Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 27. 11:06:00

Sundar Pichai felel szinte az összes Google-termékért

Átszervezte vezetését a Google, egy belsős feljegyzés szerint a jövőben Sundar Pichai irányítja a legtöbb termék fejlesztését. Az Android, a Chrome és az Apps mellett hozzá tartozik immár a kereső, a Google+ és a Maps is például.

Sundar Pichai a Google kereső toolbar fejlesztésének irányításával kezdte karrierjét a cégnél, majd  Chromeés a Chrome OS fejlesztését vezette sokáig, később ehhez megkapta az Apps vezetését is, amikor az irodai szoftverért felelős Dave Girouard 2012-ben elhagyta a céget. Pichai felelősségi köre tovább bővült, amikor 2013-ban az Android fejlesztését irányító Andy Rubin más területre váltott, ekkor a mobilos operációs rendszerrel kapcsolatos feladatokat is átvette tőle.

Egy most hétvégén bejelentett nagyszabású átszervezés keretében Pichai gyakorlatilag az összes létező Google "alaptermékkel" kapcsolatos felelősséget is megkapta, hozzá tartozik mostantól a kereső, a Maps, a Google+, a hirdetési rendszer, valamint az infrastruktúra fejlesztése is. Ezen területek vezetői korábban közvetlenül Larry Page elnök-vezérigazgató alá voltak rendelve, mostantól viszont Sundar Pichainak tartoznak beszámolóval. A nagy Google-üzletek közül egyedül a YouTube az, amely kimarad Pichai irányítása alól, a videomegosztót továbbra is Susan Wojcicki irányítja, viszonylag független csapat élén. Ő továbbra is Larry Page elnök-vezérigazgatónak jelent.

A Re/Code információi szerint a dolgozóknak küldött feljegyzésben Larry Page leírja, a változásoktól az innováció gyorsulását várja, mivel kevesebb lesz a szűk keresztmetszet a döntési folyamatokban. Page saját elmondása szerint a meglevő és már bejáratott termékek helyett inkább az olyan új területekkel foglalkozna mint a Nest okostermosztát és az okosotthonok, az internet- és energiaszolgáltatás, valamint a misztikus Google X projektek, amelyek például a Glasst termelték ki. Emellett Page feladata lesz a jogi és a pénzügyi stratégia irányítása is. Céghez közeli források szerint Larry Page egy ideje már tervezte, hogy kiszáll a meglevő, jól bejáratott termékekkel kapcsolatos irányításból, hogy több ideje és energiája legyen az új területekre.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Pichai régóta Page jobbkezének számít, vállalkozó szelleme, technikai felkészültsége és termékfókusza miatt nagy elismertségnek örvend a cégen belül is. Igazi "mentor" típusnak tartják, aki jól tudja a tudását átadni, ezért a beosztottait is a legjobbak között tartják nyilván. Pichairól több forrás is említi, hogy anélkül képes a rá bízott feladatokat maradéktalanul ellátni, hogy közben ellenségeskedést vagy indulatokat szítana. A Bloomberg BusinessWeek szerint jó eséllyel ő lesz a Google következő elnök-vezérigazgatója.

Sundar Pichai 1972-ben született Indiában. A Kharagpur Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, ezt követően a Standordra és a Pennsylvania Egyetemre is járt üzleti szakra. A Google előtt az Applied Materialsnál és a McKinsey-nél is dolgozott, 2004 óta a keresőcég munkatársa.

a címlapról