Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 1. 09:30

Szinte az összes Windows Phone-t a Microsoft gyártja

Gyakorlatilag a teljes Windows Phone készülékportfóliót a Microsoft gyártja - derült ki az AdDuplex júliusi felméréséből. A redmondi cég a Nokia felvásárlásával a saját fejlesztésű operációs rendszerét futtató eszközök piacán csaknem 95 százalékos részesedést "ért el".

Ahogy az várható volt, a Microsoft-Nokia felvásárlás lezárultával a redmondi cég vált felelőssé a Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonok jelentős részének gyártásáért. A "jelentős rész" talán kicsit enyhe kifejezés is, hiszen az AdDuplex szerint majdnem a teljes ilyen készülékportfólióról, az eszközök mintegy 94,5 százalékáról van szó.

A Windows Phone ökoszisztémában a cég idén júliusi információi szerint az immár a Microsoft tulajdonában lévő Nokia készülékek dominálnak, csaknem 95 százalékos piaci részesedéssel - ez ráadásul folyamatosan növekszik, múlt hónapban nagyjából 0,7 százalékot kúszott fölfele. A vállalat jelentését az AdDuplex SDK v.2-es verzióját futtató Windows Phone alkalmazásokból összegyűjtött adatokra építi, a rendszerben 4451 app vesz részt, ezzel a piac jelentős részére rálát a cég (az adatok a július 24-i állapotot tükrözik).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ekkora részesedéssel mára kétségtelenül a Microsoft lett "a" Windows Phone-gyártó, noha folyamatosan próbálja a többi gyártó készülékeire is eljuttatni operációs rendszerét, a gyártópartnerekre alapozott üzleti stratégia annak ellenére sem változott, hogy a gyártópartnerek eltűntek. Ennek megfelelően a közeljövőben valószínűleg több, nem Lumia márkajelzéssel ellátott windowsos okostelefon is feltűnik majd, noha az erősen kétséges, hogy a jelenlegi arányokon ezek érdemben változtatni tudnak majd. A hírek szerint a HTC idei androidos zászlóshajójából, az One M8-ból érkezik majd Windows Phone-os kiadás, a Microsoft pedig indiai gyártókkal, például a Micromaxszal is dolgozik a rendszer implementációján.

Az AdDuplex által összegyűjtött adatok alapján jól látható a Windows Phone 8 térvesztése 4,9 százalékos visszaeséssel, míg a rendszer 8.1-es verziója a vizsgált időszak alatt 4,2 százalékot gyarapodott, ezzel az összes ilyen telefon 11,9 százalékán van jelen. A 8.1-es frissítés globális bevezetése a jelentés alatt és most is folyamatos, ahogy a Microsoft-Nokia és a szolgáltatók sorban teszik azt elérhetővé a termékekre. A korábbi, 7-es verziók is 17,7 százalékot tesznek ki, az Adduplex mérése szerint ez a kisebbség makacsul tartja magát továbbra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról