Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 16. 10:22

Kivásárolták a tőzsdéről a Riverbedet

A Thoma Bravo és Ontario Teachers’ Pension Plan kezébe kerül a Riverbed, amely hálózati berendezéseket gyárt. A vállalatot egy ideje már árulták.

A 2002-ben NBT (Next Big Thing) Technologies néven alapított Riverbed a hálózati eszközeiről vált ismertté, elsősorban WAN-optimalizálással, illetve újabban hálózatfigyeléssel foglalkozik. A legutóbbi, 2013 decemberében véget ért pénzügyi évben a vállalat valamivel 1 milliárd dollár feletti forgalommal zárt, amihez 4 milliós üzemi és 12 milliós nettó veszteség társult. A Riverbed legnagyobb részvényese, az Elliott Associates már jó egy éve aktivizálta magát, hogy vevőt szerezzen a vállalatra, amelynek alaptevékenysége (WAN-optimalizáció) nem nő a korábbi ütemben és a hálózati forgalom kezelésével foglalkozó, Opnet nevű vállalat integrációja sem éppen zökkenőmentes.

A most kapott felvásárlási ajánlat részvényenként 21 dollár készpénz, ami csak 12 százalékos prémiumot jelent a papírok pénteki záró árfolyamához képest - elemzők szerint azonban aligha valószínű, hogy újabb licit érkezik és a részvények tulajdonosai sem nagyon bíznak ebben, az árfolyam ugyanis 21 dollár alatt állt be. Érdekesség, hogy korábban a Riverbed elutasította az Elliott 21 dolláros ajánlatát, most viszont elfogadta a Thoma Bravo és az Ontario Teachers’ Pension Plan által ajánlott összeget.

Az Elliott korábban több informatikai cég felvásárlását is kezdeményezte, például a Novell, a BMC, a NetApp, a Compuware és a Blue Coat esetében is feltűnt lehetséges vevőként. Ezeknek a cégeknek a közös jellemzője azonban, hogy végül nem az Elliottnál kötöttek ki, a Compuware és a NetApp a mai napig önálló, tőzsdén jegyzett vállalat, a Novellt a BMC-t és a Blue Coatot pedig végül más vette meg. Az Elliott stratégiája, hogy bevásárol egy alulértékeltnek tűnő cég papírjaiból, majd felvásárlási licitháborút próbál meg kirobbantani, majd az árfolyam emelkedésén "kaszál". A Riverbedben közel 9 százalékos részesedést birtokolt a vállalat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 3,6 milliárd dollár értékű tranzakciót a Riverbed igazgatótanácsa jóváhagyta, de az ügylet lezárásához kell a részvényesek és a hatóságok jóváhagyása is. A tervek szerint a cégeladás 2015 első felében történhet meg, amennyiben a szokásos feltételek teljesülnek. A Riverbedet továbbra is Jerry Kennelly elnök-vezérigazgató fogja irányítani.

. "Alapos stratégiai megfontolások után, amelyek során számba vettük az érték maximalizálására rendelkezésre álló lehetőségeket, a tanács egyhangúlag úgy határozott, a Thoma Bravóval kötött megállapodás a legjobb a Riverbed számára" - írja a cég közleménye. "A Thoma Bravo szakértelmével és a privát céggé válással elérhető rugalmassággal a Riverbed a növekedés következő szintjére léphez, amely a dolgozóink, ügyfeleink és partnereink javát egyformán szolgálja."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról