Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 12. 17:30

Milliárdos kiesés az Intel bevételében

Váratlanul csökkentette első negyedévre vonatkozó előrejelzését az Intel. A cég a korábban várt 13,7 milliárd dollár helyett csak 12,8 milliárd dollárra számít.

Meglepte a befektetőket és az elemzőket, hogy az Intel ma figyelmeztetést tett közzé és csökkentette a folyó negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzését. A korábbi pénzügyi várakozás szerint az első negyedévben a cég 13,7 milliárdos forgalomra számított (plusz-mínusz 500 millió), az új várakozás 12,5 - 13,1 milliárd dollár.

A változást a kiadott közlemény szerint az üzleti asztali PC-k iránti kereslet váratlan visszaesése okozza, amelyet súlyosbított az amerikai dollár további drámai erősödése is. A cég különösen Európában érzékel komoly makroökonómiai és árfolyam-problémákat. További akadályozó tényező, hogy az Intel gyártópartnerei a szokásosnál alacsonyabb raktárkészlettel dolgoznak, ami hosszabb távon kiegyenlítődik, a negyedév során azonban kieső bevételként jelentkezett.

A keresletet egy igen érdekes jelenség mozgatja az Intel szerint. Míg az elmúlt negyedévekben a nagyobb szervezetek már lassan lezárták a Windows XP-t futtató gépek lecserélését, a hullámot nem folytatják a kis- és közepes vállalatok. Ezek a szervezetek továbbra is használják a nem támogatott rendszert (és az azt futtató hardvereket), ami némileg váratlanul érintette a chipgyártót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Az adatközponti üzletág minden elvárásnak megfelel" - teszi hozzá a közlemény, tehát a PC-s részlegtől eltérően a szerver-processzorokat gyártó részleg az előzetes célkitűzéseknek megfelelően teljesít, amit ezek szerint az árfolyamhatás sem tudott megváltoztatni. A befektetőket némileg megnyugtathatja, hogy a bevétellel és profittal együtt prioritással kezelt üzemi eredményhányadra vonatkozó előrejelzését az Intel nem módosította, az továbbra is 60 százalék körül lesz majd.

A most pontosított, első negyedévre vonatkozó előrejelzéseken túl az Intel az összes többit (például az egész éves prognózist) visszavonta, azokat április 14-én, a hivatalos negyedéves jelentéssel pótolja majd.

A bejelentés hírére az Intel papírjai a tőzsdei kereskedést több, mint négy százalékos mínuszban nyitották. A figyelmeztetés az AMD részvényárfolyamára is hatással volt, az előbbi cég 3,5 százalékot esett. Szintén eséssel nyitott a HP (amely az említett piacokra hasonló kitettséggel rendelkezik), azóta azonban jelentős emelkedést mutat az árfolyam és már pluszban jár a papír.

a címlapról