Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 7. 19:40

Kipróbálható a Project Islandwood

Megnyitja a Project Islandwood forráskódját a Microsoft - jelentette be a vállalat. A hivatalos nevén Windows Bridge for iOS jelentős része szabad szoftver lesz, a maradék pedig ingyenesen használható bináris (legalábbis egyelőre). Így áll jelenleg a nagy UWP-stratégia.

Általános meglepetést okozott a Microsoft bejelentése az idei Build konferencián, hogy olyan eszköztárat fejleszt, amellyel iOS-re és Androidra készült alkalmazások lesznek futtathatóak a cég Windows 10 platformján. A lépés célja csökkenteni azt a hátrányt, amit a mobilos Windows a minőségi alkalmazások terén szenved, ezzel vonzóbbá tenni a rendszert a felhasználók számára.

A cég az Android illetve az iOS esetében gyökeresen eltérő megoldást választott a keresztplatformos kompatibilitás megvalósításához. Míg az androidos appok futtatásáért az eszközön található futtatókörnyezet felel majd, az iOS-es alkalmazásoknál egészen más megközelítés működik. Az ilyen appok Objective-C forráskódjából a Visual Studio farag natív UWP (Universal Windows Platform) alkalmazást, amely már minden Windows 10-es platformon futtatható lesz.

Roppant érdekes, hogy az iOS bridge nem csak okostelefonokon, hanem tableteken és PC-ken is működik. További bónusz, hogy az így készített alkalmazásokkal nem csak a Windows 10, hanem a Windows 8.1 is megcélozható, a támogatott utasítás-architektúrák között pedig az ARM mellett a 32 bites és 64 bites x86 is megtalálható. Egyelőre ez utóbbi kettő érhető el, a messze legfontosabb ARM-os kompatibilitás még nem készült el. A most közzétett kód még nem végleges, jelenleg is aktív fejlesztés alatt áll. A stabil kiadás várhatóan ősszel lesz elérhető, sejtésünk szerint a Windows 10 Mobile rajtjára az Islandwood is készen áll majd.

A Microsoft most bejelentette, hogy a Windows Bridge for iOS szabad szoftver lesz, nyílt forráskóddal. A Project Islandwood kódja MIT licenc alatt érhető el, azt pedig a vállalat már fel is töltötte GitHubra, WinObjC néven. A forráskód megnyitásától a Microsoft azt várja, hogy a fejlesztői közösség ráveti majd magát az Islandwoodra és besegít majd a fejlesztésben - hibajavításokkal, teszteléssel, kommentekkel, visszajelzéssel. Nem utolsó sorban a fejlesztőknek is roppant fontos lesz, hogy a "híd" nem egy fekete doboz, ha szokatlan viselkedést tapasztalnak, akkor azonnal meg tudják nézni a kódban, hogy azt mi okozhatja, ez pedig jobb, magasabb kompatibilitást mutató alkalmazásokhoz vezet, ami a fejlesztők, a Microsoft és a felhasználók alapvető, közös érdeke.

Sajnos a szabad szoftveres gondolkodás nem minden elemét hatja át a kezdeményezésnek, a négy komponens legfontosabb eleme, az Objective-C compiler (fordító), amely a tulajdonképpeni alkalmazást előállítja, zárt forráskódú marad, a bináris azonban a többi modullal letölthető GitHubról ingyenesen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A túlhevült várakozásokat a Microsoft igyekszik kicsit hűteni is. A bejegyzés arra is kitér, hogy az Islandwood nem farag hirtelen iPhone-t a Lumiákból, a fejlesztőknek továbbra is portolniuk kell az alkalmazásokat, ehhez azonban felhasználhatják a meglévő kódbázist és nem kell új nyelvet tanulniuk az Objective-C mellett. A vállalat igyekszik egyébként a lehető legtöbb iOS API-t úgy implementálni, hogy ezek jelentős módosítás nélkül futhassanak UWP-n. Illúziói azonban senkinek ne legyenek, az alkalmazásokhoz mélyen hozzá kell majd nyúlni, és adott pontokon jelentősen át kell írni ahhoz, hogy UWP-n is jól működjenek.

Hidak, hidak mindenhol

A Microsoft másik két hídja is gyors ütemben fejlődik. Az egyik az androidos appok futtatását előkészítő Project Astoria, a másik a webes alkalmazások önálló mobilalkalmazássá csomagolásában segítő Project Westminster. Az Astoria jelenleg műszaki előzetes mérföldkőnél tart, egyelőre csak meghívásos alapon kapnak betekintést a kiválasztott partnerek. A tesztelők körét azonban folyamatosan bővíti a Microsoft, a jelenleg várólistások várhatóan augusztus közepére mind kapnak hozzáférést.

Az Astoria szintén hozott szabad szoftveres eredményeket, a Microsoft a Google-féle ANGLE projekthez adott hozzá saját fejlesztéseket. A piaci dinamikát ragyogóan illusztrálja ez a gesztus: az ANGLE ugyanis arra szolgál, hogy WebGL és OpenGL tartalmakat fordítson DirectX 9 és 11 API-ra. Erre a Google-nak a windowsos Chrome kapcsán van szüksége, a Microsoftnak viszont a Windowson futó androidos alkalmazások miatt kell ez a réteg. A cég közlése szerint a Microsoft a teljesítményt és kompatibilitást javító fejlesztésekkel járult hozzá a projekthez, ezeket a Google el is fogadta.

Jóval előrébb jár a Westminster, amely már élesben használható, a Windows 10 és a Visual Studio 2015 is támogatja már hivatalosan. A Westminster lehetővé teszi, hogy a böngészős webappból letölthető alkalmazást faragjunk. Miért tenné ezt bárki? Mert így hozzáférést kap az UWP API-szett jelentős részéhez, ezt pedig böngészőben futó alkalmazásként nem tehetné meg. Az app futtatásáért természetesen az Edge alatt dolgozó EdgeHTML motor felel, fejlesztéséhez pedig nincs szükség az eszközök (és a tudás) lecserélésére.

Centennial, a Win32 újjászületése

Az utolsó híd, és meglátásunk szerint felhasználói szemmel messze legizgalmasabb a Windows Bridge for Classic Windows, kódnevén Project Centennial. Ez teszi majd lehetővé, hogy a Win32-es alkalmazásokat olyan csomaggá alakítsák a fejlesztők, amely kompatibilis a Windows Store-ral. Ahelyett azonban, hogy Steam-mintára automatizált telepítőket használna, a Centennial egy szupermodern megoldás lesz, a letöltött alkalmazások pedig sandboxban, konténeres környezetben futnak majd, némi virtualizációval nyakonöntve. A Centennial az App-V-vel ellentétben igényel némi módosítást az alkalmazásnál is, egyébként azonban szinte teljesen transzparens lesz. A Centennial a tervek szerint 2016-ban éri el a nyilvános tesztelés fázisát, a hivatalos rajtra tippünk sincs.

a címlapról