Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 30. 12:33

Botrányos lett az új Nvidia-kártya

Félretájékoztatta a vásárlókat az Nvidia: a vállalat téves specifikációkkal hirdette GeForce GTX 970 grafikus kártyáját, amelyet egyre több dühös felhasználó visz vissza a kiskereskedőkhöz. A csalódott vásárlókra közben az AMD is vadászni kezdett.

Senki ne lepődjön meg, ha az utcán felháborodott, Nvidia feliratú dobozokkal felfegyverkezett tömegekkel találkozik: a vállalat egyik csúcskategóriás grafikus kártyája ugyanis nagy botrányt kavart, miután fény derült a gyártó kétes mérnöki döntéseire és a tévesen kiadott specifikációkra.

Téves volt a specifikációs lista

A szeptemberben leleplezett GeForce GTX 970-re sok játékos lecsapott, főként viszonylag kedvező, 330 dolláros ára miatt, mára azonban egyre több panasz érkezik, a tapasztalatok szerint a hardver nem a specifikációknak megfelelően teljesít, legalábbis a 3,5 gigabájtnál több videós memóriát igénylő játékok esetében.A kártyát 4 gigabájt memóriával szerelték fel, akárcsak a drágább, GTX 980 modellt, amelynél nem jelentkezett hasonló probléma.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fórumokon dühöngő vásárlók megnyugtatására, illetve a helyzet tisztázására az Nvidia közleményt adott ki. A cég szerint a probléma a kártya memóriafelosztásából ered: noha azon valóban 4 gigabájt VRAM kapott helyet, azt egy 3,5 és egy 0,5 gigabájtos szekcióra osztották fel. A GPU a 3,5 gigabájtos részhez egy magasabb prioritású csatornán fér hozzá, a másik partíciót csak végszükség esetén kezd használni. A kétszintű memória menedzsmentjét a meghajtó végzi, a játékok számára transzparens módon, ez azonban nem ideális, a valódi, egysebességes 4 gigabájthoz képest alacsonyabb teljesítményt nyújt.

Joggal háborodtak fel ezért sokan, hogy a másodpercenként 192 gigabájtos sávszélességű 3,5 gigabájt memória mellé a maradék fél gigabájtot is azonos teljesítményű VRAM-ként hirdette, miközben ott a sávszélesség mindössze 28 gigabájt másodpercenként, ami jóval közelebb áll a PCIe rendszermemória szekundumonként 16 gigabájtos teljesítményéhez, mint a VRAM többi részéhez. Ez több játéknál eredményezhetett komolyabb megakadást is, 3,5 gigabájtnál több memóriát igénylő grafikai beállítások mellett a Battlefield 4 például alig 15 FPS-re esett vissza, de a Call of Duty: Advacned Warfare frissítési gyakorisága is 44 százalékot zuhant, egészen 40 FPS-ig.

Az Nvidia nem sokkal később egy korrigált specifikációs listát is kiadott. A táblázatból kiderül, hogy a GTX 970-et nem a GTX 980-éval azonos memória alrendszerrel szerelték fel - ellentétben az eredetileg közölt információkkal. A GTX 980-as kártyában 4 gigabájt, 7 gigahertzen ketyegő, 256 bites memóriabusszal ellátott GDDR5 VRAM kapott helyet 64 ROP-pal (4 aktív blokkba rendezve), illetve 2 megabájt L2 gyorsítótárral. Mint a frissített listából kiderült, a GTX 970 ennél valamivel szerényebb képességeket tudhat magáénak: bár a memóriabusz sávszélessége itt is 256 bit, a 4 ROP blokk egyikét a cég részlegesen letiltotta, így a kártyában nem 64, csak 56 aktív ROP található, illetve az L2 cache mérete sem 2, csupán 1,75 megabájt. Az Anandtech szerint egyébként a ROP blokkok részleges tiltására a Maxwell architektúra bevezetésével nyílt lehetőség.

Az AMD vadászik a csalódott vásárlókra

A vártnál gyengébb teljesítmény tehát nem hiba, csupán a gyártó hibás tájékoztatásából adódik. A cég által javított specifikációk ellenére egyre többen viszik vissza sértetlen kártyáikat a kiskereskedőkhöz, akik kötelesek visszavenni a terméket, miután az Nvidia az EU-s szabályozás szerint félretájékoztatta a felhasználókat az eszköz képességeivel kapcsolatban. Az Nvidia közben kétségbeesetten próbálja megtartani vásárlóit, és már be is ígért egy új drivert az eszközhöz amely a cég szerint javít majd annak teljesítményén - noha egyelőre nem világos hogyan, hiszen hardveres problémáról van szó.

A botrányt a rivális AMD nem késlekedett meglovagolni: Radeon R9 290-es grafikus kártyáját például már "a 4 gigabájt az 4 gigabájt" szlogennel hirdeti, sőt a vállalat még ennél is tovább ment, és felajánlotta az elégedetlen GTX 970 tulajdonosoknak, hogy amennyiben visszaviszik az eszközt, kedvezményesen vásárolhatják meg a cég 4 gigabájtos grafikus kártyáit. A lépés etikusnak nem igazán mondható, ugyanakkor nem példátlan a két vállalat "csipkelődése" - noha ekkora ütés talán még nem csattant el, főleg övön alul.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról