Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 26. 14:38

Otthoni biztonsági hardverrel jelentkezik a Bitdefender

A víruskeresőjéről ismert Bitdefender belép a hardverpiacra is, egy szimplán BOX nevű termékkel, amelynek célja az otthoni hálózatok védelme.

Vállalati környezetben gyakoriak a változatos biztonsági céleszközök, otthoni felhasználók számára ilyenek azonban nem készültek. Eddig, a román Bitdefender ugyanis meglátta a piaci lehetőséget egy otthoni hardveres biztonsági kütyüben és el is készített egyet, amelynek szimplán a BOX nevet adta.

Kütyüvédelem

A BOX valójában nem különbözik sokban egy otthoni kategóriás vezeték nélküli routertől: a készülék 10/100 Mbps Ethernet-csatlakozókkal és 802.11 b/g/n szabványú, 150 Mbps sebességre képes Wi-Fi vezérlővel rendelkezik, processzora egy 400 MHz-es MIPS-alapú lapka, amelyet 2 gigabájt memória szolgál ki. A BOX telepíthető egy meglevő otthoni hálózatba a router mellé is, de képes kiváltani egy otthoni routert is, igaz, a specifikációi alapján nem sorolható éppen a csúcskategóriába, hiányzik róla például a gigabites Ethernet és a 802.11ac szabványú Wi-Fi támogatása is.

A termék egy otthoni hálózati biztonsági termék, amely figyeli a hálózati forgalmat és az ismert támadások mintáit keresi benne, utóbbiakhoz a Bitdefender felhős szolgáltatásából tölti le rendszeresen a mintákat. Egy kizárólag PC-ket tartalmazó otthoni hálózatba nem biztos, hogy érdemes a BOX-ot megvenni, amennyiben minden gépen van tűzfal és rendszeresen frissített biztonsági szoftver. A termék piacra dobása mögött az az elgondolás húzódik meg, hogy a lakásokban is egyre több olyan, internetre csatlakozó eszköz jelenik meg, amelyeket egy biztonsági szoftvercsomaggal nem lehet megvédeni, mert nem telepíthető rájuk, ilyenek a hálózati médialejátszók, okostévék, NAS-ok,  vagy éppen az "okosotthon" komponensek, például a Nest termosztát vagy IP-alapú otthoni kamerák.

Jó pár ilyen eszköz az internet felől is elérhető (akár a hálózati adattárak, akár az IP-kamerák), így a támadóknak célpontjai lehetnek. Ezek az eszközök azonban biztonsági szempontból nem éppen ellenállóak, rajtuk (főleg az olcsóbb modellek esetén) valamilyen nyílt forrású, Linux-alapú szoftver fut, amely sok esetben egyszerű módszerekkel sebezhető. A BOX feladata ezeket megvédeni az ismert támadások ellen, a forgalom figyelésével és a határvédelmi feladatok ellátásával - a kütyü nem engedi például, hogy az eszközök az ismerten kártékony kódot terjesztő oldalakhoz csatlakozzanak.

VPN és szülői kontroll

A BOX-hoz jár desktop szoftver is, amit a családi gépekre lehet feltelepíteni. Ez a szoftver afféle agentként fut a számítógépeken és ellenőrzi például, hogy telepítve vannak-e a biztonsági frissítések, illetve figyelik a futtatott alkalmazásokat és a megnyitott állományokat is, a BOX-on keresztül kommunikálva pedig ellenőrzik a Bitdefender mintáival összevetve, hogy "tiszták-e". Ilyen funkciója a biztonsági szoftvereknek egyébként már régóta van, a Bitdefender ezzel már nem találta fel a spanyolviaszt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az viszont már érdekesebb képesség, hogy az otthoni hálózaton kívülre vitt gépet az agent képes egy VPN-en keresztül az otthoni BOX-hoz kapcsolni és az online forgalmat a Bitdefender eszköze továbbra is ellenőrizni tudja az ismert fenyegetések után kutatva. Ennek főleg akkor lehet jelentősége, ha valaki nem megbízható hálózatot használ, például egy publikus Wi-Fi hotspotot. A vállalat tervei szerint a BOX funkcionalitását a jövőben még tovább fogják bővíteni, például a szülők ebben az eszközben állíthatják be, a gyerekek milyen online tartalmakhoz férhetnek hozzá, és ezeket a szabályokat akkor is érvényre juttathatják, ha a gyerek "házon kívül" használja a PC-t.

A BOX ára 199 dollár, ebben egy évre szóló előfizetés is benne foglaltatik a frissítésekre és a fent említett extra szolgáltatásokra, az egy év lejártát követően további 99 dollárba kerül a frissítés minden évre. Az előfizetés nem függ a csatlakozó kliensek számától, így egy PC-kkel, telefonokkal és tabletekkel, illetve otthoni hálózati kütyükkel bőven ellátott nagyobb család sem fizet többet ennél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról