Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 12. 10:27

Év végi hajrá a magyar hardverpiacon

Banki és távközlési projektek, és kormányzati beszerzések pörgették az év végén a magyar szerver- és tárolópiacot. Előbbi piac nőtt, utóbbi stagnált.

Egészséges növekedés a szervereknél

A magyar szerverpiac több mint 20 százalékot nőtt éves összehasonlításban az év végén, tudta meg a HWSW Bagi Bencétől, az IDC elemzőjétől. A hazai szervereladások összértéke 17,6 millió dollárt tett ki 2013 negyedik negyedévében, ami 4000-nél is több leszállított gépet jelentett. Egy évvel korábban a forgalom nem érte el a 14 milliárd dollárt sem, a leszállított gépek száma pedig 3200 darab alatt maradt.

A szerverpiacon már Magyarországon is totális dominanciát építettek ki a Xeon-alapú gépek, nem x86 processzort tartalmazó rendszerből alig pár darab fogy negyedévente. A három talpon maradt RISX/UNIX gyártó (IBM, Oracle, HP), lényegében csak a meglevő installált bázisnak tud ilyen szervereket értékesíteni, a "zöldmezős" RISC/UNIX eladás ritka, mint a fehér holló. Ráadásul az IT-részlegekre nehezedő költségnyomás miatt a hagyományosan RISC/UNIX rendszereken futó feladatok is egyre inkább mozognak az olcsóbban beszerezhető és üzemeltethető x86/Linux, ritkábban x86/Windows kombináció felé, ahogy az x86 gépek és az operációs rendszerek egyre potensebbek teljesítmény és megbízhatóság terén is.

Adatok forrása: IDC

A magyar szerverpiacon a legnagyobb szállító hagyományosan a HP, amely ProLiant gépeivel az eladások közel felét uralja. A vállalat egyébként - versenyképtelen UNIX-kínálata fényében - élen jár az x86/Linux migrációkban és sikeresen happol el ügyfeleket a másik két UNIX-gyártótól is. Az üzleti kritikus x86 szervereinek érkezésééig pedig a HANA hardverek eladásával foglalkozik a sales csapat, úgy tudjuk, már megvannak az első magyar projektek az SAP-t futtató célgépekről. A negyedik negyedévben a második legnagyobb szervergyártó az IBM volt, amely gyakorlatilag kisajátította magának a RISC/UNIX szegmenst a világpiacon, és Magyarországon is, miközben feladta az x86-eladásokat és a szerverrészleg eme ágát eladta a Lenovónak. A harmadik a gyártók rangsorában a kizárólag x86 gépeket kínáló Dell volt, megelőzve az egyre erősebb Ciscót és a Fujitsut.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egy éve még fordított volt a Cisco és a Fujitsu sorrendje, azt azonban érdemes észben tartani, hogy a magyar szerverpiac igen pici (a világpiacnak nagyságrendileg ezrede), egy-egy nagyobb üzlet megnyerése vagy elbukása sokat változtathat a rangsorban, mint ahogy az is, hogy a gyártóknak melyik hónapra esik a pénzügyi negyedév vagy pénzügyi év vége - ekkor az értékesítők hagyományosan rákapcsolnak, hogy hozni tudják a kvótájukat. A nagy szerverszállítók közül egyedül az IBM-nek esik a pénzügyi éve egybe a naptári negyedévekkel, ami miatt a Nagy Kéknél hagyományosan az év vége a legerősebb.

A tárolópiac stagnált

Nagyon más tendenciák voltak megfigyelhetők a tárolópiacon a negyedik negyedévben az IDC számai szerint. Itt a bővülés üteme negatív volt, ahogy piackutatók mondani szokták, az éves szinten 0,7 százalékos szűkülés azonban inkább stagnálást jelent. A tárolóeladások összértéke meghaladta a 10 millió dollárt 2013 negyedik negyedévében, a leszállított tárolókapacitás pedig 32 százalékkal növekedve 12,7 petabájtot tett ki, mondta el lapunknak Bagi Bence.

A magyar piacot látszólag ugyanazok a trendek határozzák meg, amelyek  a világpiacon is évek óta láthatók: az eladások a különleges butikhardverek felől egyre inkább tolódnak el az x86-alapú tömeghardverek felé, ahol a szoftver jelenti az igazi hozzáadott értéket, egyben a gyártók közötti legfontosabb különbséget. A vevők a gazdasági helyzet miatt lejjebb adnak az igényeikből, a sok kilences rendelkezésre állás és hatalmas teljesítmény helyett az "olcsó, de éppen elég jó" a beszerzések fő irányvonala, miközben felértékelődnek a kapacitás hatékony kihasználását célzó képességek (pl. thin provisioning, deduplikáció, tömörítés).

A gyártók rangsorát az IBM vezette a negyedik negyedévben, elsősorban néhány Storwize V7000- és XIV-eladásnak köszönhetően - a Nagy Kéknél már régóta ezek jelentik a sikertermékeket a tárolópiacon, a DS8000-es sorozat szinte teljesen háttérbe szorult. A második helyre kizárólag tárolókkal foglalkozó EMC futott be, ahol főleg az akvizíció révén a palettára került Data Domain deduplikációs gateway-ek pörgették a forgalmat. A HP a harmadik helyre szorult, a tárolókínálatát megújító vállalatnak itthon is bejött a 3PAR sorozat, amelyet nem csak saját ügyfeleinek tud kínálni, továbblépési lehetőséget biztosítva az EVA-felhasználóknak, hanem kompetitív ajánlatként is megállja a helyét az IBM vagy EMC dobozokkal szemben.

A negyedik helyre meglepő módon a Hitachi került, amely meg tudta előzni a középkategóriás FAS modelljeit nemrégiben frissítő NetAppot, de ahogy a szerverpiacnál, a tárolók esetében is igaz, hogy a piac kicsi, egy-egy üzlet sokat számít, így az erősorrend akár negyedévről negyedévre is felborulhat.

a címlapról