Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 23. 11:35

Hamarosan használhatatlanná válik a Windows 8.1 előzetes

Már nem sokáig használható a Windows 8.1 Preview verziója. A rendszer január 15-ig marad aktív, felhasználói ezt követően kénytelenek lesznek a teljes változatra frissíteni, vagy visszatérni korábbi operációs rendszerükhöz. A frissítési folyamat attól függően változó lehet, hogy a Preview-t megelőzően milyen rendszer futott a számítógépen.

Hamarosan lépniük kell azoknak, akik még mindig a a Windows 8.1 Preview, illetve RT Preview változatát futtatják. A Microsoft nemrég blogposztban emlékeztette az operációs rendszer korai verziójának felhasználóit, hogy az ingyenesen kipróbálható, június 25-e óta elérhető szoftver licence 2014. január 15-én lejár, így ideje a teljes változatra frissíteni, erre a felhasználóknak több lehetőségük is van - mielőtt azonban belefognának, mindenképp érdemes futtatni egy Windows Update-et, és telepíteni az elérhető frissítéseket.

Akik a Windows 8-at cserélték le a Preview változatra, azok díjmentesen szerezhetik be a teljes értékű Windows 8.1-rendszert a Microsoft online Áruházából. Amennyiben annak idején a szoftver próbaváltozatát is innen telepítették, gyakorlatilag ugyanazt az utat kell ismét bejárniuk (a letöltést innen kezdhetik meg). A folyamat végén a személyes fájlok megmaradnak, de a telepített asztali alkalmazások elvesznek, azokat újra installálni kell majd a frissítést követően - hasonló esetekben érdemes a Ninite-hez hasonló megoldásokat kipróbálni, amely elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ha a Windows 8.1 Preview-t ISO fájlból rendszerindítással telepítettük, akkor sem kell megijedni, a Windows 8.1 Próra ugyanúgy frissíthetünk az Áruház felületéről, ám utána a rendszert külön aktiválni kell, amihez pedig szükség lesz egy érvényes Windows 8.1-licencre és egy termékkulcsra. Amennyiben nem a rendszer “Pro” kiadását, csupán a mezei Windows 8.1-et szeretnénk telepíteni, ahhoz a számítógépen vissza kell állítani a korábbi operációs rendszert.

Amennyiben az előző rendszert Windows 8 volt, azt a PC-frissítés funkcióval egyszerűen visszakaphatjuk, a személyes fájlok is megmaradnak, ám a telepített desktop programok ebben az esetben is elvesznek. Ha a Preview-t adathordozóról tettük fel, már nem ilyen egyszerű a dolgunk, ebben az esetben szükség lesz a a helyreállítási lemezre, amelyet telepítéskor készítettünk. Az előzetes verzió előtt Windows RT-t futtató keveseknek a Microsoft nem ad túl sok lehetőséget: ők nem térhetnek vissza a korábbi változatra, nincs más választásuk mint az Áruházon keresztül frissíteni a Windows RT 8.1-re.

A Windows 7-ről érkezőknek megint csak egyszerű dolguk van: elég letölteniük a Windows 8.1 frissítési segédet a Microsoft oldaláról, amely végigvezeti őket a megfelelő lépéseken. Akik pedig eddig hősiesen kitartottak a Windows XP vagy a Vista rendszerek mellett azoknak először azt kell újratelepíteni az eredeti lemez segítségével, majd telepítő DVD-ről installálhatják a Windows 8.1-et. A NetApplications elemzőcég szerint a Windows 8 és 8.1 idén novemberben az összes telepített PC-s operációs rendszer 9,3 százalékát tette ki, ami 10,2 százalékot jelent a Windowst futtató gépek között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról