Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Teszt alatt a Windows 10 disztribúciós rendszere

Gálffy Csaba, 2015. július 14. 18:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Leállította a friss verziók kiszolgálását a Microsoft arra az időre, amíg élesíti az új, várhatóan végleges disztribúciós infrastruktúrát. Az órákon belül felálló rendszer feladata lesz majd kiszolgálni a végfelhasználók felé a Windows 10 végleges kiadását - fontos tehát, hogy minden zökkenőmentesen működjön.

Rövid időre leállítja a Microsoft a tesztverziók disztribúcióját - jelentette be Gabe Aul, az Insider program vezető fejlesztője. A lépésre azért van szükség, mert a július 29-i éles bevetés előtt nem csak a friss Windows 10-et, hanem a hozzá tartozó kiszolgáló infrastruktúrát is véglegesíteni szeretné a vállalat - ez utóbbi már elkészült és a cég szerint készen áll a főpróbára. Az egy napos szünet után újrainduló frissítési hullámok (a 10166-os build kiszolgálása) már pontosan azon a rendszeren zajlanak majd, amelynek a július 29-én induló frissítések kiosztását is végzi majd, így most vizsgázik ez az infrastruktúra élesben először.

Ekkora még nem volt

A Microsoftnak a Windows Update kapcsán már rengeteg tapasztalata van a szoftverfrissítések kiszolgálásával, ez az infrastruktúra rendszeresen hatalmas hullámokat szolgált ki (gondoljunk csak egy-egy szervizcsomag kiadására). A Windows 10 kiadása azonban sok tekintetben a legnagyobb ilyen szoftverterjesztés lesz a cég életében, ahogy fokozatosan egyre több, Windows 7-et és Windows 8-at futtató számítógépre küldi ki a vadonatúj operációs rendszert a szoftverház. A rendszerben nem csak a letöltések vezérlése, hanem a kulcsok ellenőrzése és aktiválása, illetve számtalan kisebb-nagyobb elem kell zökkenőmentesen együttműködjön - nem csoda, hogy ennek tesztelésére külön időszakot dedikált a Microsoft.

A disztribúció a mai nap során várhatóan újraindul majd és a cég az Insider programban résztvevők gépeit automatikusan a legújabb, 10166-os buildre frissíti. A Windows 10-es lemezképek várhatóan egy ideig nem térnek vissza, egyelőre azt kéri a cég a tesztelőktől, hogy a Windows Update rendszerén keresztül frissítsék.

A legfrissebb build (fejlesztői alverzió) egyébként a már fent említett 10166-os sorozatszámot viseli, ezt rövid időre elérhetővé tette már a cég a "Fast Ring", tehát a legmagasabb kockázatot vállaló tesztelők számára. Az elmúlt hónapokban az operációs rendszer egyre stabilabbá vált, a 10166 már csupán néhány hibajavítást hoz illetve a felületen csiszolt még itt-ott a szoftverház. Fontosabb, hogy a 10166-hoz frissült a Windows 10-es SDK is, így a fejlesztők már a véglegeshez nagyon közel álló operációs rendszeren tesztelhetik alkalmazásaikat, hogy azok készen álljanak a július 29-i rajtra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.