Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Itt az első Oculus Riftre szabott Steam-kliens

Hlács Ferenc, 2014. január 15. 14:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tovább terjeszkedik a virtuális valóságot kínáló headsetek felé a Valve, miután kiadta a Steam szoftverbolt kliensének kifejezetten ilyen készülékekre szabott felületét. Az új interfész elővarázsolásához egyelőre némi barkácsolás is kell, ám a vállalat egyik programozója részletesen leírta a szükséges lépéseket.

A Valve-ról régóta tudni, hogy nem riad vissza az újításoktól, elég csak a vállalat erőfeszítéseire gondolni, hogy a játékra szánt PC-ket a nappaliba költöztesse. A cég azonban nem csak a televíziók felé tapogatózik, a virtuális valóságot kínáló (VR) headsetekre is ki akarja terjeszteni a támogatását, ezért két nappal Developer Days konferenciája előtt bemutatta SteamVR nevű felhasználói felületét, amelyet kifejezetten az ilyen szemüvegekre tervezett. A rendszer egyelőre egy béta kliens formájában érhető el, és lehetővé teszi a fejünk mozgatásával történő navigációt a Steam felületén.

A Developer Days konferencia során a fejlesztők kipróbálhatják az új rendszert, valamint a nappaliba szánt konzollá avatott PC-ket, azaz a Steam Boxokat és a vállalat saját Linux-alapú operációs rendszerét a Steam OS-t is. A Steam online szoftverbolt egyes játékai már most is játszhatók VR headsettel, a cég azonban most az üzlet felületét is ebbe a formába ültette át, ezzel elsősorban az Oculus Rift fejlesztőkészletet véve célba, amelyet egy ideje már pártfogol.

Az új felületet Joe Ludwig, a Valve programozója jelentette be a Steam fórumon. A kliens első megnyitásához annak hagyományos változatát kell elindítani, majd a “Tools” menüpont alatt, a SteamVR tulajdonságai között a “Beta Update”-et választva telepíteni az új interfészt, ezt követően pedig parancssorból, az utasítást a “-vr”-rel kiegészítve indítható az Oculus Riftre szabott felület. Béta verzió lévén azonban akadnak még problémák amelyekbe a kísérletező kedvűek könnyen belefuthatnak, ezekre a Joe Ludwig a fenti fórumon igyekszik megoldást kínálni.

A Valve lépéséből látszik, hogy nemcsak komolyan gondolja a platform elmozdítását az íróasztaltól, de a nappalinál sem feltétlenül áll meg. A vállalat konferenciáján egy új VR SDK-t is bemutat, amellyel szabványosított felületet akar létrehozni a játékok hasonló viselhető kijelzőkön történő irányításához. Az SteamVR felülete az első benyomások szerint jól használható és a fejmozgás-követés is jól működik, ugyanakkor egyelőre némi laggal is számolni kell, így hosszabb távon még nem igazán kényelmes megoldás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.