:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 16. 10:30

Búcsút int a jelszavaknak a Yahoo

Már jelszó nélkül is beléphetünk Yahoo-fiókunkba. A vállalat frissen bevezetett on-demand bejelentkeztetése a kétfaktoros autentikációra emlékezetet, noha annak első faktorát, a jelszót elhagyja, a belépéshez csak az üzenetben kapott kódra van szükség. A cég levelezőszolgáltatását is felturbózza, az hamarosan végpontok közötti titkosítást kap.

Radikális módszerrel igyekszik megoldani az elfelejtett jelszavak problémáját a Yahoo: a vállalat új kezdeményezésével egyszerűen megszabadul a belépési azonosítóktól. Az elképzelés lényege, hogy a cég a kétlépéses bejelentkeztetéshez hasonlóan, üzenetben küldi ki a véletlenszerűen generált jelszavakat a felhasználók telefonjaira - csak épp az első lépés, a regisztrációkor megadott jelszó begépelése marad ki.

Már most használható

A megoldás értelemszerűen kevésbé biztonságos mint kétfaktoros társa, hiszen az adott felhasználó telefonját megszerezve egyszerűen megkaparintható a rendszer által kiküldött négyjegyű belépőkód. Amíg azonban a készülék biztonságban van, kifejezetten kényelmes megoldás lehet, főleg azoknak, akik hajlamosak elfelejteni jelszavaikat. A funkció bekapcsolásához először a hagyományos módszerrel kell bejelentkezni a Yahoo fiókba, majd a biztonsági beállítások menüjében kell aktiválni az on-demand opciót, illetve megadni a kód fogadásához használt telefonszámot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A beállítást követően, a Yahoo bejelentkezési felületére navigálva a felhasználót nem a megszokott jelszómező fogadja, hanem egy "jelszó küldése" gomb, amelyre kattintva a szolgáltatás automatikusan kiküldi az azonosítót a megadott számra. Dylan Casey a vállalat alelnöke szerint ez az első lépés a jelszavak teljes megszüntetéséhez - noha kérdéses, hogy azoknak csak a biztonság részleges feláldozásával inthetünk-e búcsút. Hasonló törekvések más vállalatoknál is megfigyelhetők, főként az okostelefon-gyártóknál, akik jellemzően valamilyen biometrikus azonosítással igyekeznek megkönnyíteni a bejelentkezést különböző szolgáltatásokba - utóbbira persze egy asztali PC esetében ritkán van lehetőség.

A funkció ugyanakkor vélhetően a felhasználó által gyakran használt számítógépekre korlátozódik, hiszen ahhoz szükség van az adott információkat (mint például a telefonszám) tároló cookie-kra is. Ha egy ismerős notebookjáról, netán nyilvános terminálról szeretnénk bejelentkezni, továbbra is szükség lesz a hagyományos jelszóra.

Titkosított levelezés - legalábbis részben

A Yahoo email szolgáltatását is felturbózza: az üzenetküldést végpontok közötti titkosítással vértezi fel. Az SxSW konferencián demózott megoldást a cég egy a Google által készített, egyelőre alfa fázisban lévő, End-to-End névre hallgató Chrome kiegészítőről mintázta, amely felhasználóbarát titkosítást ígér és várhatóan még idén megjelenik. Az End-to-Endről itt már korábban is megemlékeztünk. Bár a titkosítás kétségtelenül biztonságosabbá teszi a Yahoo levelezőszolgáltatását, sajnos nincs szó teljes körű megoldásról: néhány adat, mint a feladó és az üzenet címzettje, továbbá a küldés ideje továbbra is titkosítatlan marad - ezekre a levél képbesítéséhez szüksége van a levelezőrendszereknek. A funkció ráadásul nem is lesz alapértelmezetten aktív, a cég arra számít, a felhasználók azt csak a "kifejezetten érzékeny" emailek esetében veszik igénybe. Az on-demand bejelentkeztetéssel ellentétben a végpontok közötti email-titkosítás egyelőre nem elérhető, a vállalat szerint azt az idei év végéhez közeledve kapcsolják be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.