Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 12. 10:27

Év végi hajrá a magyar hardverpiacon

Banki és távközlési projektek, és kormányzati beszerzések pörgették az év végén a magyar szerver- és tárolópiacot. Előbbi piac nőtt, utóbbi stagnált.

Egészséges növekedés a szervereknél

A magyar szerverpiac több mint 20 százalékot nőtt éves összehasonlításban az év végén, tudta meg a HWSW Bagi Bencétől, az IDC elemzőjétől. A hazai szervereladások összértéke 17,6 millió dollárt tett ki 2013 negyedik negyedévében, ami 4000-nél is több leszállított gépet jelentett. Egy évvel korábban a forgalom nem érte el a 14 milliárd dollárt sem, a leszállított gépek száma pedig 3200 darab alatt maradt.

A szerverpiacon már Magyarországon is totális dominanciát építettek ki a Xeon-alapú gépek, nem x86 processzort tartalmazó rendszerből alig pár darab fogy negyedévente. A három talpon maradt RISX/UNIX gyártó (IBM, Oracle, HP), lényegében csak a meglevő installált bázisnak tud ilyen szervereket értékesíteni, a "zöldmezős" RISC/UNIX eladás ritka, mint a fehér holló. Ráadásul az IT-részlegekre nehezedő költségnyomás miatt a hagyományosan RISC/UNIX rendszereken futó feladatok is egyre inkább mozognak az olcsóbban beszerezhető és üzemeltethető x86/Linux, ritkábban x86/Windows kombináció felé, ahogy az x86 gépek és az operációs rendszerek egyre potensebbek teljesítmény és megbízhatóság terén is.

Adatok forrása: IDC

A magyar szerverpiacon a legnagyobb szállító hagyományosan a HP, amely ProLiant gépeivel az eladások közel felét uralja. A vállalat egyébként - versenyképtelen UNIX-kínálata fényében - élen jár az x86/Linux migrációkban és sikeresen happol el ügyfeleket a másik két UNIX-gyártótól is. Az üzleti kritikus x86 szervereinek érkezésééig pedig a HANA hardverek eladásával foglalkozik a sales csapat, úgy tudjuk, már megvannak az első magyar projektek az SAP-t futtató célgépekről. A negyedik negyedévben a második legnagyobb szervergyártó az IBM volt, amely gyakorlatilag kisajátította magának a RISC/UNIX szegmenst a világpiacon, és Magyarországon is, miközben feladta az x86-eladásokat és a szerverrészleg eme ágát eladta a Lenovónak. A harmadik a gyártók rangsorában a kizárólag x86 gépeket kínáló Dell volt, megelőzve az egyre erősebb Ciscót és a Fujitsut.

Egy éve még fordított volt a Cisco és a Fujitsu sorrendje, azt azonban érdemes észben tartani, hogy a magyar szerverpiac igen pici (a világpiacnak nagyságrendileg ezrede), egy-egy nagyobb üzlet megnyerése vagy elbukása sokat változtathat a rangsorban, mint ahogy az is, hogy a gyártóknak melyik hónapra esik a pénzügyi negyedév vagy pénzügyi év vége - ekkor az értékesítők hagyományosan rákapcsolnak, hogy hozni tudják a kvótájukat. A nagy szerverszállítók közül egyedül az IBM-nek esik a pénzügyi éve egybe a naptári negyedévekkel, ami miatt a Nagy Kéknél hagyományosan az év vége a legerősebb.

A tárolópiac stagnált

Nagyon más tendenciák voltak megfigyelhetők a tárolópiacon a negyedik negyedévben az IDC számai szerint. Itt a bővülés üteme negatív volt, ahogy piackutatók mondani szokták, az éves szinten 0,7 százalékos szűkülés azonban inkább stagnálást jelent. A tárolóeladások összértéke meghaladta a 10 millió dollárt 2013 negyedik negyedévében, a leszállított tárolókapacitás pedig 32 százalékkal növekedve 12,7 petabájtot tett ki, mondta el lapunknak Bagi Bence.

A magyar piacot látszólag ugyanazok a trendek határozzák meg, amelyek  a világpiacon is évek óta láthatók: az eladások a különleges butikhardverek felől egyre inkább tolódnak el az x86-alapú tömeghardverek felé, ahol a szoftver jelenti az igazi hozzáadott értéket, egyben a gyártók közötti legfontosabb különbséget. A vevők a gazdasági helyzet miatt lejjebb adnak az igényeikből, a sok kilences rendelkezésre állás és hatalmas teljesítmény helyett az "olcsó, de éppen elég jó" a beszerzések fő irányvonala, miközben felértékelődnek a kapacitás hatékony kihasználását célzó képességek (pl. thin provisioning, deduplikáció, tömörítés).

A gyártók rangsorát az IBM vezette a negyedik negyedévben, elsősorban néhány Storwize V7000- és XIV-eladásnak köszönhetően - a Nagy Kéknél már régóta ezek jelentik a sikertermékeket a tárolópiacon, a DS8000-es sorozat szinte teljesen háttérbe szorult. A második helyre kizárólag tárolókkal foglalkozó EMC futott be, ahol főleg az akvizíció révén a palettára került Data Domain deduplikációs gateway-ek pörgették a forgalmat. A HP a harmadik helyre szorult, a tárolókínálatát megújító vállalatnak itthon is bejött a 3PAR sorozat, amelyet nem csak saját ügyfeleinek tud kínálni, továbblépési lehetőséget biztosítva az EVA-felhasználóknak, hanem kompetitív ajánlatként is megállja a helyét az IBM vagy EMC dobozokkal szemben.

A negyedik helyre meglepő módon a Hitachi került, amely meg tudta előzni a középkategóriás FAS modelljeit nemrégiben frissítő NetAppot, de ahogy a szerverpiacnál, a tárolók esetében is igaz, hogy a piac kicsi, egy-egy üzlet sokat számít, így az erősorrend akár negyedévről negyedévre is felborulhat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról