Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 26. 15:18

Fitneszóra-gyártót vett az Intel

Egészség- és mozgásfigyelő órákkal foglalkozó céget vásárolt az Intel. A chipgyártó folyatja terjeszkedését a viselhető technológia területén, a frissen a tulajdonába került Basis Science a piac nagyjából 7 százalékát tudhatja magáénak.

Bár az elmúlt nap legnagyobb port kavart felvásárlása kétségtelenül a Facebook nevéhez köthető, amely a virtuálisvalóság-szemüvegek területének egyik legismertebb, eddig független szereplőjét, az Oculust vette meg, az üzletek sora ezzel nem ért véget. Hogy tovább növelje jelenlétét a viselhető készülékek piacán, az Intel is felvásárolt egy csúcskategóriás fitneszkiegészítőket gyártó vállalatot, a Basis Science-et, ezzel tovább bővítve befektetéseit a területen.

A Basis Science egyik fő terméke, az ugyancsak Basis névre hallgató egészség- és mozgásfigyelő óra, amit a gyártó szerint a piacon elérhető legfejlettebb szenzorokkal szereltek fel. A kütyü a lépések mellett a szívverést, alvást és az elégetett kalóriákat is követi, valamint Bluetooth segítségével androidos és iOS-es készülékekkel is párosítható - 200 dolláros árával ugyanakkor jóval drágább mint a hasonló termékek. A karperec értékesítése a felvásárlás után is a megszokott csatornákon zajlik majd. A vállalat jelenleg a viselhető fitneszeszközök piacának nagyjából 7 százalékáért felel, viszonyításképpen a népszerű Jawbone 21 százalékot tudhat magáénak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Intel alelnöke, Mike Bell szerint az akvizícióval azonnal beléphetnek az egészségfigyelő eszközök piacára, arról viszont nem árult el részleteket, hogy a Basis Science mekkora összegért került a vállalat tulajdonába - a TechCrunch információi szerint a cégért hirdetett aukciót a chipgyártó még március elején nagyjából 100-150 millió dollárral nyerhette meg. Az Intel persze elsősorban know-howt vett, nem piacot: a Basis révén a vállalathoz kerül számos olyan mérnök, akiknek van tapasztalata a viselhető kütyük fejlesztése terén.

Az utóbbi időben az Intel komoly hangsúlyt fektet a viselhető technológiára, tavaly például “nagy összeget” fektetett a Recon Instrumentsbe, amely a Google Glasshoz hasonló okosszemüveg kifejlesztésén dolgozik, illetve a Thalmic Labsba is. Utóbbi vállalat főleg a viselhető gesztusvezérlés terén vált ismertté, MYO nevű termékének köszönhetően. Ez egy karra csatolható szenzor, ami az egyes izmok megfeszülését és ellazulását figyeli, így a karunk mozgatásával teszi lehetővé a számítógép, okostelefon, vagy egyéb készülékek vezérlését.

Az Intel már a szeptemberben bejelentett, kifejezetten a hordható eszközökhöz szánt, Quark szériás chipjeivel is hangot adott ambícióinak a piacon, amelyekkel a Qualcom, a Texas Instruments, illetve a STMicroelectronics, azaz a viselhető készülékek szenzorainak fő beszállítói mögött próbál felzárkózni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról