:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 3. 10:26

Itt az első igazi okostelefon tarifa

A hazai mobilszolgáltatók közt először mer szakítani a megszokott tarifaszerkezettel a Magyar Telekom. A cég új tarifái és tarifaopciói lehetőséget nyújtanak arra, hogy valaki igazán sokat használja a mobilinternetet, miközben viszonylag kevés mobilhívást kezdeményez.

Elsőként szakít a jól megszokott tarifaszerkezettel a hazai mobilszolgáltatók közül a Telekom. A cég február 1-től elérhető új díjcsomagjai és tarifaopciói ugyanis lehetővé teszik, hogy az előfizető úgy forgalmazzon nagyobb mennyiségű adatot, hogy közben nem kell olyan díjcsomagra előfizetnie, mely hasonló arányban nagy mennyiségű percet tartalmaz - ennek megfelelően árszabása is magasabb. Az újonnan életbe lépett díjszabással a hardcore okostelefon-felhasználók járhatnak a legjobban.

Kevesebb duma, több adat

Move XS, S és M néven február 1-től új mobiltarifákat vezetett be kínálatába a Magyar Telekom, melyek az évekkel ezelőtt megjelent MédiaMánia, majd később Mozaik néven forgalmazott díjcsomagokhoz hasonlóan lebeszélhető perceket, SMS-forgalmat és adatforgalmat is tartalmaznak. Az új tarifák mellett a szolgáltató új, adatforgalom-opciókat is elérhetővé tett, melyekkel a meglévő díjcsomagokban foglalt adatmennyiség akár havi 5 GB-tal is kiegészíthető.

A három új tarifa közül az olcsóbbnak számító Move XS havi 2290 forintba kerül, a perc- és SMS-díj hálózaton belül 38 forint, hálózaton kívülre pedig 40 forint, míg a Move S havi 3790 forintért két forinttal olcsóbb perc- és SMS-díjat kínál. A Move M díjcsomag esetében egy percnyi beszélgetésért és egy SMS-ért 33, illetve 35 forintot kell fizetni attól függően, hogy hálózaton belülre, vagy hálózaton kívülre irányul a forgalom. A havi előfizetési díj mindhárom új díjcsomag esetében lebeszélhető, emellett a számláikat rendszeresen, időben fizető, és elektronikus számlát kérő ügyfelek a havi díjból 300 forint kedvezményt kapnak.

A Move tarifák alapesetben 30-500 MB havi adatforgalmat is tartalmaznak, a limit elérését követően az internetkapcsolatot lelassítja a szolgáltató. Noha az előfizető a 4G-képes okostelefonokkal a díjcsomagok révén a Telekom 4G-s hálózatára is csatlakozni tud, a letöltési sávszélességet minden esetben 7 Mbps-ben határozza meg a szolgáltató. A fentebb említett, adatforgalmat bővítő opciókkal azonban mind a sávszélesség, mind az adatforgalmi limit jelentősen növelhető.

A Telekom összes mobiltarifája mellé igényelhető NetPlusz opciók összesen öt változatban érhetők el, 200 MB-tól 5 GB-ig terjedő maximális adatforgalmi kerettel, legfeljebb 60 Mbps elméleti letöltési sávszélességet kínálva. Ha az előfizető díjcsomagja eleve tartalmaz mobilnetet, az opciók havi díja 690 és 3090 forint közt mozog, ha nem, az árak magasabbak: 1090 és 6090 forint közt alakulnak. Vagyis könnyen kiszámolható, hogy az új tarifaszerkezettel havi 5080 forintért összeválogathat magának valaki olyan mobiltarifát, mely minimális beszédforgalom mellett 5 GB mobiladat-forgalmat kínál. Az új díjcsomagok és opciók hűségszerződéssel és hűségszerződés nélkül is ugyanannyiba kerülnek, függetlenül attól, hogy vásárol-e az előfizetés megkötésével együtt készüléket az ügyfél - ebből a szempontból a Move tarifák feltételei jelentősen különböznek a (részben) korlátlan Next flatrate csomagoktól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindez elsősorban azoknak az okostelefon-felhasználóknak lehet jó hír, akik a telefonjukkal alig bonyolítanak hagyományos, kimenő mobilhívásokat, ám annál többet interneteznek. Fontos kiskaput zár be ugyanakkor a Telekom azzal, hogy a hálózatsemlegességről szóló szolgáltatásleíró-táblázatában feltünteti: még a legnagyobb adatmennyiséget tartalmazó NetPlusz XXL opcióval sem vehető igénybe VoIP-szolgáltatás. Arról egyelőre nincs megerősített információnk, hogy a Telekom valóban tiltja-e a Skype-ot és a Vibert, valamint a hasonló appokat, vagy most még csak lehetőségként tekint a korlátozásra.

Változó üzleti modell

Bár a Telekom NetPlusz internetes opciói nem a legnagyobb adatmennyiséget kínálják beszédtarifa mellé a magyar mobilpiacon (a Telenor All-in tarifái mellé igényelhető havi 8990 forintért akár 30 GB adatforgalom is), fontos változás, hogy az új tarifák és opciók hűségidő vállalása nélkül is előfizethetők, vagyis lényegesen kevesebb kötöttséget tartalmaznak, mint a korábbi konstrukciók. A nagyobb választékban elérhető, a korábbinál jóval nagyobb mennyiségű adatot is tartalmazó limitbővítő opciók megjelenése egyúttal azt jelzi, hogy a Telekom - ezzel együtt várhatóan az egész iparág - lassan búcsút int annak az üzleti modellnek, mely a piaci igényeket ma már egyáltalán nem lefedő, aránytalan mértékben összeállított integrált tarifákat eredményezett.

A mobilszolgáltatóknak ugyanis jól felfogott üzleti érdekükből kifolyólag eddig egyáltalán nem állt érdekükben viszonylag olcsón nagy mennyiségű adatot kínálniuk ügyfeleiknek, hiszen a nagy adatforgalmat biztosító, gyors infrastruktúra kiépítése komoly költségekkel járt, melynek árát csak a tarifákba foglalt szolgáltatások (perc, SMS, adat) megfelelő eloszlásával és árazásával lehetett kitermelni. Részben ennek köszönhető, hogy Magyarországon a legtöbb flatrate tarifa mellé csupán havi 500 MB-nyi adatforgalmat biztosítanak a szolgáltatók, korlátlan adatforgalomról pedig továbbra is hallani sem akarnak az operátortok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 11:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.