Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 15. 12:41

Trójaiak ellen véd a Chrome

Kibővíti a nyílt Safe Browsing API képességeit a Google, immár az átverős funkcióval rendelkező szoftvereket is szűri alapból.

Új funkcióval bővül a Google Biztonságos Böngészés szolgáltatása, amely a felhasználókat hivatott figyelmeztetni ha potenciálisan kártékony kódot tartalmazó weboldalakra látogatnak, vagy hasonló kétes eredetű tartalmakat töltenek le - ez gyakorlatilag a Microsoft SmartScreen megfelelője. Az eszköz továbbá a webmestereknek is igen hasznos, hiszen értesíti őket ha weboldalaikat feltörték, illetve adatokat is kapnak az adott hibáról - mindemellett folyamatosan mérik a webmesterek reakcióidejét is az egyes problémákra, továbbá az oldalak újrafertőzési arányát is.

A Chrome, Firefox és Safari böngészőkben is elérhető szolgáltatást, a jövőben a "megtévesztő szoftverek" ellen is védelmet nyújt majd. Ezek alatt a vállalat olyan programokat ért, amelyek első pillantásra ártatlannak, sőt hasznosnak tűnnek, a háttérben azonban megváltoztatják a böngésző vagy akár az operációs rendszer beállításait - legtöbbször a felhasználó kárára és annak explicit beleegyezése nélkül. A hasonló szoftverek jellemzően a kezdőlapot vagy az alapértelmezett keresőt állítják át kártékony vagy a terjesztő egyéb termékeit reklámozó oldalakra, de a számítógépre jutva akár adware-eket vagy egyéb rosszindulatú szoftvereket is telepíthetnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jövőben mikor a Chrome hasonló fenyegetést észlel, a már ismert Biztonságos Böngészés figyelmeztetést dobja majd fel, innentől pedig a felhasználóra van bízva, hogy elveti a letöltést, vagy a biztonsági kockázat tudatában mégis megbízik az adott program terjesztőjében. A szolgáltatást jelenleg világszerte nagyjából egymilliárdan használják, azzal a vállalat a hatékonyabb internetes biztonsági gyakorlatokat igyekszik ösztönözni. A Google szerint hetente több tízmillió felhasználót szolgálnak így ki, a böngészők pedig ugyanennyi idő alatt nagyjából hárommillió figyelmeztetést dobnak fel.

A most bejelentett változás várhatóan jövő héten lép életbe, és nem csak a már említett Chrome-ot, Safarit és Firefox-ot érinti majd, de minden egyéb böngészőt és alkalmazást is, amely a Biztonságos Böngészés igénybevételéhez szükséges Safe Browsing API-t használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról