Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 25. 10:32

Integrált rendszerek sora a Delltől

A floridai Hollywoodban a héten zajló Dell User Forum eseményen a vállalat négy új integrált rendszerről és egy új tárolócsaládról rántotta le a leplet, valamint bejelentette együttműködési megállapodását a Nutanixszel.

Az adatközpontok fejlődését meghatározó egyik trend ma az integrált rendszerek terjedése. Ezek olyan, a gyártó által előre összeépített, tesztelt, egyben menedzselhető rendszerek, amelyek egy-egy feladatra specializáltak. A mögöttük álló érvelés szerint az ilyen termékek választásánál nem az ügyélre hárul a telepítés, tesztelés, integráció hosszas folyamata, így a gépek hamarabb termelésbe állhatnak, ráadásul a támogatásuk is "egyablakos". Az integrált rendszerek sorát az Oracle nyitotta meg az Exadatával, de ma már szinte minden klasszikus vállalati hardverszállítónak (IBM, HP, Dell) vannak ilyen termékei, illetve több iparági szövetség is alakult ilyenek forgalmazására (vBlock, FlexPod).

Integrált rendszerek mindenre

A Dell a héten zajló Dell User Forum 2014 ügyféleseményén négy ilyen gépet is bemutatott. A közös jellemzőjük, hogy a vállalat által kínált termékeket fogják össze egy csomagba és egy-egy célra optimalizáltak, de emellett az is elmondható róluk, hogy igazán nagy értéküket és a használhatóságukat külső szoftverfejlesztő partner termékei biztosítják. A Dell értéke ebben a felállásban a hatalmas globális elérés, a kereskedelmi hálózat és támogatási szolgáltatás, valamint az előre integráció és tesztelés lehet.

Első a sorban a Dell Acceleration Appliance for Databases, amely PowerEdge szervereket, Dell tárolókat és hálózati eszközöket tartalmaz, valamint a legnagyobb I/O teljesítmény érdekében a Fusion-io flashmemóriás gyorsítókat is csatasorba állít. Utóbbiak egyenként 3,2 terabájt kapacitásúak és legfeljebb 12,8 terabájt építhető be belőlük. Ezzel egyébként a Dell lett az első gyártó, amely a Fusion-io ION-t saját megoldásba integrálva kínálja, korábban a termék csak önállóan volt elérhető, a rendszerbe illesztés az ügyfél (vagy rendszerintegrátor) feladata volt.

A Nutanix céggel kötött megállapodás keretében születtek meg a Dell XC -sorozatú konvergens infrastruktúra berendezések. A Nutanix a "software defined storage" egyik úttörője, a vállalat által kifejlesztett NOS szoftver nagy dobása, hogy nem szükséges hozzá központi megosztott tároló vagy SAN, a szerveren futó VM-ek mellett szabadon maradt kapacitást virtualizálja egy nagy közös storage poolba. Egy NOS-alapú infrastruktúra szabadon és szinte végtelenül bővíthető leállítás nélkül, bármilyen x86 szerverrel kiegészíthető (mivel minden szoftveres), a bővítéssel a teljesítmény és a kapacitás is skálázódik.

A Dell és a Nutanix között megkötött OEM megállapodás alapján a Dell saját PowerEdge szervereit fogja Nutanix szoftverrel szállítani XC Web-scale Converged Appliance néven - ez óriási lépés a Nutanix számára, a vállalat megközelítését és technológiáját ezzel az egyik legnagyobb szállító viszi majd piacra. Ahogy a megoldás nevéből is kitűnik, a Dell elsősorban webes feladatok alá ajánlja majd ezeket a rendszereket, ahol szükséges a rugalmas skálázódás. Hogy pontosan milyen "kiszerelésben" érkeznek ezek az XC infrastruktúrakomponensek, egyelőre nem tudni, a pontos konfigurációkat a cég nem jelentette be.

Az Oracle és a Dell már jó ideje bejelentették együttműködési megállapodásukat, amely alapján a szervergyártó integrált megoldást épít az Oracle adatbázisa alá. A tegnapi rendezvényen ennek jegyében mutatkozott be egy második "adatbázisgép", az Integrated System for Oracle 12c Database. A korábban már említett integrált adatbázis appliance-et MySQL, Sybase, Microsoft SQL és MongoDB alá kínálja a cég, ezt viszont kifejezetten Oracle 12c alá, ennek megfelelően a szoftveres környezetet Oracle Linux, Oracle VM és Oracle Enterprise Manager biztosítja. A Dell hozzáadott értéke ebben az esetben a gyári telepítés, integráció és tesztelés.

A negyedik Dell appliance a Cloudera futtatását célozza. A Yahoo!-tól indult, mára az Apache égisze alatt fejlődő nyílt forrású Hadoop a "big data" feladatok de facto standard platformjává vált. A Cloudera saját Hadoop-disztribúciót fejleszt, ez a CDH, amelyet saját fejlesztésű Cloudera Manager szoftverrel, illetve kapcsolódó támogatási, oktatási és konzultációs szolgáltatásokkal próbál meg vonzóbbá tenni. A Dell ehhez egy n-Memory Appliances for Cloudera Enterprise nevű berendezést ajánl, amely nevéből kikövetkeztethető módon minden bizonnyal nagy memóriakapacitással rendelkezik, köszönhetően az új generációs Intel Xeonoknak.

A négy most bemutatott Dell "appliance" technikai részleteit nem hozták nyilvánosságra, mivel a kereskedelmi rajtjuk is csak később esedékes. A vállalat tájékoztatása alapján a Nutanixszel közös XC-sorozatú rendszerek a negyedik negyedévben lesznek elérhetők, a fennmaradó három pedig valamikor a második félév során rajtol majd el.

Új "midmarket" tároló

Szintén a Dell User Forum 2014-et választotta a cég, hogy bemutassa új "midmarket" tárolóját, a Dell Strorage SC4000-es családot. A Dell két felvásárlással, a Compellent és az EqualLogic akvizíciójával erősítette meg tárolókínálatát pár éve, és ezeket a tárolókat szinte változatlan formában fejlesztette azóta is. Az SC család érdekessége, hogy a Compellent és EqualLogic technológiáit ötvözi, megpróbálja egyesíteni a két termékvonal erősségeit egy harmadikban, amellyel a Dell nem csak egy-egy speciális területen tud versenyezni, hanem az általános célú tárolók "midmarket" szegmensét is tűz alá tudja venni.

Az SC4000 a Compellent termékvonalról az automatikus adatrétegezést és intelligens adatelhelyezést, valamint a külön írásra optimalizált SLC és olvasásra optimalizált MLC flash chipek alkalmazását örökölte meg, míg az iSCSI szoftverstack értelemszerűen az EqualLogictól származik. A kombináció eredménye egy olyan tárolócsalád, amely a középkategóriás versenytársak potens ellenfele lehet, mégpedig a sztenderd hardvereknek és a Dell gyártási tapasztalatának, valamint piacpolitikájának köszönhetően agresszíven árazva.

Az új tárolócsalád első modellje az SC4020, amely egy 2U magas kontrollerből áll, amibe 24 darab 2,5" meghajtó fér - támogatott a tisztán diszkes, tisztán flashes és kevert konfiguráció is. Az SC4000-hez a korábbi bővítőfiókok alkalmazhatók, az SC200-ba 12 darab 3,5", az SC220-ba 24 darab 2,5" meghajtó fér. A tároló legfeljebb 120 meghajtóig bővíthető, ami 413 terabájtos csúcskapacitást jelent. Az SC4020 az iSCSI mellett 8/16 Gb Fibre Channel interfészen keresztül is elérhető, akik pedig NAS funkcionalitást szeretnének, az FS8600 NAS-fej segítségével kaphatnak fájlrendszer-szintű elérést a blokkszintű tárolón.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat állítása szerint az SC4020 tisztán flashes konfigurációban 300 ezer feletti véletlen IOPS műveletet tud tartósan teljesíteni 5ms alatti válaszidővel, ha pedig 1ms alatti késleltetés az elvárt, 240 ezer IOPS a csúcs. Átviteli sebességben másodpercenkénti 6,5 gigabájt szekvenciális olvasás és 2,8 GB/s írás jelenti a maximumot. A Dell mérései szerint egy SC4020 tároló 24 darab 900 gigabájtos diszkkel (10K fordulat), kényelmesen kiszolgál egy 10 ezer postafiókot tartalmazó Exchange Server 2013 környezetet.

A Dell SC4020 a harmadik negyedévtől rendelhező, az alapmodell ára 25 ezer dollártól indul. Az árazás kapcsán szót érdemel az örökös szoftverlicenc-jog, ami azt jelenti, hogy a hardver frissítése vagy cseréje esetén sem kell a szoftvereket újra megvenni - ezzel az ügyfél is jól jár, ha SC4000-ről például a nagyobb SC8000-re fejleszt, de a vállalat is, mivel ezzel a trükkel jobban magához tudja kötni a felhasználókat. Közepes vállalatok számára az SC4020 ezáltal jó választás lehet, míg nagyvállalatok olcsón szerezhetnek olyan tárolót fiókirodájuk számára, amely aztán gond nélkül tud replikálni a központban telepített SC8000-re például.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról