Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 12. 16:39

Készül a Google set-top box is

A PandoDaily értesülései szerint a Google megvenni teljes egészében nem tudta, ezért szép csendesen kitermelte a potenciálisan hasznos részeket, illetve elcsábította a csapatot egy Santa Clara-i startupból. A Green Throttle Games 2012-ben indult és okostelefonokhoz tervezett egyedi kontrollert.

A Green Throttle név ugyan legtöbbünknek nem mond semmit, de az alapítók között olyan neveket találunk, mint Charles Huang, aki a népszerű Guitar Hero játék egyik kiötlője, vagy Matt Crowley, a Nokia Connect fejlesztésének vezetője, illetve Karl Townsend, aki a Palm Pilot első nekifutásánál bábáskodott. A nem éppen kezdkből álló csapat 6 millió dolláros első körös tőkebefektetést tudott tavaly megszerezni a Trinity Ventures és a DCM révén.

A cég egy androidos eszközökhöz szánt egyedi kontrollert dobott piacra, ami Bluetoothon kommunikált, csakúgy, mint a hasonló eszközök. Érte is kritika a céget, hogy elkéstek és az OUYA és a PowerA mellett már nehéz lesz labdába rúgni, de a Green Throttle alapítói hangsúlyozták, hogy a különbséget a termékükben a szoftveres fejlesztői készlet jelenti, aminek révén a játékfejlesztők extra képességekkel ruházhatják fel a programokat.

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdekes, hogy mióta a Google az elmúlt hónapokban megkörnyékezte a céget, a fent említett extra szoftveres támogatás eltűnt, legalábbis a Google Play Store-ban már november óta nem érhető el az Arena nevű kiegészítő app, ami egy speciális piactér volt. Ezen keresztül lehetett elindítani a kontrollert támogató játékokat, enélkül viszont az irányító gyakorlatilag haszontalanná válik, legalábbis ugyanolyan buta lesz, mint egy bármilyen HID-szabvány irányító. Az Atlas nevű eszközt az Amazon webshopjából elméletileg még mindig meg lehet rendelni, de a Green Throttle Facebook-oldala egy ideje tele van panaszkodó felhasználókkal, akik november után vették meg az eszközt, de nem tudják működésre bírni.

A Google úgy tűnik, nem vásárolta fel egyben az egész céget, csak annak bizonyos részeit szerezte meg, illetve a munkatársak és alapítók egy részét is átvette saját állományába. A cégek nem nyilatkoztak a megállapodás részleteiről, mindössze annyi biztos, hogy valamilyen egyezség született. A három említett alapító közül Crowley és Townsend már most a Google-nél dolgozik, LinkedIn-profiljukon is ez szerepel, egyikőjüknél “hardware guy” a másikuknál pedig “product guy” a munkakör megjelölése. A Google-nél jellemző, hogy a titkos projekteken dolgozók ehhez hasonló semmitmondó, homályos jelöléseket használnak. A harmadik alapító viszont nem csatlakozott a Google-höz, a nem szokványos akvizíció oka talán éppen ez lehet. Huang megtartja a Green Throttle-höz fűződő jogokat, bár látszólag a termék már most halott.

Kis kijelző - nagy kijelző

A misztikus termék, amit a Google készít és amihez a Green Throttle szakértelme, tudása és tapasztalata is kellett, többek szerint nem más, mint egy set-top box, ami következő szintre léptetheti a Google-t a nappali meghódításában. A Chromecast látszólag csak az első lépés, de egy komolyabb hardveres alappal a Google valóban fordíthat egyet az egyelőre csak a jóslatokban szereplő Nexus TV felé. A tavalyi pletykák 2014 első féléves megjelenésről szólnak, elképzelhető, hogy az idei Google I/O tartogat ezzel kapcsolatban is meglepetéseket, illetve a minap bejelentett okosórás SDK mellé is felzárkózhat egy tévés fejlesztői csomag. A Green Throttle ehhez elsősorban a Bluetooth vezérlésben szerzett tapasztalataival, illetve a hardverépítésben szerzett tudásával járulhat hozzá.

A set-top box egyébként is egy forró téma manapság a technológiai világban. Pár hete az Amazonnal kapcsolatban merült fel, hogy hamarosan bemutat egy nappaliba dedikált hardvert, ami az Amazon Prime-hoz kapcsolódó tartalomszolgáltatások portálja lehet és egyben Netflix elleni harc legfontosabb bástyája is. Eközben az Apple is tárgyal a nagy kiadókkal, mint a Time Warner egy lehetséges tartalomtovábbításra szánt eszköz kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról