:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 17. 16:31

Sikeresnek értékeli az évet a Mozilla

Ugyan világszerte egyre halványabb a Firefox szereplése a Google Chrome árnyékában és a Firefox OS sem lett világmegváltó a mobilos operációs rendszerek között, a Mozilla mégis pozitívan értékeli a helyezetet hivatalos blogján, a 2013-at csodálatos évnek értékelik, legalábbis a “web” szempontjából.

Az 1998-ban a Netscape által létrehozott projekt idén februárban a 15. születésnapját ünnepelte, de az év nem csak ezzel telt, idén is számtalan történetben szerepelt a szabad szoftveres közösség. A legfontosabb természetesen mind közül, hogy idén indult útjára a Firefox OS, az első olyan mobilos operációs rendszer, ami kizárólag nyílt webes technológiákra épül.

A Firefox OS egyelőre még mindig csak egy ígéret, viszont az idei évre tervezett piacra lépés, illetve a rendszer alapjainak létrehozása megtörtént. Mostanáig három különböző eszköz jelent meg összesen 14 országban, köztünk hazánkban is. Magyarországon elsőként a Telekom kezdett el értékesíteni Firefox OS-t futtató mobilt, de nem sokkal később a Telenor is csatlakozott. Mostanra a két szolgáltató plakátkampányainak köszönhetően rengeteg ember találkozhatott a rókás mobil imázsával, kár, hogy ezen kampányokból egyáltalán nem derül ki a laikusok számára, hogy miről van szó.

Telkó teló

Eszközöket egyébként a fejlesztői készüléket jegyző Geeksphone gyártón kívül a ZTE, Alcatel, illetve az LG készített, de előfordulhat, hogy jövőre csatlakoznak még mások is a sorhoz. A legnagyobb probléma, hogy a platform ugyan nyílt, de valójában a szolgáltatóknak készült és a megvásárolható mobilok szoftvere kizárólag az operátoron keresztül frissíthető. Ez azt jelenti, hogy a Firefox OS, az valójában sosem lesz egy egységes ökoszisztéma, hanem sokkal inkább a butatelefonokat egy webes alternatívával leváltó, a szolgáltatók igénye szerint szabadon alakítható sztenderd.

Böngésző fronton sem mondható unalmasnak az idei év, a sebesség háború tovább folyt, miközben a szoftver interfész egyre inkább semmitmondóvá és egységessé vált. A Chrome által kezdett minimalista megjelenés ma már a Firefox sajátja is, legalábbis, ha a stabil verzióban jövő év elején érkező változatot is nézzük. A háttérbe húzódó felületekkel párhuzamosan egyre inkább nyílik meg a web, mint platform komoly alkalmazások és szolgáltatások előtt is. A Mozilla például az asm.js JavaScript verzió optimalizálásával olyan gyors kódfuttatást tesz lehetővé, hogy kézzelfoghatóvá váltak olyan projektek is, mint az Unreal Engine 3 webre portolása. Szintén fontos előrelépés a WebRTC hozzáadása a rendszerhez, ami natív funkcióvá teszi mobilon és asztali klienseken belül is a videótelefonálást és fájlmegosztást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mobilos Firefox-ot is sikerként könyveli el a Mozilla, a szervezet büszke az 50 millió letöltésre, illetve a folyamatosan 4,5 felett lévő felhasználói értékelésekre. A Google-lel szemben azonban esélye sincs, a platformon alapértelmezett böngészővé váló Chrome már szinte minden eszközön ott van, ami legalább 4.0-ás Androidot futtat, míg a Firefox for Android csak néhány kisebb, névtelen gyártó készülékére került előtelepítésre.

Csapat

A böngészőt és a mobilos operációs rendszert fejlesztő Mozilla persze a gyártói oldalon nem erős, de igyekszik a közösségben rejlő lehetőségeket minél jobban kihasználni. Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Mozilla Summit rendezvényt, ahol 2800 Mozilla rajongó gyűlt össze 90 országból, köztük hazánkból is. A három napos közös munka és konferencia remélhetőleg kellően feltöltötte a Mozilla 370 hivatalos képviselőjét, akiknek a feladata a helyi, országok közösségének aktivizálása. Szükségük is van rá, ha szeretnék lassítani a Mozilla Firefox részesedésének lassú olvadását, illetve, ha el akarják magyarázni a célcsoportnak, hogy mi is az a rókás telefon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.