Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 24. 14:30

Lehúzza a rolót a Twitter Music

Leállítja zenei szolgáltatását a Twitter, miután az nem felelt meg a vállalat hozzá fűzött várakozásainak. A #Music-hoz tartozó iOS alkalmazást már törölték is az App Store-ból, a vállalat ugyanakkor nem zárta ki, hogy később újra próbálkozik a területen.

Bezárja kapuit a Twitter #Music nevű zenei szolgáltatása, miután nagyjából egy éves működése alatt nem sikerült megfelelő felhasználói bázist felépítenie. A hozzá tartozó appot a vállalat már törölte az iOS alkalmazásboltjából, április 18-án pedig végleg lehúzza a rolót, így a már telepített példányok sem működnek majd tovább.

A szolgáltatást a Twitter által 2012-ben felvásárolt We Are Hunted névre hallgató zenei kereső csapata segítségével hozták létre tavaly áprilisban. A cég eredetileg online adatbázisok alapján határozta meg, hogy az emberek éppen mit hallgatnak, majd ezek alapján személyre szabott ajánlásokat készített - a közösségi oldal is ezt a tapasztalatot akarta kamatoztatni. A #Music egy újfajta megközelítést alkalmazott, javaslatait arra építette, hogy az adott felhasználók körében mennyire felkapottak az egyes előadók. A felület ráadásul Spotify, Rdio, iTunes Radio és Vine integrációval is kiegészült, amelyek éppen legnépszerűbb tartalmait külön zenei hírfolyamban jelenítette meg.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A próbálkozás eredetileg ígéretesnek tűnt, még az App Store top 200-as listájába sem sikerült bekerülnie, többek között a rosszul megtervezett felhasználói felület és a sok, jórészt már bevált alternatív alkalmazás miatt. Az app befulladására tehát egy ideje már számítani lehetett, főleg miután az iOS app fejlesztését már hónapokkal ezelőtt leállították - úgy látszik olyan versenyzők mellett, mint az Apple a Google vagy a már említett Spotify, a vállalat elgondolása kevésnek bizonyult. A Twitter szerint ugyanakkor ezzel nem búcsúznak el végleg a zenei szolgáltatásoktól, és folytatják a kísérletezést a területen.

A közösségi oldal a #Music bezárásával párhuzamosan egy új funkció tesztüzemét is megkezdte, amely egyelőre csak maroknyi felhasználó számára érhető el: a vállalat számlálót helyez az egyes tweetek alá, így látható lesz, hogy azokat hányan olvasták el. A Twitter így valószínűleg minél aktívabb tweetelésre próbál ösztönözni, arra építve, hogy az emberek aktívabbak lesznek majd, ha látják, hogy posztjaik mennyire népszerűek - bár kevés olvasó esetén ez akár ellentétes hatást is kiválthat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról