Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 19. 07:45

A NetLocknál bukott le a Duqu malware

2011-ben magyar IT-biztonsági szakértők fülelték le a Duqu nevű számítógépes kártevőt. Ma már tudni lehet, hogy a malware egyik hazai áldozata a NetLock volt, de a cég munkatársainak köszönhetően a kártevő lebukott, a tanúsítványkezelő rendszert pedig nem érte el.

Egy most megjelent, a Stuxnet kártevőt bemutató könyv szerint az iráni atomcentrifugákat működésképtelenné tevő kártevővel nagy hasonlóságot mutató Duqu hazai áldozata a NetLock  volt. A cég a HWSW-nek egy beszélgetés során megerősítette a támadás tényét, de hangsúlyozta: a világon elsőként észlelték és azonosították is a kártevőt, így sokakkal ellentétben az ő rendszerükben kárt nem tudott okozni, a tanúsítványkibocsátó rendszerig pedig el sem jutottak a bűnözők.

Könyv jelent meg a Stuxnetről és a Duquról

A Duqu nevű számítógépes kártevőt a Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySyS labor munkatársai találták meg és írták le először, még 2011-ben. A Duqu a Windows TrueType betűtípusokat kezelő parserjében (t2embed.dll) talált, távoli kódfuttatásra alkalmas lehetőséget adó sebezhetőségét (MS11-087) használja ki, a kártevőt ezen keresztül telepíti egy preparált Word dokumentum. A sikeres támadáshoz a felhasználónak meg kell nyitnia ezt a Word állományt, vagyis interakció nélkül a Duqu-fertőzést nem lehet "elkapni". A kártevőt célzott támadásokhoz használták világszerte, köztük Magyarországon is - nem véletlen, hogy egy budapesti csapat buktatta le. Ma már azt is tudni, hol és hogyan.

Ellentétben a Stuxnettel, amelyet kifejezetten rombolásra hoztak létre, a Duqu feladata a rejtőzködés és folyamatos adatgyűjtés volt. A kártevő a nevét az áldozatok gépein létrehozott fájlokról kapta, amelyek neve DQ karakterekkel kezdődött, a Duqu ezekben a fájlokban gyűjtötte a gépekről az információkat, amelyeket aztán egy távoli szerverre továbbított. Sokáig úgy tűnt, a Duqu a hírhedt Stuxnet utóda, azonban későbbi kutatások kiderítették, hogy a kártevő minden bizonnyal előbb keletkezett és a felfedezését megelőző években is aktív lehetett, akár éveken át kémkedve áldozatai után.

Így támad a Duqu

A The Intercept című lapban a közelmúltban megjelent cikk, amelyet a Stuxnetről szóló könyv szerzője, Kim Zetter jegyez, tényként kezeli, hogy a Duqut felfedező kutatók tisztában voltak azzal, hogy a kártevő (egyik) magyar áldozata a NetLock, amely titkosító- és aláíró-tanúsítványok kiadásával foglalkozik. "Noha a magyar kutatók és a Symantec mindent megtettek, hogy eltitkolják a kilétét, amikor a Duquval kapcsolatos híreket nyilvánosságra hozták, más kutatók gyorsan kiderítették, hogy az áldozat a NetLock volt, egy magyar hitelesítésszolgáltató" - áll a cikkben.

A NetLocknál csípték fülön a kártevőt

A NetLock ügyvezetője, Molnár Ferenc a HWSW megkeresésére elmondta, hogy valóban észleltek behatolást  a rendszerükben. A Duqu által a gépeken hagyott, továbbításra előkészített állományok keltettek először gyanút, a hálózati forgalmat vizsgálva pedig kiderült, hogy támadás zajlik a cég ellen. Azonnal lekapcsolták a rendszert az internetről és ezzel egyidejűleg külső szakértőket is bevontak a helyzet kezelésére a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium munkatársai személyében - idézte vissza a 2011-ben történteket nagy vonalakban Molnár Ferenc.

"A mi munkánk nem a hackerek lefüleléséről szól. Bár rendszereinket folyamatosan monitorozzuk és ennek köszönhetően a támadást azonosítottuk és el is hárítottuk, de a későbbi lépéseket már a CrySyS bevonásával végeztük" - mondta a HWSW megkeresésere egy beszélgetésen. A vizsgálat során kiderült, hogy a Duqu segítségével a támadók hozzáférhettek a NetLock saját dokumentumához, de a HSM-re (Hardware Security Module) épített tanúsítványkibocsátó rendszerig nem jutottak el, az ugyanis "légréssel" védett, nincs összeköttetésben a cég többi gépével vagy az internettel.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A vállalat a vizsgálatok eredményéről értesítette a Microsoftot, a Mozillát és a CERT-et, valamint felettes szerveként az NMHH-t is. Utóbbi a NetLock hatáskörébe utalta az ügyfelek tájékoztatását, a cég azonban úgy döntött, hogy nem indokolt a felhasználók tájékoztatása, mivel a támadók ügyféladatokhoz nem férhettek hozzá. Molnár Ferenc cégvezető lapunkkal folytatott beszélgetés során igyekezett sikerként beállítani az incidenst, kiemelve, hogy náluk bukott le a Duqu, a BME CrySyS laborral együttműködve sikerült a kártevőt megfigyelni és dokumentálni, illetve a viselkedését követve felhívni a külföldi biztonsági cégek figyelmét is rá.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés

Nem a NetLock az első hitelesítésszolgáltató, amelyet kompromittálnak, A világ egyik legnagyobb hitelesítésszolgáltatójának, a Comodónak a rendszereit is támadták 2011-ben. Ugyan a vállalat szervereire a bűnözők nem jutottak be, az egyik viszonteladójának gépeire igen, és sikerült is összesen kilenc hamis tanúsítványt kiadniuk. A Comodo gyorsan reagált, azon nyomban visszavonta azok érvényességét és értesítette a böngészőgyártókat is az incidensről.

A holland DigiNotarról 2011-ben derült ki egy állam által indított vizsgálat után, hogy támadás áldozatává vált, a cég azonban sokkal rosszabbul járt, nála a tanúsítványokat kibocsátó rendszerbe is bejutottak. Ezt követően a vállalat által kibocsátott tanúsítványok jelentős részét vissza kellett vonni, a DigNotart pedig néhány hónappal később felszámolták. Noha a DigiNotar kapcsán soha senki nem beszélt a Duquról, a holland hitelesítésszolgáltatónál felfedezett kártevő ugyanúgy nyomtalanul eltűnt egy idő után mint a Duqu, amely egy idő után törli magát az áldozat gépéről és beszünteti a tevékenységét. A holland vállalat hosszú ideig megpróbálta eltitkolni az incidenst és még az érintett iparági szereplőket sem tájékoztatta, amelynek végzetes bizalomvesztés lett az eredménye.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról