HWSW

Érkeznek a hajlékony nyomtatott akkumulátorok?

Hajlékony, cinkalapú nyomtatott akkumulátorokkal rukkolt elő a kaliforniai Imprint Energy. A vállalat szerint akkui ideálisak a viselhető készülékekhez, ráadásul előállításuk is egyszerű. A technológia után a hadsereg is érdeklődik.

Új akkumulátortechnológiával állt elő egy kaliforniai startup. Az Imprint Energy olyan akkumulátorokat fejlesztett ki, [1] amelyek nem csak hajlíthatók, de gyártásuk is kifejezetten egyszerű, miután ipari szitanyomásos nyomtatókkal is előállíthatók. A fejlesztők szerint a technológiának számos potenciális felhasználási területe akad, a viselhető készülékektől az orvosi eszközökön át egészen a különböző okoscímkékig vagy környezeti érzékelőkig.

Nincs szükség masszív védőborításra

Az Imprint Energy célja, hogy olyan akkukat fejlesszen, amelyek biztonságosan működtethetők akár az emberi bőr közvetlen közelében is - mint a viselhető készülékek esetében - emellett hajlékonyak és kis méretűek. Ez a jelenleg használt lítiumpolimer akkumulátorokkal nem megvalósítható, a lítium ugyanis erősen reaktív és nem utolsósorban mérgező, így az ilyen akkukban több védőrétegre is szükség van, ami jókora plusz tömeget és méretet jelent.

A cég technológiája az egyik alapító, Christine Ho korábbi kutatásaira épül, amelyeket még a Kaliforniai Egyetem tanulójaként kezdett - itt mikroszkopikus, cinkalapú akkumulátorok előállításán dolgozott 3D nyomtatók segítségével. A cinkre épülő akkukkal eddig az volt a probléma, hogy a gyártásuknál hasznát vízalapú elektrolitok hatására az anyag elágazó szerkezeteket formál, amelyek az elektródákat összekötve könnyen rövidre zárják a rendszert. Christine Ho megoldása azonban polimeres elektrolitra épül, amellyel ez a probléma kiküszöbölhető, ezzel ráadásul az akkuk stabilabbak lesznek és feltöltési kapacitásukat is növeli.

xNyomtatott, cinkalapú elemekkel eddig is találkozhattunk, ezek azonban nem újratölthetők, noha előállításuk többnyire olcsó. A lítiumos megoldások ezzel szemben többször feltölthetők, viszont merevebbek és drágábbak is. Az Imprint Energy megoldása a kettő előnyeit ötvözi, hiszen esetében nincs szükség a korábban említett szintű fizikai védelemre.

A hadsereg is érdeklődik

A hajlékony akkumulátorok esetében még nem fejlesztettek ki általánosan elfogadott tesztszabványokat, annak dacára, hogy a technológiára egyre növekszik az igény - az imprint Energy ezért saját tesztlabort hozott létre, ahol saját terméküket a rivális gyártók akkumulátoraival hasonlítják össze. Eddigi eredményeik alapján a jelenleg kapható, ilyen jellegű akkuk ezer hajlításnál kevesebbet bírtak ki, míg a kaliforniai cég megoldása ezután is kitartott.

Az Imprint Energy nemrég az Egyesült Államok hadseregével is indított közös projektet, amelyben a katonák életfunkcióit figyelemmel kísérő szenzorokhoz fejlesztenek akkumulátorokat. Egyelőre nem tudni, hogy a technológia mikor tűnik fel a kereskedelmi eszközökben, az azonban már látható, hogy nem egy egyszerű "proof-of-concept" eszközről, hanem a gyártáshoz már jóval közelebb álló termékről van szó.

A cég a közelmúltban a Phoenix Venture Partners és a Yahoo egyik társalapítója, Jerry Yang nevével fémjelzett AME Cloud Ventures is szárnyai alá vette, amelyektől mintegy hatmillió dolláros támogatást gyűjtött be, a kutatások további folytatására, illetve a termékek későbbi piacra dobására.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.technologyreview.com/news/528996/flexible-printed-batteries-for-wearable-devices/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/52597/akkumulator-cink-litium-polimer-akku-imprint-energy.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2014. július 21. 15:52
Rovat: high-tech