Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 17. 14:10

Itthon is előrendelhető a Samsung Galaxy S5

Tűzeset és gyártási probléma egyaránt hátráltatja a Samsung Galaxy S5 piacra dobását, amelynek már magyarországi ára is ismertté vált, legalábbis a Telekomnál.

Távol-keleti hírforrások szerint két súlyos probléma is megakaszthatja a Samsung Galaxy S5 nemzetközi kereskedelmi rajtját, amely április 11-én esedékes. Az egyik egy tűzeset, amely a vállalat számára nyomtatott áramköröket gyártó üzemben tört ki, a másik pedig a beépített kamera lencserendszerével kapcsolatos termelési gond.

Tűzeset és gyártási nehézségek

Lényegében teljesen leégett egy gyárépület, ahol a hírek szerint a Galaxy S5-höz készített nyomtatott áramköröket az egyik szerződéses beszállító. A vasárnap esti tűzesetben senki sem sérült meg, de az anyagi kárt 1 milliárd dollárra becslik - a tűz kiterjedését jól mutatja, hogy eloltásán 287 tűzoltó 7 órán át dolgozott. A DAP Corporation üzemében történt katasztrófával kapcsolatban a Samsung sajnálkozását fejezte ki, ugyanakkor a cég azt is közölte, több beszállítóval dolgozik együtt a Galaxy S5 kapcsán, így az eset nem fogja késleltetni a tömeggyártást. Ez azonban nem jelenti azt természetesen, hogy a Galaxy S5 világszintű ellátásában ne okozhatna fennakadást a DAP gyárában történt tűz, könnyen lehet, hogy a nyitókészlet az eredetinél kisebb lesz, ami készlethiányt jelenthet.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Egy másik koreai lap bennfentes forrásokra hivatkozva közben arról ír a The Inquirer szerint, hogy a telefonban használt, 4K videók rögzítésére is képes 16 megapixeles képszenzor és a hozzá tartozó lencserendszer gyártásával problémák vannak. A Galaxy S5 elődjénél nagyobb felbontású hátlapi kamerával rendelkezik, a szenzor és a hozzá tartozó lencserendszer ugyanakkor nem lett nagyobb. Azonos helyre több alkatrészt kellett zsúfolni, a korábbinál vékonyabb lencse viszont sokkal érzékenyebb bármilyen sérülésre vagy gyártási pontatlanságra és a koreai Etnews szerint a kiválasztott beszállító csak alacsony kihozatallal tudja gyártani az alkatrészt. A Samsung mérnökei lényegében "beköltöztek" a lencsegyártó céghez.

Korábban a telefonba kerülő ujjlenyomat-olvasó gyártásával kapcsolatos gondokról is lehetett olvasni. Szintén koreai lapértesülések alapján az eddig legyártott ujjlenyomat-érzékelők többsége egyszerűen nem működött megfelelően és a Samsung külső gyártópartnerek bevonásával próbálja meg elkerülni az alkatrészhiányt, nehogy a Galaxy S5 nemzetközi piaci rajtja késedelmet szenvedjen. A beépített ujjlenyomat-olvasó a Galaxy S5 egyik nagy dobása, az érzékelő nem csak az online fizetést és egyéb azonosítást kívánó tevékenységeket könnyíti meg, hanem a Private Mode-ot is bekapcsolhatjuk vele. Ezzel a funkcióval a kényes dokumentumokhoz és adatokhoz csak a telefon tulajdonosa férhet hozzá.

Itthon már előrendelhető

A magyar mobilszolgáltatóknál közben előrendelhetővé vált a Samsung új csúcskategóriás készüléke: a Telenor, a  Vodafone és a Telekom kínálatában is a nemzetközi rajt napján jelenik meg a mobil. A Vodafone-nál és a Telenornál egyelőre emailben lehet feliratkozni, a Telekom viszont már bejelentette a telefon árát is: a havi 20 ezer forintos, korlátlan belföldi beszélgetést és korlátlan mennyiségű SMS-t, valamint 3 gigabájt adatforgalmat tartalmazó Next XL díjcsomagra vállalt 2 éves hűség esetén 100 ezer forintba kerül a Galaxy S5, ha a Gear Fit okosórát is megvásárolja mellé az ügyfél, akkor ez az összeg 140 ezer forintra emelkedik. Feltöltőkártyás konstrukcióban 197 ezer forintot kér a Telekom a Galaxy S5-ért, ami ezzel a jelenleg elérhető csúcskategóriás androidos modellek fölé kerül kicsivel az árlistán, de a legolcsóbb iPhone 5S-nél még így is sokkal olcsóbb.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról