:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 29. 10:33

Maradnak az androidos mobilok a Microsoftnál

Nem szünteti meg a forkolt Androidot futtató Nokia X telefonokat a Microsoft, hanem arra használja őket, hogy új felhasználókat gyűjtsön az online szolgáltatásai számára - többek között ez is kiderül a Stephen Eloppal készült tegnapi beszélgetésből.

"Ask me Anything", vagyis "Kérdezz bármit" interjú készült a Nokia Conversations oldalon Stephen Eloppal, a vállalat korábbi elnök-vezérigazgatójával, aki a Nokia mobilgyártó részlegének Microsoftba olvadása után az összes hardverfejlesztést felügyeli majd a telefonoktól kezdve a tableteken át egészen az Xboxig. A beszélgetés során Elop sok részletet megosztott a kérdezőkkel és a közönséggel arról, mi lesz a Nokia készülékek további sorsa a Microsoftba olvadás után.

A felvásárlás egyik fő mozgatórugójaként a gyorsabb innováció lehetőségét nevezte meg Elop, példaként hozva az egyik hozzászóló által említett Lumia 1020-at. A Microsoft telefonokért is felelős vezetője szerint a 1020 és a többi Lumia jobb termék lehetett volna, ha a Microsoft és a Nokia mérnökei szorosabban tudnak együttműködni, de ehhez arra lett volna szükség, hogy azonos cégnél dolgozzanak. Most ez az akadály elhárult, Elop ígérete szerint a fejlesztésekkel még nagyobb tempóra tudnak kapcsolni a mérnökök. A Nokia által egyedileg fejlesztett alkalmazások (pl Mixradio, Camera,) megmaradnak, ezek fejlesztése tovább folytatódik, de már a Microsoft égisze alatt.

Satya Nadella (Microsoft CEO) és Stephen Elop

Kikényszerített döntés

Amint az ismert, Elop "burning platform memója" volt annak a nyilvános beismerése, hogy a Nokia versenyképtelenné vált az idők során és a vállalatnak sürgősen új szoftverplatformot kell keresnie, ha fent szeretne maradni. Arra a kérdésre, hogy a felismerés nem jött-e túl későn, Elop elmondta, a gyorsan kiszivárgott feljegyzés dolgozók ezreit döbbentette rá arra, a cég valóban kritikus helyzetbe került és ennek a sokkhatásnak is köszönhető, hogy a vállalat teljesen új fokozatba kapcsolat. "Hat hónap elteltével legyártottuk az első két Windows Phone eszközt. Gyorsabban mozogtunk mint valaha korábban."

Az Android kapcsán arról is kérdezték Elopot, vajon jó ötlet volt-e a Nokia számára a Windows Phone választása a Google rendszerével szemben. "Amikor 2011-ben elhatároztuk, hogy a Windows Phone-ra összpontosítunk, azért tettük, mert aggódtunk, az Android választása ütközőpályára tett volna minket a Samsunggal.. [...] Ez helyes döntés volt, az akkor meghatározó androidos gyártók mára mind partvonalra kerültek. Most az AOSP-t arra használjuk, hogy egy meghatározott piaci szegmenst támadjunk vele, és mindezt úgy tesszük, hogy az a Microsoft és a Lumia hasznára váljon."

Az ex-Nokia vezető természetesen megkapta az ellenséges kommenteket, amiért regnálása alatt a finn cég sok fejlesztése (pl. Symbian, Meego) ment a levesbe. "Ezek egyszer még kísérteni fognak" - írta az egyik kommentelő. Elop válaszában leírta, a Nokiának tényleg nehéz döntéseket kellett meghoznia, és a cégnél végül úgy találták 2010 vége felé, nincs esély arra, hogy a Symbiant záros időn belül versenyképessé tegyék az iPhone-nal, amely akkor már három éve piacon volt. A Meegóval kapcsolatos fejlesztések pedig nagyon megcsúsztak, ráadásul nem hordozták magukban egy komplett termékportfólió felépítésének ígéretét rövid időn belül. "Kikényszerített döntést kellett meghoznunk annak érdekében, hogy a Nokiát újra versenyképessé tegyük."

"Cloud first, mobile first"

A módosított Androidot futtató Nokia X mobilokat viszont nem tervezi kivezetni a kínálatából a cég, hanem arra próbálja meg felhasználni őket, hogy a felhős szolgáltatásait minél szélesebb közönséghez juttassa el. "A Microsoft azért vette meg a mobilos részleget, beleértve a Nokia X-et, hogy a következő egymilliárd embert összekösse a szolgáltatásaival" - írta Elop. "A Nokia X a Microsoft felhőjét használja, nem a Google-ét. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy új felhasználókat hozzunk a Skype-nek, az Outlook.comnak és a OneDrive-nak. Már most is több tízezer új előfizetőt látunk a Microsoft szolgáltatásain."

Terry Myerson, a Windows kliens operációs rendszerek fejlesztéséért felelős vezető egy közelmúltbeli beszélgetésben elmondta, a Microsoft számára a nem Windowst használó ügyfelek sem számítanak másodrendűnek. "Minél többen használják az alkalmazásainkat és szolgáltatásainkat, annál jobb. Ha valakinek iPadje van, remélem hogy Office-t és OneDrive-ot és Skype-ot használ rajta" - mondta Myerson. A vállalat korábban kommunikált "devices and services" stratégiája helyét a Nadella-korszakban a "cloud first, mobile first" vette át, amelyben egy szó sincs készülékekről, Látszólag a Microsoft is belátta, okostlefonos operációs rendszerért nem lehet a piacon többé pénzt kérni, ezért megpróbálja azokat a szolgáltatásait és alkalmazásait előtérbe tolni, amelyekkel meg tudja magát különböztetni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft belépése a hardverpiacra ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a vállalat ne tenne meg továbbra is mindent annak érdekében, hogy más gyártók is a Windows Phone-t válasszák - ennek érdekében például a Builden a cég közölte, 9 hüvelykesnél kisebb kijelzős eszközökre ingyen lehet licencelni az operációs rendszert. "A Microsoftnak jó, ha a többi gyártó is Windows Phone eszközöket épít és voltak ezzel kapcsolatos bejelentéseink is a közelmúltban. A célunk az, hogy a Microsoft Devices Group "megcsinálja a piacot", ahol aztán mások is szerepet kaphatnak, szóval továbbra is teszünk azért, hogy más gyártókat annyira bevonjunk, amennyire csak lehetséges" - mondta Elop.

A vezetővel folytatott beszélgetésből kiderült az is, a cégnél egyelőre csak gondolkodnak azon, milyen márkanéven folytatják az okostelefonok értékesítését. A Microsoft Mobile egy jogi entitás, amely a felvásárlás lebonyolításához szükséges, de ezzel mint márkanévvel nem találkoznak majd a fogyasztók, magyarázta Stephen Elop. "A Nokia márkanevet egy rövid ideig még használhatja a Microsoft a termékein, de nem fogjuk sokáig használni az okostelefonoknál. Jelenleg is dolgozunk azon, hogy kiválasszuk az okostelefonok márkanevét."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 17:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.