Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 30. 12:33

Botrányos lett az új Nvidia-kártya

Félretájékoztatta a vásárlókat az Nvidia: a vállalat téves specifikációkkal hirdette GeForce GTX 970 grafikus kártyáját, amelyet egyre több dühös felhasználó visz vissza a kiskereskedőkhöz. A csalódott vásárlókra közben az AMD is vadászni kezdett.

Senki ne lepődjön meg, ha az utcán felháborodott, Nvidia feliratú dobozokkal felfegyverkezett tömegekkel találkozik: a vállalat egyik csúcskategóriás grafikus kártyája ugyanis nagy botrányt kavart, miután fény derült a gyártó kétes mérnöki döntéseire és a tévesen kiadott specifikációkra.

Téves volt a specifikációs lista

A szeptemberben leleplezett GeForce GTX 970-re sok játékos lecsapott, főként viszonylag kedvező, 330 dolláros ára miatt, mára azonban egyre több panasz érkezik, a tapasztalatok szerint a hardver nem a specifikációknak megfelelően teljesít, legalábbis a 3,5 gigabájtnál több videós memóriát igénylő játékok esetében.A kártyát 4 gigabájt memóriával szerelték fel, akárcsak a drágább, GTX 980 modellt, amelynél nem jelentkezett hasonló probléma.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fórumokon dühöngő vásárlók megnyugtatására, illetve a helyzet tisztázására az Nvidia közleményt adott ki. A cég szerint a probléma a kártya memóriafelosztásából ered: noha azon valóban 4 gigabájt VRAM kapott helyet, azt egy 3,5 és egy 0,5 gigabájtos szekcióra osztották fel. A GPU a 3,5 gigabájtos részhez egy magasabb prioritású csatornán fér hozzá, a másik partíciót csak végszükség esetén kezd használni. A kétszintű memória menedzsmentjét a meghajtó végzi, a játékok számára transzparens módon, ez azonban nem ideális, a valódi, egysebességes 4 gigabájthoz képest alacsonyabb teljesítményt nyújt.

Joggal háborodtak fel ezért sokan, hogy a másodpercenként 192 gigabájtos sávszélességű 3,5 gigabájt memória mellé a maradék fél gigabájtot is azonos teljesítményű VRAM-ként hirdette, miközben ott a sávszélesség mindössze 28 gigabájt másodpercenként, ami jóval közelebb áll a PCIe rendszermemória szekundumonként 16 gigabájtos teljesítményéhez, mint a VRAM többi részéhez. Ez több játéknál eredményezhetett komolyabb megakadást is, 3,5 gigabájtnál több memóriát igénylő grafikai beállítások mellett a Battlefield 4 például alig 15 FPS-re esett vissza, de a Call of Duty: Advacned Warfare frissítési gyakorisága is 44 százalékot zuhant, egészen 40 FPS-ig.

Az Nvidia nem sokkal később egy korrigált specifikációs listát is kiadott. A táblázatból kiderül, hogy a GTX 970-et nem a GTX 980-éval azonos memória alrendszerrel szerelték fel - ellentétben az eredetileg közölt információkkal. A GTX 980-as kártyában 4 gigabájt, 7 gigahertzen ketyegő, 256 bites memóriabusszal ellátott GDDR5 VRAM kapott helyet 64 ROP-pal (4 aktív blokkba rendezve), illetve 2 megabájt L2 gyorsítótárral. Mint a frissített listából kiderült, a GTX 970 ennél valamivel szerényebb képességeket tudhat magáénak: bár a memóriabusz sávszélessége itt is 256 bit, a 4 ROP blokk egyikét a cég részlegesen letiltotta, így a kártyában nem 64, csak 56 aktív ROP található, illetve az L2 cache mérete sem 2, csupán 1,75 megabájt. Az Anandtech szerint egyébként a ROP blokkok részleges tiltására a Maxwell architektúra bevezetésével nyílt lehetőség.

Az AMD vadászik a csalódott vásárlókra

A vártnál gyengébb teljesítmény tehát nem hiba, csupán a gyártó hibás tájékoztatásából adódik. A cég által javított specifikációk ellenére egyre többen viszik vissza sértetlen kártyáikat a kiskereskedőkhöz, akik kötelesek visszavenni a terméket, miután az Nvidia az EU-s szabályozás szerint félretájékoztatta a felhasználókat az eszköz képességeivel kapcsolatban. Az Nvidia közben kétségbeesetten próbálja megtartani vásárlóit, és már be is ígért egy új drivert az eszközhöz amely a cég szerint javít majd annak teljesítményén - noha egyelőre nem világos hogyan, hiszen hardveres problémáról van szó.

A botrányt a rivális AMD nem késlekedett meglovagolni: Radeon R9 290-es grafikus kártyáját például már "a 4 gigabájt az 4 gigabájt" szlogennel hirdeti, sőt a vállalat még ennél is tovább ment, és felajánlotta az elégedetlen GTX 970 tulajdonosoknak, hogy amennyiben visszaviszik az eszközt, kedvezményesen vásárolhatják meg a cég 4 gigabájtos grafikus kártyáit. A lépés etikusnak nem igazán mondható, ugyanakkor nem példátlan a két vállalat "csipkelődése" - noha ekkora ütés talán még nem csattant el, főleg övön alul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról