Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 12. 17:30

Milliárdos kiesés az Intel bevételében

Váratlanul csökkentette első negyedévre vonatkozó előrejelzését az Intel. A cég a korábban várt 13,7 milliárd dollár helyett csak 12,8 milliárd dollárra számít.

Meglepte a befektetőket és az elemzőket, hogy az Intel ma figyelmeztetést tett közzé és csökkentette a folyó negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzését. A korábbi pénzügyi várakozás szerint az első negyedévben a cég 13,7 milliárdos forgalomra számított (plusz-mínusz 500 millió), az új várakozás 12,5 - 13,1 milliárd dollár.

A változást a kiadott közlemény szerint az üzleti asztali PC-k iránti kereslet váratlan visszaesése okozza, amelyet súlyosbított az amerikai dollár további drámai erősödése is. A cég különösen Európában érzékel komoly makroökonómiai és árfolyam-problémákat. További akadályozó tényező, hogy az Intel gyártópartnerei a szokásosnál alacsonyabb raktárkészlettel dolgoznak, ami hosszabb távon kiegyenlítődik, a negyedév során azonban kieső bevételként jelentkezett.

A keresletet egy igen érdekes jelenség mozgatja az Intel szerint. Míg az elmúlt negyedévekben a nagyobb szervezetek már lassan lezárták a Windows XP-t futtató gépek lecserélését, a hullámot nem folytatják a kis- és közepes vállalatok. Ezek a szervezetek továbbra is használják a nem támogatott rendszert (és az azt futtató hardvereket), ami némileg váratlanul érintette a chipgyártót.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Az adatközponti üzletág minden elvárásnak megfelel" - teszi hozzá a közlemény, tehát a PC-s részlegtől eltérően a szerver-processzorokat gyártó részleg az előzetes célkitűzéseknek megfelelően teljesít, amit ezek szerint az árfolyamhatás sem tudott megváltoztatni. A befektetőket némileg megnyugtathatja, hogy a bevétellel és profittal együtt prioritással kezelt üzemi eredményhányadra vonatkozó előrejelzését az Intel nem módosította, az továbbra is 60 százalék körül lesz majd.

A most pontosított, első negyedévre vonatkozó előrejelzéseken túl az Intel az összes többit (például az egész éves prognózist) visszavonta, azokat április 14-én, a hivatalos negyedéves jelentéssel pótolja majd.

A bejelentés hírére az Intel papírjai a tőzsdei kereskedést több, mint négy százalékos mínuszban nyitották. A figyelmeztetés az AMD részvényárfolyamára is hatással volt, az előbbi cég 3,5 százalékot esett. Szintén eséssel nyitott a HP (amely az említett piacokra hasonló kitettséggel rendelkezik), azóta azonban jelentős emelkedést mutat az árfolyam és már pluszban jár a papír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról