Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 18. 14:24

Kínában komolyan veszik a mobilfizetést

Míg Európában csak főleg beszélünk a mobilfizetési forradalomról, addig Kínában óriásit nőtt a piac 2013-ban. A bankok is teljes mellszélességgel támogatják az ügyet, ráadásul a peer-to-peer fizetés is működőképes.

A kínai mobilfizetési iparág az előző évhez képest 317 százalékkal nőtt, összesen 1590 milliárd dollárt elérve 2013 végére, mindez 1,67 milliárd tranzakcióból jött össze. - derül ki a kínai központi bank által közzétett adatokból. A mobilos fizetést is magában foglaló, általánosabban megfogalmazott elektronikus fizetési üzlet szintén pörgött, összesen 25,78 milliárd tranzakció jött össze 177 billió dollár értékben, ami összességében 27,4 százalékos növekedés 2012-höz képest. Az elektronikus fizetési mutatóban az említett mobilfizetés mellett a klasszikus online fizetések és a telefonszámla terhére végzett egyszerű mobilos tranzakciók is szerepelnek. Ez utóbbi viszont már Kínában is visszaszorulóban van, a régi típusú mobiltelefonos tranzakciók értéke 8,92 százalékkal csökkent egy év alatt.

A független fizetési szolgáltatókon keresztül végzett tranzakciók azonban virágkorukat élik, 2013-ban az összes ilyen tranzakció értéke körülbelül 200 milliárd dollár volt, ami 707 százalékos ugrás 2012-höz képest. Ezt az adatot az iResearch online kutatócég közölte, de ebben nincsenek benne a banki fizetési megoldások, illetve a China UnionPay bankkártyaszövetség számai, viszont szerepelnek benne a fizetési szolgáltatókon keresztül végzett peer-to-peer tranzakciók, amikor a felek egyike sem hivatásos kereskedő. A kínai statisztikákból kiolvasható, hogy a növekedés motorja immár nem a mobilos felületen keresztül végzett klasszikus vásárlás, hanem sokkal inkább az átutalás, mobilos szolgáltatások igénybevétele és az felhasználók közti tranzakciók.

Az okostelefonra épülő elektronikus fizetési rendszerek európai elterjedésének is legnagyobb gátja valószínűleg az, hogy a készpénzzel ellentétben az elektronikus pénz nem osztható, adható át kényelmesen, ezért az emberek ha lehet, kerülik a hétköznapi szituációkban a használatát.

Érdekes tanulság viszont, hogy az érintésmentes technológiákkal végrehajtott fizetések aránya a mobilos tranzakciókon belül a korábbi 2,6 százalékról 0,8 százalékra esett vissza. Ennek oka egyszerűen az, hogy az egyelőre egyetlen ilyen mainstream technológia, az NFC Kínában nem tudott megkapaszkodni. Nem csak amiatt, mert a készülékeknek még mindig csak töredék része támogatja, hanem azért sem, mert a bankok és az ottani kártyakibocsátók sem igyekeztek elterjeszteni. Ellenben a QR-kódos és egyéb, például hangmintákra épülő fizetési megoldásokban még lehet fantázia a következő években.

a címlapról