozó szelleme, technikai felkészültsége és termékfókusza miatt nagy elismertségnek örvend a cégen belül is. Igazi "mentor" típusnak tartják, aki jól tudja a tudását átadni, ezért a beosztottait is a legjobbak között tartják nyilván. Pichairól több forrás is említi, hogy anélkül képes a rá bízott feladatokat maradéktalanul ellátni, hogy közben ellenségeskedést vagy indulatokat szítana. A Bloomberg BusinessWeek szerint jó eséllyel ő lesz a Google következő elnök-vezérigazgatója.

Sundar Pichai 1972-ben született Indiában. A Kharagpur Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, ezt követően a Standordra és a Pennsylvania Egyetemre is járt üzleti szakra. A Google előtt az Applied Materialsnál és a McKinsey-nél is dolgozott, 2004 óta a keresőcég munkatársa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.