Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 28. 10:06

Piacra kerültek az LTO-6 szalagos egységek

Az összes nagy gyártó bemutatta LTO-6 technológiára épülő szalagos egységeit és kazettáit, ezzel megkezdődhet a széles körű terjedés. A fejlődés természetesen a kapacitást és a sebességet érinti, az új kazetták 2,5 terabájt natív kapacitásúak.

Miközben a flashre fogadó gyártók a diszkeket, a lemezes tárolókat forgalmazó cégek pedig a szalagokat temetik, a szalagok csak nem akarnak "kihalni" és valószínűleg még sokáig nem is fognak, mivel ár/kapacitás arányuk máig verhetetlen és energiahatékonyságuk is neheten vonható kétségbe - a páncélszekrényben őrzött, adatokkal teletömött kazetták egyáltalán nem fogyasztanak áramot. A leváltásukra történt számos próbálkozás ellenére máig úgy tűnik, belátható ideig nem lesz versenytársa a szalagos egységeknek az archiválás területén.

Novemberben újabb mérföldkőhöz érkezett az LTO szabvány, amelyet a 90-es évek óta fejlesztenek. A Linear Tape Open technológia jellemzője hogy teljesen nyílt, így a különféle gyártók meghajtói és kazettái között teljes az átjárás és a kompatibilitás, a felhasználóknak nem kell gyártófüggőségtől tartania - cserébe az LTO egységek teljesítménye és kapacitása elmarad a szalagos mentésre specializálódott gyártók egyedi megoldásaitól.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az LTO-6 szabvány augusztusra érte el a végleges állapotot, de a kész termékek, meghajtók és kazetták csak novemberben jelentek meg a piacon az ismert gyártók (pl. Tandberg, IBM, Quantum, Imation, Fujifilm) kínálatában. Az LTO-6 szalagok 2,5 terabájt natív kapacitást biztosítanak és 160 MB/s sebességre képesek, azonban a technológia lehetővé teszi legfeljebb 2,5:1 arányú tömörítés használatát (LTO-DC) is, ekkor a kapacitás és a sebesség is ennek megfelelően növekszik. Az előző, 2010-es LTO-5 szabvány 1,5 terabájtos szalagokat és 140 MB/s sebességet definiált.

Van azonban több terület, ahol az LTO-6 nem tér el az LTO-5-től: a szalagok hossza változatlanul 846 méter egy kazettában, a magasabb kapacitást 1280 helyett 2176 sáv használatával éri el az új technológia. Továbbra is támogatott a titkosítás, a particionálás és a WORM használat. A technológia sajátosságainak megfelelően továbbra is biztosított a visszamenőleges kompatibilitás, vagyis az LTO-6 szalagos meghajtók az LTO-5 generációs kazettákat is írják és olvassák, LTO-4 esetében azonban már csak olvasási kompatibilitás lehetséges.

a címlapról