Szerző: Koi Tamás

2014. április 2. 14:22

Eladósorban az Invitel

Még idén gazdát cserélhet az ország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, az Invitel. A cég többségi tulajdonosa az elmúlt évben több érdekeltségétől is megvált a régióban, az üzlet az egyik legnagyobb értékű tranzakció lehet idén a piacon.

Kiszállna az Invitelből, pontosabban annak anyavállalatából a Mid Europa Partners (MEP) magántőke-befektető társaság, ezzel új tulajdonoshoz kerülhet hazánk második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója. Külföldi lapértesülések szerint a jelenlegi többségi tulajdonos már akár ebben a negyedévben megkezdené a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel, melyek közt mobilszolgáltatók és más vezetékes szolgáltatók is lehetnek.

Kivonulnak a régióból

A TMTFinance nevű gazdasági lap szerint az Invitel értéke jelenleg mintegy 200 és 300 millió euró közé becsülhető, a tranzakció teljes értéke azonban nagyban függhet attól, hogy a MEP egyben, vagy több részletben talál vevőt a távközlési cégben birtokolt tulajdonhányadára. A magazin úgy tudja, hogy a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország, illetve a DIGI román tulajdonosa, az RCS&RDS is aktívan érdeklődik a tranzakció iránt, nem említi ugyanakkor a UPC Magyarország tulajdonosát, az átfogó európai akvizíciós stratégiát végrehajtó Liberty Globalt a potenciális vevők sorában.

A meglehetősen szövevényes tulajdonosi háttérrel rendelkező Invitelben áttételesen jelenleg 51 százalékos tulajdonrésze van a MEP-nek, ám a többségi tulajdonrész értékesítése a többi tulajdonost is arra sarkallhatja, hogy megváljon tulajdonától - vélik szakértők. A közép-kelet-európai térségre koncentráló befektetői társulás egyébként egyre több helyi érdekeltségétől válik meg, az Invitel eladása teljes mértékben beleillik ebbe a stratégiába: a MEP tavaly év elején szállt ki az Orange Austriából és a Balkánon üzemelő SBB/Telemach csoportból, illetve idén februárban a T-Mobile csehországi leányvállalatában képviselt tulajdonrészét is eladta. A régió távközlési piacán így az Invitelen kívül egyedül a lett/litván Bite mobilszolgáltatóban maradt tulajdona a befektetőnek.


Az Invitel tulajdonosi szerkezete

Szaglászik a NISZ is?

Egyes, iparági pletykák szerint az Invitelre az Antenna Hungáriát nemrég bekebelező, valamint a kormányzati gerinchálózatot üzemeltető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is szemet vetett. Ha egy ilyen üzlet megvalósulna, azzal az állam gyakorlatilag újabb visszaállamosítást hajthatna végre, hiszen az Invitel tulajdonában álló telekommunikációs infrastruktúra részben a Magyar Posta öröksége.

Az Invitel esetleges értékesítése alaposan felkavarhatja az állóvizet a magyar (vezetékes) távközlési piacon. A cég egyike ugyanis annak a három magyar telekommunikációs vállalatnak, mely vezetékes primer körzettel rendelkezik (összesen 14-gyel, amivel a magyar lakosság mintegy 17 százalékát fedi le) - a szolgáltatási területek, illetve a különböző technológiai alapú (réz érpár, DOCSIS3.0, FTTx) infrastruktúrák, valamint az azokra épülő szolgáltatások (analóg telefon, VoIP-telefon, internet, kábeltévé, IPTV) elszórtsága nagyban meg is nehezítheti az Invitel egyben történő eladását.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Emellett a társaság a lakossági üzletágon túlmutatva, vállalatoknak is kínál szerteágazó üzleti megoldásokat, a hagyományos távközlési infrastruktúra-rendszereken túl többek közt adatközponti, virtualizációs vagy felhőalapú szolgáltatásokat. A cégnek jelenleg több mint egymillió lakossági, valamint körülbelül 60 ezer üzleti ügyfele van.

Van benne logika

Az Invitel a felsorolt potenciális érdeklődök mindegyike számára logikus befektetésnek tűnhet, jóllehet a lakossági üzletág a versenyjogi aggályok miatt aligha valószínű, hogy a Magyar Telekom kezébe kerülhetne. A két másik magyarországi mobilszolgáltató közül leginkább a Vodafone számára lehet kecsegtető az Invitel vezetékes üzletágának megszerzése, ráadásul a tranzakció teljes mértékben illene a Vodafone jelenlegi csoportszintű stratégiájába (más kérdés, hogy a Vodafone magyarországi érdekeltségének potenciális eladásáról ismételten felreppentek a pletykák). A Telenor Magyarország ugyanakkor láthatóan a cord cutting irányt preferálja, így kevéssé valószínű, hogy érdekelt lenne a vezetékes infrastruktúra felvásárlásában.

A felvásárlással kapcsolatos pletykák kapcsán megkerestük az Invitelt is, ahol közölték, a cég nem kommentálja a szóbeszédet és a tulajdonosi szándékokról szóló spekulációt. "Az Invitel növekedése során az elmúlt években már számos, tulajdonosi szerkezetét érintő változást élt meg. Egyértelmű tapasztalata, hogy a társaság számára az a célszerű, ha nem foglalkozik a piaci híresztelésekkel, és arra összpontosít, amiben a legjobb: azaz integrált távközlési és egyedi üzleti informatikai megoldásaival, valamint a minőségi otthoni szórakoztatást biztosító 3Play szolgáltatásaival értéket teremtsen ügyfelei számára és tovább erősítse pozícióit a hazai tele- és infokommunikációs szektorban. Az Invitel folyamatosan fejleszti hálózatát és szolgáltatásait nagykereskedelmi, vállalati és lakossági üzletágában egyaránt" - nyilatkozta a cég lapunknak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.