Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 6. 15:40

Tesztelhető a Dell első 64 bites ARM szervere

A nagy szervergyártók közül a Dell is kísérletezik az ARM-alapú megoldásokkal, amelyek fejlődését láthatóan nem akasztotta meg, hogy a terület egyik úttörője, a Calxeda nemrég feladta a küzdelmet. A cég a partnerek számára hozzáférhetővé tette első 64 bites ARM gépeit.

Texasi kutatás-fejlesztési központjában egy sor ARM-alapú szervert állított csatasorba a Dell, olvasható a vállalat blogjában. A gépekre távolról bejelentkezhetnek a vállalat partnerei és tesztelésre, szoftverfejlesztésre használhatják őket.A cég ígérete szerint hamarosan szingapúri központjába is telepít ilyen gépeket, az ázsiai fejlesztők nagy örömére.

Dell: az első 64 bites ARM szerverünk!

A texasi cég hatalmas rajongója az ARM architektúra szerveres alkalmazásának, a texasi gyártó szerint azonban még nem érett meg a szoftveres környezet az ARM-os szerverek elterjedéséhez - az ökoszisztéma beindítását szolgálja a mostani bejelentés is. A cég azt várja, mire az ARM-alapú gépek megjelennek a kereskedelemben, a szoftveres környezet már készen áll, elérhetők lesznek megfelelően kicsiszolt operációs rendszerek, szerverszoftverek és fejlesztői eszközök. A hardverek jó ideje gyártásra készek, a szoftveres környezet szinte teljes hiánya miatt egyelőre értelmetlen ezeket piacra dobni.

A Dellnek nem ez az első ARM-alapú szervere, a vállalat korábban is mutatott be ilyen rendszereket, sőt, az Apache Foundation számára adományozott is ilyen szervereket, épp a fejlesztések elősegítése érdekében. Azok a szerverek még az azóta tevékenységét beszüntető Calxeda 32 bites ARM processzorait tartalmazták, a most csatasorba állított modellek viszont 64 bites lapkákra épülnek. Korábban maga a Dell is azon az állásponton volt, a 64 bites lapkák megjelenésével válik az ARM szerverek szegmense izgalmassá.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég a tavalyi ARM TechCon eseményen mutatott be először 64 bites ARM szervert, Fedora Linuxszal. A Dell mikroszervereihez a választás az Applied Micro X-Gene processzoraira esett. Az Applied Micro a világon elsőként vásárolta meg a 64 bites ARMv8 utasításkészlet-architektúra licencét, hogy megépítse szerverchipjeit. Az X-Gene processzorok első generációja 8 darab 64 bites ARMv8 magot tartalmaz, amelyek legfeljebb 2,5 GHz-es órajelen működnek. A chip DDR3 memóriavezérlője maximum 256 gigabájt operatív tárat kezel.

A kérdés: lesz-e piacuk?

A piacon egyelőre eltérőek a vélemények az ARM-alapú szerverek sikerével kapcsolatban. Az ilyen gépekkel hatékonyan elvégezhető feladatok (pl. webkiszolgálás, adattárolás, big data) egyre fontosabbá válnak nem csak a szolgáltatóknál, hanem a nagyvállalatoknál is, ami azt vetíti előre, a kis méretű, energiahatékony kiszolgálók iránti kereslet folyamatosan nőni fog. A nemrég első saját ARM-alapú szerverchipjét bemutató AMD jóslata szerint 2019-re a teljes szerverpiacon az eladott gépek negyedét ARM-alapú gépek adják.

A kérdés az, hogy ilyen felhasználási területen milyen előnyt nyújt a felhasználóknak az ARM utasításkészlet-architektúra. A szerverprocesszorok piacán toronymagasan vezető, darabszámot tekintve nagyjából 95 százalékos részesedéssel rendelkező Intelnek már tavaly ősz óta  kereskedelmi forgalomban hozzáférhetőek a mikroszerverekbe szánt 64 bites szerverchipjei, amelyek az ARM-alapú lapkákkal összemérhető vagy nagyobb számítási teljesítményt nyújtanak (a nyolcmagos, 2,4 GHz-es Atom C2750 lapka egy AMD FX-8150 integer teljesítményét hozza) hasonló fogyasztás mellett, és nem szenvedik a szoftveres ökoszisztéma hátrányait.

Az ARM lapkáknak komoly előnyt kell felmutatniuk teljesítmény vagy fogyasztás terén, hogy érdemben be tudjanak törni erre a területre, és a szoftveres körítésen is dolgoznia kell a gyártóknak - ezt próbálja segíteni a Dell akciója is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról