Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 18. 14:24

Kínában komolyan veszik a mobilfizetést

Míg Európában csak főleg beszélünk a mobilfizetési forradalomról, addig Kínában óriásit nőtt a piac 2013-ban. A bankok is teljes mellszélességgel támogatják az ügyet, ráadásul a peer-to-peer fizetés is működőképes.

A kínai mobilfizetési iparág az előző évhez képest 317 százalékkal nőtt, összesen 1590 milliárd dollárt elérve 2013 végére, mindez 1,67 milliárd tranzakcióból jött össze. - derül ki a kínai központi bank által közzétett adatokból. A mobilos fizetést is magában foglaló, általánosabban megfogalmazott elektronikus fizetési üzlet szintén pörgött, összesen 25,78 milliárd tranzakció jött össze 177 billió dollár értékben, ami összességében 27,4 százalékos növekedés 2012-höz képest. Az elektronikus fizetési mutatóban az említett mobilfizetés mellett a klasszikus online fizetések és a telefonszámla terhére végzett egyszerű mobilos tranzakciók is szerepelnek. Ez utóbbi viszont már Kínában is visszaszorulóban van, a régi típusú mobiltelefonos tranzakciók értéke 8,92 százalékkal csökkent egy év alatt.

A független fizetési szolgáltatókon keresztül végzett tranzakciók azonban virágkorukat élik, 2013-ban az összes ilyen tranzakció értéke körülbelül 200 milliárd dollár volt, ami 707 százalékos ugrás 2012-höz képest. Ezt az adatot az iResearch online kutatócég közölte, de ebben nincsenek benne a banki fizetési megoldások, illetve a China UnionPay bankkártyaszövetség számai, viszont szerepelnek benne a fizetési szolgáltatókon keresztül végzett peer-to-peer tranzakciók, amikor a felek egyike sem hivatásos kereskedő. A kínai statisztikákból kiolvasható, hogy a növekedés motorja immár nem a mobilos felületen keresztül végzett klasszikus vásárlás, hanem sokkal inkább az átutalás, mobilos szolgáltatások igénybevétele és az felhasználók közti tranzakciók.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az okostelefonra épülő elektronikus fizetési rendszerek európai elterjedésének is legnagyobb gátja valószínűleg az, hogy a készpénzzel ellentétben az elektronikus pénz nem osztható, adható át kényelmesen, ezért az emberek ha lehet, kerülik a hétköznapi szituációkban a használatát.

Érdekes tanulság viszont, hogy az érintésmentes technológiákkal végrehajtott fizetések aránya a mobilos tranzakciókon belül a korábbi 2,6 százalékról 0,8 százalékra esett vissza. Ennek oka egyszerűen az, hogy az egyelőre egyetlen ilyen mainstream technológia, az NFC Kínában nem tudott megkapaszkodni. Nem csak amiatt, mert a készülékeknek még mindig csak töredék része támogatja, hanem azért sem, mert a bankok és az ottani kártyakibocsátók sem igyekeztek elterjeszteni. Ellenben a QR-kódos és egyéb, például hangmintákra épülő fizetési megoldásokban még lehet fantázia a következő években.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról