Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 18. 17:04

Letiltja a tuningot az új Nvidia-driver

Ismét dühöngenek az Nvidia felhasználói: a vállalat most azzal haragította magára a vásárlókat, hogy egy driver frissítéssel letiltotta az tuning lehetőségét új generációs mobil GPU-iban - miközben sokan épp az órajel feltornázása miatt vásárolták meg a cég grafikus kártyáival szerelt notebookokat.

Még le sem csillapodott egészen a botrány az Nvidia GTX 970 grafikus kártyája körül, amelyet a gyártó téves specifikációkkal hirdetett, a cég máris újból felkorbácsolta a vásárlói kedélyeket. Ezúttal egy driver frissítés vágta ki a biztosítékot a felhasználóknál, amely telepítését követően már nem lehet feljebb tornázni a vállalat Maxwell architektúrás mobil grafikus kártyáinak órajelét. A 347.29-es driver verzióban debütált és a legutóbbi, 347.52-es frissítésben is fennálló korlátozással kapcsolatban a vállalat egy darabig hallgatott, majd végül egy fórumbejegyzésben egyszerűen úgy nyilatkozott, hogy valójában maga az overclock lehetősége volt bug, amelyet az új driverben javítottak.

Sok vásárló kifejezetten az overclockra csapott le

A GeForce GTX 900M szériát alkalmazó notebookokat ugyanakkor számos gyártó, köztük az ASUS, MSI, illetve a Dell tulajdonában lévő Alienware is kifejezetten úgy hirdette, hogy a grafikus kártya órajele azokban feljebb húzható, így a hasonló gépekhez képest számottevően magasabb teljesítmény elérésére képes. Ezeket a modelleket a gyártók fel is készítették az erősebb igénybevételre, így komolyabb hűtővel és robusztusabb feszültségszabályozással látták el ezeket a gépeket. A gyártói kommunikációt követve sokan kifejezetten az túlhajtás funkció miatt vásárolták meg a maxwelles lapkákkal felszerelt notebookokat - így hát érthető a játékosok frusztrációja.

Az overclock opciót kiemelő ASUS reklám

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Aki tehát még nem telepítette az új drivert és meg szeretné tartani korábbi, "felhúzott" beállításait, az a jövőben is kénytelen lesz a régebbi verziónál maradni. A frissítést követően ugyanis a szoftver a GPU órajelét az alapértelmezett, gyári értékre állítja vissza, illetve a különböző harmadik féltől származó overclock-programokat is blokkolja.

Amennyiben a vásárlóknak sikerül bizonyítani, hogy a szóban forgó GPU-kat használó gyártók plusz funkcióként promotálták a most letiltott opciót, valamint hogy az a termékek árát magasabbra polcolta, akkor valószínűleg a jövőben is hallunk még az ügyről. Az ugyanakkor kérdéses, hogy egy ilyen esetben a grafikus kártyákat készülékeikbe építő gyártók, vagy az Nvidia húzná-e a rövidebbet - ez vélhetően attól függ, volt-e valamilyen megállapodás a vállalatok között az órajel felhúzására vonatkozóan.

Az Nvidia népszerűsége valószínűleg szebb napokat is látott mint az elmúlt hetek gyors egymásutánban érkező botrányai után - amin csak tovább ront, hogy a rivális AMD rendre kihasználja a felhasználók dühét, a GTX 970-et övező csetepaté után például bejelentette, azok az elégedetlen vásárlók, akik visszaviszik Nvidia kártyáikat, kedvezményesen vehetik meg egyes termékeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról