Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 11. 16:56

Mit ad a Galaxy S5 processzora?

A Snapdragon 800 család már egy ideje a piacon van, a barcelonai csúcsmobilok azonban már egy újabb, 801-es családból származó rendszerlapkát használnak. A különbségek nem nagyok, de grafikus teljesítményben és különösen képfeldolgozásban erősebb lett a processzor.

A Qualcomm néhány hete, az MWC-n jelentette be legújabb, Snapdragon 801 névre keresztelt mobilprocesszorát. A szokásos néhány hónapos várakozás helyett azonban még itt, Barcelonában meg is jelent az első két telefon, amely erre a lapkára épül, a Sony Xperia Z2 mellett az esemény nagyágyúja, a Samsung Galaxy S5 is ugyanezt a chipet használja.

Az elődhöz hasonlóan a Snapdragon 801-ből is több kivitelt kínál a gyártó. A közös a négy Krait 400 mag, az Adreno 330-as GPU, a két képfeldolgozó áramkör, a 64 bites memóriabusz és a 9x25-ös sorozatú, Cat4 besorolású LTE modem. Az eredeti bejelentés igencsak információszegényre sikerült, nem sok különbségre derült fény a Snapdragon 800-hoz viszonyítva. A gyártó elismerte, hogy a 801 nem hoz architekturális módosításokat, vagyis ugyanaz a 32 bites  mag dolgozik a processzorban mint eddig, a négy mag névleges órajele azonban 2,3 GHz-ről 2,5 GHz-re emelkedett. Ez utóbbi rögtön fejtörést is okozott, a Sony által használt processzor ugyanis 2,3 GHz-en ketyeg, ennek ellenére megkapta a Snapdragon 801 jelölést.

Az Anandtech által feltúrt információk szerint a puszta órajelnél több különbség van a két generáció között, amit a Qualcomm belső kommunikációjában csak v2 és v3 jelöléssel jelez, utóbbi értelemszerűen a 801-es generációra vonatkozik. A lapja belső elnevezése maradt MSM8974, az új verzió azonban számottevően magasabb órajelen működik, mind a CPU, mind a GPU, mind a képfeldolgozó áramkör esetében, elsősorban a kifinomultabb 28 nanométeres HPm eljárásnak betudhatóan. A eltérés 5-10 százalék a CPU és a GPU esetében, a dupla ISP azonban látványos, 45 százalékos emelést kapott.

Forrás: AnandTech

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az órajeleken kívül azonban a lapka tudása is változott. A v3-as rendszerchipek támogatják az eMMC szabvány 5.0-s változatát (szemben a v2-ben található eMMC 4.5 támogatással), ami a háttértár sávszélességének elméleti maximumát 200 MBps-ről 400 MBps-re növeli. A magasabb sebesség kihasználásához persze a beépített háttértárnak is támogatnia kell azt és fizikailag képesnek is kell lennie azt elérni, ez azonban az új vezérlőknek hála nem elméleti kérdés.

A másik fontos különbség a DS-DA, vagyis a Dual-SIM Dual Active mód támogatása, amely nevének megfelelően a két aktív SIM kártya támogatását jelenti. Ez nyilván nem a Galaxy S5-ben és az Xperia Z2-ben hoz majd újdonságot, de azt jelenti, hogy a Qualcomm zászlóshajója megjelenhet a dual SIM-es telefonokban, ez utóbbiak nem lesznek a középkategóriás vagy belépő szintű, jellemzően kínai lapkák használatára kényszerítve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról