Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 26. 15:18

Fitneszóra-gyártót vett az Intel

Egészség- és mozgásfigyelő órákkal foglalkozó céget vásárolt az Intel. A chipgyártó folyatja terjeszkedését a viselhető technológia területén, a frissen a tulajdonába került Basis Science a piac nagyjából 7 százalékát tudhatja magáénak.

Bár az elmúlt nap legnagyobb port kavart felvásárlása kétségtelenül a Facebook nevéhez köthető, amely a virtuálisvalóság-szemüvegek területének egyik legismertebb, eddig független szereplőjét, az Oculust vette meg, az üzletek sora ezzel nem ért véget. Hogy tovább növelje jelenlétét a viselhető készülékek piacán, az Intel is felvásárolt egy csúcskategóriás fitneszkiegészítőket gyártó vállalatot, a Basis Science-et, ezzel tovább bővítve befektetéseit a területen.

A Basis Science egyik fő terméke, az ugyancsak Basis névre hallgató egészség- és mozgásfigyelő óra, amit a gyártó szerint a piacon elérhető legfejlettebb szenzorokkal szereltek fel. A kütyü a lépések mellett a szívverést, alvást és az elégetett kalóriákat is követi, valamint Bluetooth segítségével androidos és iOS-es készülékekkel is párosítható - 200 dolláros árával ugyanakkor jóval drágább mint a hasonló termékek. A karperec értékesítése a felvásárlás után is a megszokott csatornákon zajlik majd. A vállalat jelenleg a viselhető fitneszeszközök piacának nagyjából 7 százalékáért felel, viszonyításképpen a népszerű Jawbone 21 százalékot tudhat magáénak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Intel alelnöke, Mike Bell szerint az akvizícióval azonnal beléphetnek az egészségfigyelő eszközök piacára, arról viszont nem árult el részleteket, hogy a Basis Science mekkora összegért került a vállalat tulajdonába - a TechCrunch információi szerint a cégért hirdetett aukciót a chipgyártó még március elején nagyjából 100-150 millió dollárral nyerhette meg. Az Intel persze elsősorban know-howt vett, nem piacot: a Basis révén a vállalathoz kerül számos olyan mérnök, akiknek van tapasztalata a viselhető kütyük fejlesztése terén.

Az utóbbi időben az Intel komoly hangsúlyt fektet a viselhető technológiára, tavaly például “nagy összeget” fektetett a Recon Instrumentsbe, amely a Google Glasshoz hasonló okosszemüveg kifejlesztésén dolgozik, illetve a Thalmic Labsba is. Utóbbi vállalat főleg a viselhető gesztusvezérlés terén vált ismertté, MYO nevű termékének köszönhetően. Ez egy karra csatolható szenzor, ami az egyes izmok megfeszülését és ellazulását figyeli, így a karunk mozgatásával teszi lehetővé a számítógép, okostelefon, vagy egyéb készülékek vezérlését.

Az Intel már a szeptemberben bejelentett, kifejezetten a hordható eszközökhöz szánt, Quark szériás chipjeivel is hangot adott ambícióinak a piacon, amelyekkel a Qualcom, a Texas Instruments, illetve a STMicroelectronics, azaz a viselhető készülékek szenzorainak fő beszállítói mögött próbál felzárkózni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról