:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 19. 12:03

Gyenge volt a tárolópiac a régióban és itthon is

Az EMEA régióban enyhén csökkent a külső diszkes tárolók piaca az első negyedévben, adta hírül az IDC. Az elemzőcég szerint a magyarországi forgalom látványosan esett.

Az EMEA régióban a külső lemezes tárolók eladásai 1,81 milliárd eurót tettek ki az első negyedévben, ez 2013 azonos időszakához képest 1,4 százalékos csökkenést jelent, áll az IDC által a napokban publikált adatokban. A leszállított tárolókapacitás eközben jóval a világátlag felett, majdnem 40 százalékkal emelkedett, megközelítve a 2500 petabájtot, vagyis a kapacitásra vetített költség meredeken csökkent.

Az IDC szerint Nyugat-Európában 1 százalékkal csökkent az eladott tárolók értéke a tavalyi első negyedévhez képest, ennek oka a gazdasági bizonytalanság mellett az volt, hogy a gyártók megújuló eszközeire váró vásárlók elhalasztották a beszerzéseket. Emellett jellemző trend az is, hogy a felhasználók a csúcskategóriás modellek helyett inkább a midrange felé mozognak, mivel már ezek a tárolók is elég nagy teljesítményt és sok szolgáltatást kínálnak, magas rendelkezésre állás mellett. A projektekben egyre ritkábban indokolható meg egy high-end tároló horribilis költsége.

Magyarországhoz kicsit közelebb lépve az látszik, hogy CEE régióban nagyon gyengén teljesített a tárolópiac. Az IDC úgy látja, sok országban a privát szféra és a közszféra egyaránt visszafogta a beruházásait, az orosz gazdaság bizonytalansága, illetve az Ukrán konfliktus sok helyen elvette a kedvet a vásárlásoktól. Maga az orosz piac egyébként enyhén nőni tudott 2013 első negyedévéhez képest, elsősorban a a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogi szabályozás változásainak köszönhetően.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A magyar tárolópiac értéke az első negyedévben 7,27 millió dollár volt, mondta el a HWSW-nek Bagi Bence, az IDC elemzője. Ez éves összehasonlításban komoly, 18 százalékos csökkenést jelentett, miközben a leszállított kapacitás is csak 4,6 százalékkal növekedett 2013 elejéhez képest, és ezzel mintegy 9600 terabájtot tett ki. Bence szerint a vizsgált időszakban kevés volt a nagy IT-projekt itthon (ezt a szerverpiaci adatok is alátámasztják), illetve itthon is megfigyelhető, hogy a szűkös büdzsék miatt a vásárlók az olcsóbb megoldásokat keresik.

A régió tárolópiacát az IDC szerint az EMC vezette a vizsgált időszakban, de az 1,9 százalékos bevételcsökkenése miatt a részesedése is csökkent, 25,6 százalékra. A második a NetApp volt 17 százalék feletti bevételarányos részesedéssel, a harmadik pedig az Európában jó pozíciókkal rendelkező HP lett, amelynek 5,2 százalékos növekedése a nagy gyártók között kiemelkedőnek számított. Az IBM, a Hitachi és a Dell egyaránt tárolóforgalmuk csökkenésével kellett szembenézzenek.

A hazai piacot is az EMC vezette, ahogy azt egy ideje már megszokhattuk, a második helyen a HP, a harmadikon pedig az IBM állt. A magyar tárolóeladások és a piaci erősorrend esetében mindenképp figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a piac elég kicsi, így már egy-egy üzlet megnyerése vagy elbukása is jelentősen át tudja írni az erősorrendet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.