:

Szerző: Voith Hunor

2015. március 5. 10:00

Felvásárlással szerez hálózati szakértelmet a Docker

A Docker eddig sem tagadta, hogy hálózatkezelési képességek terén bőven van még fejlődnie. egyre népszerűbb Docker Engine konténertechnológiájának bőven van még hova fejlődnie. Bár néhány hiányosságot külsős fejlesztők próbáltak pótolni, egyértelmű, hogy a cégnek egy robosztus hálózatkezelési réteggel és API-kkal kell előállnia, ha a Docker Engine-t a jövőben tényleg könnyen skálázhatóvá akarja tenni.

A Docker Engine 1.5 végleges verziójának kiadásakor (és több esetben előtte is) utalt rá, hogy a közeljövőben egyik legfontosabb célja konténertechnológiája hálózatkezelési részének felturbózása. A jelenlegi hálózati és automatizálási képességek Scott Johnston termékmenedzser szerint bevallottan inkább csak “maroknyi hosztra és konténerre” vannak optimalizálva, miközben az igazán nagy felhasználóknak ennél nagyságrendekkel komolyabb megoldásra van szüksége.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Docker ezért felvásárolta a 2014 végén alapított SocketPlane-t, amely külsős cégként eddig is a Docker Engine hálózati részének fejlesztésében vett részt – a vételárat egyik fél sem közölte. Az akvizíció után a SocketPlane összes (hat) tagja a Dockernél fogja folytatni, munkájuk egy olyan komplex hálózatkezelési rész és a hozzátartozó nyílt API-k létrehozása lesz, melyek révén a Docker konténertechnológiát használók akár több ezres nagságrendben is össze tudnak majd kapcsolni konténereket, akár akkor is, ha azok különböző hosztokon és/vagy eltérő adatközpontokban futnak.

További rendkívül fontos szempont lesz a hordozhatóság megvalósítása. Egy olyan hálózati réteget kell elkészíteniük, ami gyakorlatilag gyártó- és platformfüggetlenül a lehető legtöbb hardverrel és szoftverrel képes együttműködni. Végeredményként azt szeretnék elérni, hogy mindegy legyen, a konténerek például zárt Cisco alapokon vagy bármilyen nyílt rendszerű kiszolgálón futnak, ha a helyzet megköveteli, a konténereket úgy lehessen mozgatni közöttük, hogy ezért nulla vagy csak minimális beavatkozást kelljen elvégezni.

“Úgy, hogy olyan nagy tudással és tapasztalattal rendelkező cégek próbálják tanácsaikkal és egyedi ötleteikkel segíteni a Docker köré kiépült fejlesztői közösséget, mint a VMware, Cisco és Juniper, cégen belül is szükségünk volt egy hasonló tudásszintet képviselő hálózatos csapatra, akik saját fejlesztői tevékenység mellett a közösségben zajló ezirányú párbeszédeket is kézben tartják” - mondta Johnston. A Docker az alig féléves cég felvásárlásával pont ilyen emberekhez jutott, a hatfős csapat minden tagja korábban a Ciscónál, a Red Hatnél vagy a Dellnél szerzett tapasztalatot ezen a területen és az OpenStack vagy Open Virtual Network kidolgozásában is aktív szerepet vállaltak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.