Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 6. 14:38

Steam-integrációval tér vissza az OnLive

Visszatért a felhőben futtatott játékok úttörője, az OnLive. A cég új üzleti modellel, új szolgáltatásokkal jelentkezett, és szövetséget kötött a Steammel is.

Az OnLive 2012 augusztusában húzta le a rolót, a cég gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, alkalmazottait elbocsátotta, a vezetést kirúgta, és a korábban 1,8 milliárdra értékelt cég mindössze 4,8 millióért eladta magát a Lauder Partners befektetői csoportnak. A vállalat arra apozott, hogy a videojátékok élvezetéhez nem mindenkinek van elég erős hardvere, következésképp jó üzlet lenne a játékot az OnLive saját szerverén futtatni és az általa megjelenített képet a kliensre streamelni. A kísérlet azonban kudarcot vallott, a cég nem tudta kitermelni a működési költségeit sem.

Új üzleti modell

Azóta az OnLive teljes csendben építette újra magát, immár az alapító és korábbi vezető Steve Perlman nélkül. A másfél év alatt a cég fokozatosan újra felvette néhány korábbi kulcs-alkalmazottját és most új szolgáltatásokkal, új üzleti modellel és új partnerekkel támad. Az cég korábban számos üzleti modellel kísérletezett, a PlayPack modellben például előfizetési díjért cserébe a felhasználó az elérhető katalógus régebbi darabjaival és egy-két újabb játékkal korlátlanul játszhatott. A játékok egyenként is megvásárolhatóak illetve bérelhetőek is voltak (ez volt a PlayPass), a megvásárolt darabok azonban kizárólag az OnLive rendszerében voltak elérhetőek. "A felhasználók nem szerették, hogy választaniuk kell a vásárlás/letöltés és a felhős modell között" - mondta a termékfejlesztésért és marketingért felelős Rick Sanchez a ReCode-nak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ennek megfelelően a PlayPack és a PlayPass szolgáltatások mai formájukban megszűnnek. A már megvásárolt játékok korlátlanul játszhatóak maradnak, újakat azonban nem lehet már venni - legalábbis nem az OnLive-tól. Helyette a cég disztribútor partnerekkel dolgozik, az első együttműködő a Steam, de a rendszer más partnerek számára is nyitott lesz.

Az integráció lényege, hogy a felhasználó már létező Steam-gyűjteménye importálható OnLive alá, a támogatott játékok ettől a ponttól pedig a felhőben is futtathatóak - és PC-n is. Az új szolgáltatás neve a CloudLift, amely egy 15 dolláros havidíjért cserébe a máshol megvásárolt játékainkat futtatja a felhős platformon. A CloudLiftben elérhetőek lesznek a már korábban megvett játékok is, így a katalógus azonnal játszható lesz, tetszés szerint. Induláskor a CloudLift 20 játékot támogat majd, a lista a kiadókkal való együttműködésben gyorsan bővül. A CloudLiftben olyan extra funkciók is elérhetőek lesznek, mint a mentések és játékállások szinkronizálása a PC és a felhő között. Az új modellben tehát az OnLive nem vállal disztribúciós feladatokat, kizárólag futtatóplatformként működik majd.

Akár cégeknek is

Az OnLive másik bejelentése egy B2B szolgáltatás, az OnLive Go, amellyel játékfejlesztők brandelt élményként adhatják az OnLive több platformról elérhető megoldását. Az OnLive Go-val egy fejlesztő mobil platformokon és tévéken is elérhetővé teheti játékait, illetve gyenge PC-ken (például noteszgépeken) is élvezhető élmény érhető el. A felhős környezet mellett az OnLive készített egy white label mobilalkalmazást is, érintésre optimalizált irányítással, ezt a fejlesztők természetesen tetszőlegesen módosíthatják.

Az OnLive Go üzleti modellje elsősorban az MMO-k fejlesztői számára lehet érdekes, a játékos által fizetett havidíjból viszonylag egyszerűen kigazdálkodható az OnLive része. A Go első vásárlója a Second Life lesz, az SL Go már ezt a platformot használja a mobilos elérhetőség megteremtésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról