Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 26. 15:18:00

Fitneszóra-gyártót vett az Intel

Egészség- és mozgásfigyelő órákkal foglalkozó céget vásárolt az Intel. A chipgyártó folyatja terjeszkedését a viselhető technológia területén, a frissen a tulajdonába került Basis Science a piac nagyjából 7 százalékát tudhatja magáénak.

Bár az elmúlt nap legnagyobb port kavart felvásárlása kétségtelenül a Facebook nevéhez köthető, amely a virtuálisvalóság-szemüvegek területének egyik legismertebb, eddig független szereplőjét, az Oculust vette meg, az üzletek sora ezzel nem ért véget. Hogy tovább növelje jelenlétét a viselhető készülékek piacán, az Intel is felvásárolt egy csúcskategóriás fitneszkiegészítőket gyártó vállalatot, a Basis Science-et, ezzel tovább bővítve befektetéseit a területen.

A Basis Science egyik fő terméke, az ugyancsak Basis névre hallgató egészség- és mozgásfigyelő óra, amit a gyártó szerint a piacon elérhető legfejlettebb szenzorokkal szereltek fel. A kütyü a lépések mellett a szívverést, alvást és az elégetett kalóriákat is követi, valamint Bluetooth segítségével androidos és iOS-es készülékekkel is párosítható - 200 dolláros árával ugyanakkor jóval drágább mint a hasonló termékek. A karperec értékesítése a felvásárlás után is a megszokott csatornákon zajlik majd. A vállalat jelenleg a viselhető fitneszeszközök piacának nagyjából 7 százalékáért felel, viszonyításképpen a népszerű Jawbone 21 százalékot tudhat magáénak.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az Intel alelnöke, Mike Bell szerint az akvizícióval azonnal beléphetnek az egészségfigyelő eszközök piacára, arról viszont nem árult el részleteket, hogy a Basis Science mekkora összegért került a vállalat tulajdonába - a TechCrunch információi szerint a cégért hirdetett aukciót a chipgyártó még március elején nagyjából 100-150 millió dollárral nyerhette meg. Az Intel persze elsősorban know-howt vett, nem piacot: a Basis révén a vállalathoz kerül számos olyan mérnök, akiknek van tapasztalata a viselhető kütyük fejlesztése terén.

Az utóbbi időben az Intel komoly hangsúlyt fektet a viselhető technológiára, tavaly például “nagy összeget” fektetett a Recon Instrumentsbe, amely a Google Glasshoz hasonló okosszemüveg kifejlesztésén dolgozik, illetve a Thalmic Labsba is. Utóbbi vállalat főleg a viselhető gesztusvezérlés terén vált ismertté, MYO nevű termékének köszönhetően. Ez egy karra csatolható szenzor, ami az egyes izmok megfeszülését és ellazulását figyeli, így a karunk mozgatásával teszi lehetővé a számítógép, okostelefon, vagy egyéb készülékek vezérlését.

Az Intel már a szeptemberben bejelentett, kifejezetten a hordható eszközökhöz szánt, Quark szériás chipjeivel is hangot adott ambícióinak a piacon, amelyekkel a Qualcom, a Texas Instruments, illetve a STMicroelectronics, azaz a viselhető készülékek szenzorainak fő beszállítói mögött próbál felzárkózni.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 16:36

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.