Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 11. 12:16

Ilyen lesz egy középkategóriás mobilchip 2015-ben

A 2015-ben piacra érkező középkategóriás mobilokra, tabletekre gondolt elsősorban az ARM, amikor bemutatta új processzormagját, a Cortex-A17 modellt.

A szakma és a vevők figyelmét elsősorban a csúcskategóriás mobilok és okostelefonok ragadják magukkal, a piac szempontjából azonban a középkategória az igazán fontos, ide koncentrálódik az eladások legnagyobb része. Erre a szegmensre "lő" az ARM legújabb processzormagja is, a Cortex-A17, amelyet a méltán népszerű Cortex-A9 utódának szán.

Bár az Apple iPhone 5S megjelenése után felerősödött az igény a 64 bites mobilos rendszerchipekre, az ARM láthatóan 32 biten képzeli el a középkategória jövőjét, a vállalat számításai szerint még 2015-2016 táján sem lesz fontos ebben a szegmensben a 4 gigabájtot meghaladó méretű memória például. Ennek megfelelően a Cortex-A17 is 32 bites ARMv7 utasításkészlet-architektúrára épül, nem pedig a 64 bites ARMv8-ra, amely a  Cortex-A5x család alapja.

Az out-of order szuperskalár felépítésű maghoz egy NEON SIMD egység és egy lebegőpontos egység csatlakozik, az elsőszintű utasításcache 32-64 kilobájtos lehet, az adatcache pedig 32 kilobájtos. Egy Cortex-A17 magból legfeljebb négy darab lehet egy chipen az ARM tájékoztatása szerint, a magot ugyanakkor úgy tervezék meg, hogy támogassa a big.LITTLE archietktúrát, amikor alacsony fogyasztásra és nagy teljesítményre optimalizált magok vegyesen kerülnek egy chipre, ezzel egyensúlyozva a nagy számítási sebesség és a kis energiafelvétel között. A megosztott L2 mérete legfeljebb 8 megabájt lehet.

Az A17-re épülő lapkák az ARM jóslata szerint bőven 2 GHz feletti órajelen járhatnak. A vállalat úgy számol, a Cortex-A17 teljesítménye nagyjából 60 százalékkal múlja felül a Cortex-A9-ét, amelynek a leváltására érkezett. A Cortex-A9 két éve még a csúcskategóriás, legerősebb magja volt az ARM-nak a piacon, erre épült többek között az NVIDIA Tegra 2 és Tegra 3, a 4000-es sorozatú Samsung Exynos család, illetve az Apple A5 és A5X is. Mára az A9 a középkategóriába csúszott le, ahogy megjelentek a jóval nagyobb teljesítményű ARM magokra (pl. Cortex-A15, illetve Qualcomm Krait) magokkal.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A processzormagok mellé az ARM elsősorban a Mali-T720 grafikus vezérlőt ajánlja, amely a középkategóriás megoldások piacára érkezik és a T600 család leszármazottjának tekinthető és kimondottan helytakarékosan tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb szilíciumot foglalja el és olcsón gyártható legyen. A 695 MHz-es csúcsórajelet elérő, maximum 8 magig skálázható videovezérlő támogatja a legfrissebb grafikus szabványokat (pl. OpenGL ES 3.0, DirectX 11, RenderScript).

Az ARM az A17-et az okostelefonok és tabletek mellett más eszközökben is szívesen látná, a megcélzott piacok között vannak a okostévék, autós fedélzeti rendszerek és más konzumelektronikai eszközök.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról