Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 15. 10:03

Üresen áll az Intel új arizonai gyára

2011-ben kezdte el építeni új félvezetőgyárát arizonai campusán az Intel. Az üzem felépült, de üresen áll, mivel a vállalat amúgy is rendelkezik kihasználatlan kapacitással.

Az Intel hatalmas új gyárat épített az arizonai Chandlerben, a Fab 42 azonban üresen áll, a félvezetők előállításához használatos berendezésekkel nem szerelték fel, és egyelőre nem is fogják. A cég szóvivője szerint belátható időn belül semmit sem termel a Fab 42, helyette a többi arizonai gyárat állítják át 22 nanométerről 14 nanométeres csíkszélességre.

Üresen áll a gyár

2011-ben jelentette be az Intel, hogy mintegy 5 milliárd dollár beruházásával új félvezetőgyárat épít Chandlerben (AZ). Az akkori tervek szerint egy olyan üzem épült volna fel, ahol 14 nanométeres eljárás segítségével készülnek a processzorok, mégpedig 450 milliméter átmérőjű szilíciumszeletek megmunkálásával. Hogy mennyire fontos volt a cég számára az üzem, azt jól mutatja, hogy még a 2012-es újraválasztására készülő Barack Obama amerikai elnököt is oda tudta csábítani "haknizni" a vállalat - Obama az amerikai ipar és az amerikai gyártás fontosságáról beszélt és arra biztatta a helyi kormányzatot, támogassa adókedvezményekkel a beruházást.

A gyár végül el is készült, azonban az üzemcsarnokból hiányoznak a chipgyártáshoz szükséges berendezések, ennek megfelelően a termelés sem indult be az eredetileg tervezett időpontban, 2013 végén. Az Arizona Republicnak a cég szóvivője, Chuck Mulloy megerősítette, a Fab 42 egyelőre üresen áll, a csarnok ugyan szerkezetkész, a fűtés és légkondicionáló rendszerek és működőképesek, chipgyártó berendezéseket azonban eddig nem telepítettek és a közeljövőben nem is fognak. A szóvivő szerint ugyanis a tőkehatékonyság jobb, ha a már működő gyárakat alakítják át 14 nanométeres lapkák előállítására.

A félvezetőgyártás költségei egyre nőnek a technológia fejlődésével, az ezredforduló környékén egy csúcstechnológiájú chipgyár építését még 1,5-2 milliárd dollárból ki lehetett hozni, mára, ahogy az Intel példáján is látszik, 5 milliárd dolláros beruházást igényel egy korszerű üzem. Iparági becslések szerint egy új félvezetőgyár költségeinek kétharmadát teszik ki a chipgyártó berendezések, a fennmaradó egyharmad pedig az épület és a szükséges infrastruktúra kiépítését fedezi. Amennyiben ez igaz, az Intel nagyjából 1,7 milliárd dollárt költhetett el eddig a Fab 42 felépítésére, egyelőre feleslegesen - bár a cég igyekszik hangsúlyozni, a jövőben ez kényelmes lehetőséget biztosít a kapacitás további növelésére.

A PC-piac visszaesése az Intelnek is fáj

A vállalat a helyi kormányzattól 3,3 millió dolláros adókedvezményt kapott cserébe azért, mert 1000 új munkahelyet hozott létre 2011 óta. A felvett dolgozók természetesen nem a Fab 42-ben dolgoznak, hanem az arizonai campus másik gyáraiban. Az Intelnek közel 12 ezer dolgozója van ezzel Chandlerben, A cég 1979-ben hozta létre chandleri campusát, az első gyár pedig 1996-ban épüt fel itt. Az arizonai komplexum a vállalat második legnagyobb chipgyártó létesítménye az egész világon és az évek során több tízmilliárd dollárt költött el gyárak építésére, illetve a meglevőek korszerűsítésére.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kérdés, erre mikor lesz majd szükség. Az Intelt erősen sújtja a PC-piac visszaesése, 2012-ben az eladások 6,4 százalékkal, 2013-ban pedig 10 százalékkal csökkentek. A kevesebb eladott PC pedig kevesebb eladott Intel processzort is jelent természetesen - a vállalat pedig minden erőfeszítése ellenére képtelen volt érdemi részesedést szerezni az okostelefonok és a tabletek szegmensében, amelyek óriási növekedést produkálnak. Így összességében az Intel gyártókapacitásának jó része kihasználatlan - nem véletlen, hogy a vállalat belépett a szerződéses gyártók közé is, ezzel próbálva lekötni fölös kapacitását.

Eredetileg 13 milliárd dolláros tőkeberuházási büdzsét irányzott elő az Intel 2013-ra, ezt azonban először 12 milliárd dollárra, majd 11 milliárd dollárra csökkentette. Ezt csak részben okozta, hogy a vállalat a 14 nanométeres félvezetőgyártási eljáráshoz a vártnál több berendezést tudott újrahasznosítani, a fő indok a tervezettnél alacsonyabb kapacitáskihasználtság. Becslések szerint a vállalat üzemei jelenleg 80 százalék alatti kihasználtsággal üzemelnek, így egyelőre semmi nem indokolja egy új "megagyár" felépítését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról