Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 14. 08:56

Windowst visz a Chromebookokra a Google

Windowst hoz a Chromebookokra a Google és a VMware nemrég indult együttműködése. A megállapodással már Chrome OS-en is elérhető lesz a Microsoft operációs rendszerét futtató virtuális asztali környezet. A lépéssel a keresőóriás a Windows XP támogatásának lejárta miatt elbizonytalanodott vállalatokat akarja elcsábítani.

A Google áttörni készül asztali operációs rendszere, a nagyrészt webes alkalmazásokra támaszkodó Chrome OS korlátait, miután együttműködésre lépett a VMware-rel, hogy a Chromeboxok, illetve Chromebookok felhasználói is hozzáférhessenek a gyakran hiányolt windowsos szoftverekhez. Erre a VMware Horizon DaaS szolgáltatása segítségével nyílik majd lehetőség, amely a vállalat Blast HTML5 technológiájával hozza a Microsoft rendszeréből ismert asztalt a Google gépeire.

A Horizon desktop-as-a-service keretében az alkalmazások az adatközpontban elhelyezett szervereken futnak, a kliens (esetünkben a Chrome OS-t futtató gép) csupán az alkalmazás megjelenítését végzi, a windowsos kód tehát nem közvetlenül a Chromebookokon fut, a használatoz pedig folyamatos, stabil internetes kapcsolat szükséges. A Horizon DaaS egyébként önmagában nem újdonság, már jó ideje elérhető azok számára, akik cloudalapú asztali környezetben szeretnének dolgozni - most viszont már a Chromebook tulajdonosok is örülhetnek.

A Google ezt a lépését vélhetően tudatosan időzítette így, hiszen alig két hónap múlva véget ér a Windows XP terméktámogatása, így most megkezdheti az egyre inkább pánikba eső vállalatok átcsábítását saját operációs rendszerére. Ez a VMware Horizon View megoldásával ráadásul nem is jelent majd áldozatot a cégek számára, sőt, megszabadulnak az esetleges biztonsági rések, nem kompatibilis alkalmazások, illetve későbbi migrációs költségek jelentette kockázatoktól és kiadásoktól is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A döntéssel a Google nem mellesleg a Microsoftnak is visszavághat, miután az a közelmúltban kiterjedt lejáratókampányt folytatott ellene, különösen pellengérre állítva a Chromebookokat, korlátozott funkcionalitásuk miatt. A VMware-rel kötött megállapodást követően azonban azok a vállalatok, amelyek beadják a derekukat a Google-nek, tulajdonképpen továbbra is Windowst használnak majd a Chrome OS tetején, annak minden előnyével együtt. A Google PC-s rendszerét futtató gépek ráadásul olcsók, legnagyobb részük kevesebb mint 300 dollárba kerül. A keresőóriás nem most nyit először a vállalatok felé, nemrég a videokonferenciákra kínált saját megoldást, illetve egyre több Chromebox is a cégeket veszi célba.

A stratégiának megvan az esélye a sikerre, hiszen jelenleg is számos cég használ egyszerre többféle operációs rendszert, mind telepítve, mind virtuális környezetben, legyen az Windows, OS X vagy Linux. A VMware Horizon View 5.3 jelenleg helyben futó szolgáltatásként vehető igénybe, hamarosan azonban a Chrome Web Store online alkalmazásboltba is felkerül, bár ennek pontos dátuma egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról