Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 16. 09:11

Windows XP: haladékot kaptak a Microsoft víruskeresők

A Windows XP támogatása valóban megszűnik április 8-án, de egy friss blogbejegyzés szerint a Microsoft által fejlesztett vállalati és otthoni biztonsági termékekhez egészen 2015 közepéig érkeznek a frissítések.

Egyre fenyegetőbben közeledik 2014. április 8., az utolsó nap, amikor a Microsoft Windows XP operációs rendszerhez elérhető támogatás. Ezen a napon érkeznek az utolsó biztonsági frissítések a szoftverhez, ezt követően a vállalat végleg magára hagyja az idén 13 éves rendszert.

A biztonsági termékekhez még lesz frissítés

Korábban a Microsoft at kommunikálta, hogy a Windows XP-n futó Microsoft biztonsági termékek sem kapnak támogatást áprilistól. Ezt a döntést szerencsére a cég most megváltoztatta, egy tegnapi blogbejegyzés szerint a Windows XP-n elérhető vállalati és otthoni biztonsági termékekhez egészen 2015. július 14-éig biztosít szignatúrafrissítéseket, valamint naprakészen tartja a keresőmotorjukat. Ez a System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection és a Windows Intune Windows XP-n futó verziójára, valamint a Microsoft Security Essentials szoftverre vonatkozik. A mostani bejelentés nem érinti a Windows XP támogatási időszakát, az továbbra is 2014. április 8-án véget ér. Ugyanúgy nem vonatkozik a Windows XP-n futó más szoftverekre, illetve a fent felsorolt programok más operációs rendszereken futó verzióira.

Azon felhasználók számára, akik kitartanak a Windows XP mellett, különösen fontos a lehető legjobb biztonsági szoftvert használni, azt frissen is tartani, és persze a telepített alkalmazásokat is folyamatosan frissíteni. Az AV-Test oldalán összegyűjtötte azokat a biztonsági szoftvereket, amelyek elérhetők Windows XP operációs rendszeren, és a listában ezek támogatási időszaka is szerepel. A legtöbbnek még nem jelentették be az "end of support" dátumát, vagyis 2 évig biztosan támogatottak lesznek. A biztonsági szoftverek használata csökkenti a kockázatokat, de nem szünteti meg őket teljesen.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Microsoft is felhívja a figyelmet arra, hogy egy nem frissített operációs rendszeren a biztonsági termékek csak korlátozott védelmet tudnak kifejteni, márpedig a Windows XP-hez április után semmilyen frissítést nem ad ki a vállalat. Ez alól egyedüli kivételt a Custom Support csomagot megvásárló szervezetek jelentenek kivételt, amelyek busás összegért cserébe eseti jelleggel kapnak patcheket az operációs rendszerhez. A Custom Supportról a Microsoft minden szervezettel külön állapodik meg és egyéni árazást is alkalmaz, ami évente százezer dolláros nagyságrendű és a használt gépek száma alapján kell fizetni.

Viszlát, Internet Explorer 8!

A Windows XP támogatásának megszűnése nem csak az operációs rendszert érinti, hanem a "bedrótozott" szoftverekét is, ilyen például az Internet Explorer 8, amelynek Windows XP-n a támogatási ciklusa az operációs rendszerhez van hangolva. Az IE8 ezzel szintén elveszti a támogatást 2014. április 8-án, Windows XP-n ehhez sem jön már frissítés - az újabb verzió, az IE9 futtatásához azonban Windows Vista vagy újabb rendszer szükséges. A két másik népszerű böngésző, a Firefox és a Chrome továbbra is elérhető marad Windows XP-n készítőik szerint, tehát ha valaki friss böngészőt szeretne használni a régi OS-en, mindenképp váltania kell.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról