Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 12. 14:36

Darabszámban, értékben is csökkent a magyar szerverpiac

Az EMEA régióban enyhén nőtt a szerverpiac az első negyedévben, Magyarországon azonban darabszám és bevétel alapján is csökkentek az eladások, derül ki az IDC által közzétett adatokból.

Az IDC friss közleménye szerint az EMEA régióban 2,9 milliárd dollárt tett ki a szerverpiac az első negyedévben, ami nagyon enyhe, 1,5 százalékos növekedést jelent 2013 azonos időszakához képest. A leszállított gépek száma 538 ezer volt, ez 22 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban.

A darabszám csökkenése évek óta megfigyelhető, 2011 harmadik negyedévében fordult elő utoljára, hogy az EMEA régióban az eladott szerverek száma éves összehasonlításban növekedett volna. A csökkenés legfőbb oka a virtualizáció folyamatos terjedése, a másik ok pedig, hogy a hirtelen felmerülő igényeket, rövid távú kapacitásgondokat a meglevő infrastruktúra hatékonyabb kihasználásával, illetve felhős szolgáltatásokkal hidalják át a felhasználók, nem pedig eszközvásárlással.

A régióban eladott gépeknek 81 százaléka épült x86 processzorra (bevételarányosan számolva), az ilyen rendszerek részaránya ahogy világszinten, itt is folyamatosan növekszik, miközben a nem-x86 szegmens egyre fogy. A nem-x86 eladások mindössze 541 millió dollárt tettek ki a most véget ért negyedévben, a leszállított nem-x86 szerverek száma 3810 darab volt az IDC szerint, utóbbi 27 százalékos csökkenést jelent. Az IDC szerint ennek fő okát az Itanium-alapú gépek gyatra szereplése okozza, az EPIC szegmens 12 százalékkal zsugorodott, de már kezdi elérni a mélypontot - nem jöhet elég korán a HP x86-alapú üzleti kritikus szervercsaládja.

Magyarországon a bevétel és darabszám is csökkent

A Magyarországot is tartalmazó CEE (Közép- és Kelet-Európa) régió szerverpiaca 335,7 millió dollárt tett ki az első negyedévben, ez éves szinten 5,7 százalékos csökkenést jelent. Az internetszolgáltatók és cloudszolgáltatók ugyan sok x86 rendszert vásároltak, de ez csak arra volt elég, hogy az x86 szegmens nagyjából stagnáljon, miközben a nem-x86 rendszerek forgalma folytatta évek óta megszokott zsugorodását.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IDC adatai szerint Magyarországon majdnem 3600 szerver fogyott az első negyedév során, ez 4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Érdekes módon a hazai piacon nem figyelhető meg az a trend, hogy az eladások a virtualizáció miatt a drágább gépek felé tolódnak, a darabszám csökkenését a bevétel csökkenése is kísérte. 2014 első három hónapjában a hazánkban forgalmazott szerverek értéke 15,2 millió dollár volt, ez 6 százalékkal alacsonyabb 2013 azonos időszakával összevetve.

Ahogy már korábban is szó volt róla, hazánkban a nem-x86 szegmens szinte nem is létező szegmens, az IDC szerint az első három hónapban összesen 30 olyan szervert adtak el Magyarországon, amelyben nem x86 processzor működött. Ilyen szerverek beszerzése csak nagyon ritka esetekben fordul elő, a meglevő ügyfeleknek el lehet adni nem-x86 gépeket, de új vásárló nemigen jelentkezik rájuk, pedig a gyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Xeon-alapú gépekkel szemben pozicionálják őket az üzleti kritikus feladatokra. Ugyanakkor az x86 szegmens is csökkent az év elején, derül ki a számokból.

Az EMEA régióban a legtöbb szervert a HP értékesítette, megelőzve az IBM-et és a Dellt. Magyarországon is a Palo Altó-i cég vezette a piaci rangsort, azonban a második helyen a tömegszerverekre koncentráló Dell állt, amely mára megelőzte az x86 szektorról lényegében lemondó, az Oracle-höz hasonlóan a nem-x86 szegmensre, illetve az integrált rendszerekre koncentráló IBM-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról