Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 17. 14:42

Tölthető a végleges VirtualBox 5

Négy év után ugrik főverziót a VirtualBox, megérkezett az Oracle asztali virtualizációs szoftverének 5.0-s kiadása. A fejlődés kézzelfogható, jelentős teljesítménynövekedést hozhat a paravirtualizáció.

Az 5.0-s verzió nagy újdonsága, hogy támogatja a windowsos és linuxos VM-ek esetében is a paravirtualizációt. A várva várt megoldás eredménye a sokkal hatékonyabb (értsd: gyorsabb) futás, ahogy a vendég rendszerek a hardverek képességek egy részéhez közvetlenül, a hoston átnyúlva hozzá tudnak férni. A paravirtualizációs képességek kihasználásához olyan rendszernek kell a VM-ben futnia, amelyet a fejlesztő felkészített erre, az Oracle a saját Linux 7-es rendszerét, valamint a Windows 7 (vagy újabb) rendszereket említi.

A fentivel összefüggésben a VirtualBox a processzorok hardveres képességeinek szélesebb tárházát támogatja, bekerült így az SSE 4.1 és 4.2 támogatás, az RDRAND instrukciók, valamint a hardveresen gyorsított titkosításhoz használt AES-NI utasításkiterjesztések támogatása is. Szintén a kibővített hardveres támogatás eredménye, hogy bekerült az USB 3.0 kezelése, az ilyen perifériák immár teljes sebességgel használhatóak a virtuális gépből is. Ezzel együtt átalakult a szoftveres hangrendszer, és megjelent az NDIS6 hálózati meghajtó-modell támogatása is.

Aranyos fejlesztés, hogy a VirtualBox végre teljeskörű, kétirányú drag-n-drop támogatást kapott, vagyis guest rendszertől függetlenül húzhatunk az ablakban futó rendszerbe fájlokat és mappákat, ami kontextustól függően megnyitást vagy másolást eredményez (a hostnak Windowsnak kell lennie).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Fontosabb újdonság, hogy a VirtualBox immár kezeli a titkosított virtuális merevlemezeket, azokról pedig képes az operációs rendszert on-the-fly dekódolással futtatni. A titkosítás akár AES-256 erősségű is lehet, ez ma az egyik legerősebb, legbiztonságosabb titkosítást jelenti.

Az asztali virtualizációs szoftver 2008-ban, az Innotek akvizíciója során került a Sun Microsystemshez, amelyet később az Oracle vásárolta fel. A nyílt forrású, GPLv2 licenc alá tartozó (kivéve a néhány többletfunkciót tartalmazó, PUEL licencű VirtualBox kiegészítő csomagot), kettes típusú (alkalmazásként telepíthető) hypervisor szoftver elsősorban ingyenességével és széles körű platformtámogatásával tett szert nagy népszerűségre, de néhány éve az Oracle is ezt emelte be saját VDI megoldásaiba. A most elérhetővé tett kiadást megelőzően a 2013 végi 4.3-as volt az utolsó komolyabb frissítés, az azóta kiadott foltok leginkább hibajavításokat tartalmaztak.

A szoftver letölthető a projekt oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról