Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 12. 12:30

Itt a 2015-ös Pixel, a Chromebookok új zászlóvivője

Bejelentette a Chromebook Pixel második generációját a Google. A keresőóriás az USB-C portokkal felszerelt Chrome OS-es notebook leleplezésével párhuzamosan új online boltját is megnyitotta, amely a Play Store Devices szekcióját hivatott leváltani.

Megérkezett a Google referencia Chromebookjának legújabb generációja, amely a keresőóriás megújult online boltjában kapható. Az új Chromebook Pixel külsőre gyakorlatilag semmit nem változott, a két évvel ezelőtti Pixel ipari formatervét töltött meg új tartalommal a Google. A hardveres jellemzők is jobbára azonosak maradtak, az érintésérzékeny panel továbbra is 12,85 hüvelykes, 3:2-es képaránnyal és 2560x1700 pixeles felbontással, ami 239 PPI-s pixelsűrűséggel.

Az ismert, szögletes házban ugyanakkor szinte teljesen megújult hardvert találunk, amely kétféle konfigurációban érhető el: 2,2 gigahertzes Intel Broadwell Core i5 processzorral, Intel HD Graphics 5500 grafikával és 8 gigabájt RAM-mal szerelve vagy 2,4 gigahertzen ketyegő Core i7 lapkával, ugyancsak az Intel integrált GPU-jával, illetve 16 gigabájt memóriával. A belső tárhely mérete, ahogy a Chrome OS-es notebookoknál ez lenni szokott, határozottan szerény, 32 vagy 64 gigabájt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A laptop csatlakozók terén is hoz újítást, a 2015-ös Chromebook Pixelen ugyanis mindjárt két darab USB-C portot találunk, ezen felül két hagyományos USB 3.0 port és egy SD-kártyaolvasó is helyet kapott rajta. Az eszköz Wi-Fi- és Bluetooth 4.0-képessége megmaradt, a 4G modul azonban sajnos eltűnt belőle, ami észrevehető hátrány az előző generációhoz képest, különösen miután a Chrome OS esetében egy masszívan az online kapcsolatra és cloud-tárhelyekre építő platformról van szó. A nagyjából másfél centi vastag készülék 1,49 kilogrammot nyom (ez meglepően nehéznek számít) és a Google szerint tisztességes 12 órás akkus üzemidőt produkál.

Videó, töltés és adatátvitel egy porton

A Pixel legkiemelkedőbb újítását talán az említett két oldalán elhelyezett USB-C portok jelentik: a dugó orientációjától függetlenül használható csatlakozók egyre több eszközön tűnnek fel, és elődeikkel ellentétben ténylegesen univerzális felhasználási lehetőségeket kínálnak: nem csak adatátvitelre alkalmasak, de akár 100 wattot is tudnak leadni-felvenni. Ennek köszönhető, hogy a Pixel a két oldalsó csatlakozó bármelyikéről tölthető - ami az első tesztek szerint meglepően kényelmes használatot eredményez. A csatlakozó emellett integrált DisplayPort videokimenetként is szolgál, adapterrel a Chromebook akár 4K jelet is tud produkálni.

00:56
 

For What’s Next: The New Chromebook Pixel

Még több videó

Az USB-C csatlakozóval felszerelt készülékek sora a jövőben tovább bővül majd, (kezdve az Apple frissen bejelentett MacBookjával) többek között a Google is bejelentette már elkötelezettségét a szabvány mellett. Az új Chromebook Pixel, akárcsak elődje, a kategória messze legdrágább eszköze: az i5-ös modell 999, az i7-es "Ludicrous Speed" (Őrült Sebesség) változat pedig 1299 dollárért lesz megvásárolható. A készüléket már nem érdemes a Google Play Store Devices blokkjában keresni, azt ugyanis a vállalat megszüntette és egy egyszerűen Google Store névre keresztelt online bolttal váltotta fel - itt viszont a népszerű Nexus 5 okostelefont már nem lehet megvásárolni.

A korábban a Play Store-ban árult teljes hardverpaletta az új webes áruházba került át - rossz hír viszont, hogy a szétválasztás után a Play Store-os ajándékkártyák és kreditek már nem használhatók fel az új felületen, vagyis hardvervásárlásra. Ezzel párhuzamosan a vállalat megnyitotta első offline üzletét is, Londonban, ahol a cég eddig online kínált termékeit lehet majd megvásárolni, az okostelefonoktól a Chromebookokig. Ez érdekes lépést jelent az eddig kizárólag webes felületeken árusító Google részéről - nincs kizárva, hogy a jövőben több helyen is feltűnnek a "Google Shopok". Aki szeretne körülnézni az üzletben, nem kell egészen az Egyesült Királyságig utaznia, a cég ugyanis egy VR-appot is kiadott, amellyel a házilag is összetákolható Google Cardboard VR-szemüveg tulajdonosai virtuális túrát tehetnek az üzletben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról