:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 15:00

Rekordkapacitású mágnesszalag a Sonytól

Az eddigi legnagyobb kapacitású mágnesszalaggal állt elő a Sony. A technológiával több mint hetvenszer több adat tárolható mint a jelenleg használt eszközökkel: a vállalat szerint az eljárással akár 185 terabájtos kazetták is készíthetők.

Minden eddiginél nagyobb mennyiségű adat tárolására képes mágnesszalagot mutatott be a Sony. A vállalat szerint a most kifejlesztett szalag négyzethüvelykenként 148 gigabit információ tárolására képes. Ez jókora ugrást jelenthet a területen, miután több mint hetvenszerese a hagyományos darabok adatsűrűségének: a jelenleg elérhető legmodernebb LTO-6 (Linear Tape-Open) egységek ugyanis mindössze 2 gigabit adatot tárolnak egy négyzethüvelyken, ami kazettánként 2,5 terabájtot jelent, az Oracle által tavaly ősszel bemutatott T10000D pedig 8,5 terabájtot írhat egy kazettára. Ezzel szemben a Sony technológiájával akár 185 terabájt kapacitású kazetták is létrehozhatók lehetnek.

A mágnesszalagos tárolókat már régóta használják az informatikában, és bár azokat sok területen kiszorították a merevlemezek, archiválásra, adatok hosszú távú tárolására még ma is sok helyütt alkalmazzák őket, nagy kapacitásuk és ehhez mérten alacsony áruk és időtálló voltuk miatt. Az iparággal foglalkozó Tape Storage Council csoport szerint szalagok eladásai tavaly előtt 13 százalékkal növekedtek, 2013-ra pedig 26 százalékos növekedést becsülnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A radikálisan megnövekedett kapacitást a Sonynak egy úgynevezett katódporlasztásos eljárással sikerült elérni, amely során argonionokat lőnek ki egy polimer szubsztrátumra, amelyen így több rétegben apró mágneses kristályok alakulnak ki. A részecskék mérete átlagosan 7,7 nanométer környékén mozog, így tudták elérni a figyelemre méltó adatsűrűséget. A vállalat ugyanakkor az első sikeres demót követően tovább akarja fejleszteni a technológiát, jelenlegi formájában piaci termékben még nem jelenik meg.

A szalag létrehozásához szükséges mérésekben az IBM is közreműködött: a két vállalat együtt mutatta a technológiát a május 4-én kezdődött, az alkalmazott mágnesességgel foglalkozó Intermag Europe 2014 konferencián Németországban. A Sony tehát tovább dolgozik a nagy kapacitású mágnesszalagon, és az eljárással készült kazettákat várhatóan kereskedelmi forgalomba is bocsátja majd, noha azt egyelőre nem tudni, erre mikor érdemes számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.