:

Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2014. február 24. 11:54

Nokia X: megjöttek az olcsó androidos Nokiák

Egy ideje már lehetett pletykákat hallani arról, hogy a Nokia az Android forkolásából hozza létre új szoftverplatformját belépő szintű okostelefonjai számára, a Mobile World Congressen pedig hivatalosan is elrajtolt a Nokia X család első három tagja.

A Nokia X valóban az Android Open Source Project (AOSP) nyílttá tett kódjából táplálkozik, a Nokia ezt vette át és alakította a saját igényeihez. A Nokia X sorozatú telefonokon ugyanakkor a felhasználó már semmit sem "lát" az Androidból, a kezelőfelületet az Asha készülékekről vette kölcsön a vállalat. Az eredmény egy furcsa hibrid, ami az első benyomásaink szerint inkább hardverben és megjelenésben vonzó.

Megnyerő hardver

A kiállításon tartózkodó kollégánk szerint a korábbi hírekkel ellentétben a Nokia X semmit nem örököltek meg a Windows Phone-tól, a kezdőképernyő homogén színes négyzetein kívül. A rendszer belső logikája és működése, a betűtípusok, a Fast Lane felület mind-mind az előző generációs Ashákból köszönnek vissza, ez a telefon egyértelműen ebbe a családba, ebbe a szegmensbe pozicionált - az első Nokia X-sorozatú mobil, amely simán Nokia X nevet kapott, 89 eurós ajánlott bolti áron kerül forgalomba. A készülék kétmagos processzort, 4 hüvelykes IPS kijelzőt és 3 megapixeles hátlapi kamerát tartalmaz, operatív tára 512 megabájtos, a beépített tárhely pedig 4 gigabájt.

A Nokia X hozza a Nokia Asha 501 formavilágát, a végletekig leegyszerűsített designt, amely az előállítási költségekre is jó hatással van. A borítás minősége azonban egyáltalán nem kellemetlenül olcsó vagy szégyellni valóan "gagyi". A kijelző meglepően jó, a felbontás persze nem túl nagy (480x800), de a betekintési szögek és a kontraszt sokkal jobb, mint amit ebben az árkategóriában megszokhattunk. A készülék előlapján egyetlen gomb, a "vissza" található, ami nehézkessé teszi a kezelést (nincs home gomb). Nincs dedikált kameragomb sem.

Első látásra a szoftver viszont nagyon  fapadosnak tűnik, láthatóan nem kimunkált vagy egységes. A kezdőképernyőn a színes csempék a Windows Phone-t idézik, a számológép viszont az iOS-ére hasonlít, a betűtípusok pedig a MeeGóban használtra hasonlítanak. A kezelőfelület sebessége a telefon specifikációinak ismeretében meglepően jó, az animációk, a görgetés hibátlan, akadásmentes a HWSW első benyomásai alapján. Sokkal nagyobb probléma az alkalmazások indítása, itt már látszik, hogy a komponensek kiválogatásánál az alsó polcról válogatott a finn gyártó, az I/O és a processzor teljesítménye már nem hozza a jobb telefonok élményét - persze ilyen áron ez nem is biztos hogy elvárható.

Majdnem minden androidos app fut

A vállalat szerint a használt szoftverplatform az alkalmazások szintjén szinte teljesen kompatibilitás a szabadon elérhető Androiddal, az arra írt appok "túlnyomó többsége" mindenféle változtatás nélkül fut a rendszeren - mindössze három API-t módosítottak a fejlesztők. Annak érdekében, hogy megkönnyítse a portolást, a Nokia kiadott egy elemzőeszközt is, amely megvizsgálja a portolni kívánt androidos kódot és megmutatja, hol kell azt módosítani a működéshez, meghív-e olyan API-kat, amelyek a platformján módosultak.

A Nokia X platform természetesen nem élvezi a Google támogatását, nem érhető el rajta sem a Play Store és nem kerülnek rá a Google zárt kódú saját alkalmazásai és szolgáltatásai (pl. Gmail, Google Maps, YouTube, Hangouts) sem, ezeket a Nokia értelemszerűen a saját, illetve a Microsoft alkalmazás- és szolgáltatásportfóliójában levő appokkal próbálja pótolni (pl. OneDrive, offline navigációra is képes HERE Maps, Skype). A Google Play API-kat használó alkalmazások kompatibilitása szintén nem garantált.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nokia X saját szoftverboltot is kapott természetesen, ahonnan az alkalmazások a telefonokra letölthetők. A rajtra egyébként már készen áll számos alkalmazás, a Nokia listájában olyan nevek szerepelnek mint a Facebook, a Spotify, a SwiftKey, a Twitter, a Viber és a WeChat, a Draw Something, a Plants vs. Zombies 2 és a Real Football 2014 programokat sorolja fel. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az X-sorozattal a Nokia egyrészt olyan árponton versenyezhet, ahová a Lumiákkal eddig nem ért el, másrészt a segítségükkel a felhasználókat saját szoftverei és szolgáltatásai felé terelheti, így a vásárlók később könnyebben válthatnak Windows Phone-ra.

Rövidesen a boltokban

Az első mobil. a Nokia X mellett érkezik az X+, amely csak memóriaméretben tér el a "kistesótól", illetve az XL, amely az egyre népszerűbb phablet kategória felé terjeszkedik 5 hüvelykes kijelzőjével. Ebbe a modellbe 5 megapixeles, autofókuszos hátlapi kamerát építettek, az előlapi optika pedig 2 megapixeles - videohívásokhoz teljesen elegendő. Minden Nokia X modell két SIM kártyát kezel. A készülékek vidám színekben lesznek kaphatók, az X a cég ígérete szerint a  boltokban "hamarosan" megvásárolható lesz, az X+ és az XL pedig a második negyedévben érkezik 99, illetve 109 eurós ajánlott bolti áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.