Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 12. 08:28

Jövőre jöhet vissza a Start menü a Windowsba

Letisztulni látszik a Microsoft hosszútávú stratégiája a Windows jövőjével kapcsolatban. A Windows 8-cal tett ugrást a jövőbe óvatosabb, szegmentáltabb lépések követik, külön kiadást kapnak a kisebb gépek (telefonok-tabletek), a PC-k, illetve a nagyvállalatok.

Kiszivárgó értesülések szerint újabb jelentős változásokat hoz a hagyományos asztal és a metrós (Modern) felület együttélésében a Windows "Threshold", a várakozásaink szerint Windows 8.2 néven jövőre megjelenő új frissítés. A Winsupersite belsős információkra hivatkozva két kiemelt változásról beszél, egyrészt visszatérne a klasszikus Start menü, másrészt ablakban is futhatnak a metrós appok.

Vissza, vissza

Az első változás a Start menü visszatérte lenne, amely a megfelelő opciók bekapcsolásával régi fényében tündökölne újra. A döntés, amennyiben igaz, meglepő, ugyanis teljes hátraarcot jelent a korábbi, teljes kijelzőt elfoglaló kezdőképernyő erőltetéséhez képest, tény viszont, hogy összhangban lenne a felhasználók visszajelzéseivel (függetlenül attól, hogy a haladó felhasználók számára az új bal-sarokban-jobb-klikk menü még jobb is, mint a régi Start menü volt). A visszakapcsolható menüvel a rendszer képe gyakorlatilag a Windows 7-tel azonosra faragható, a metrós felületetre pedig véletlenül sem kell belépni majd.

A második újdonság sokkal logikusabb, az asztali környezet és a metrós világ összeolvasztását hozná végre el azzal, hogy ablakban működnének a WinRT-s appok. Véleményünk szerint az ablakozó rendszernél továbbra sincs hatékonyabb PC-s felület több feladat párhuzamos végzéséhez, ebből azonban eddig a metrós alkalmazások látványosan kilógtak, megtörték a munkamenetet (még akkor is, ha egyre rugalmasabban dokkolhatóak a képernyő szélére). Igazából az ablakban futó appok koncepciója annyira természetes és logikus, hogy érthetetlen, miért nem volt ez elérhető már az eredeti Windows 8-tól fogva.

Három kiadásban

A ZDnetnél a szintén kiváló microsoftos kapcsolatokkal rendelkező Mary Jo Foley azonban arról ír, hogy e változások szoros összefüggésben vannak a Microsoft másik stratégiai döntésével, az üzleti és otthoni Windows-kiadások mainál erősebb szétválasztásával. Ezen információk szerint a "Threshold" három fő verzióban jelenne meg: a konzumer kiadás a WinRT-s (metrós/modern) alkalmazásokra fókuszálna ARM és x86 platformokon, és egyszerre szolgálná ki a Windows Phone és a Windows RT által ma ellátott kialakításokat. Ez lenne tehát a konvergens vízió megvalósulása, amely összeolvasztja a kisebb képernyőméretre készülő Windows-variánsokat.

Jelen állás szerint  egyes modelleken elérhető lesz a desktop felület is, ugyanis ez a kiadás a telefonokon, phableteken és tableteken kívül számítógépeken is elérhető lesz majd - ezek lesznek például a Chromebookok és androidos tabletek versenytársai. És hogyan lehet az ingyenes operációs rendszerrel versenyezni? A Microsoft válasza meglepő, a "kis" Windows a The Verge információi szerint ingyen lehet a készülékgyártó partnereké, így a szegmensben a Microsoft egyik versenyhátránya, a viszonylag drága Windows-licencdíj eltűnne. Nagy kérdés, hogy ezek a részletek hogyan állnak majd össze egységes üzleti stratégiával, a Verge találgatása szerint a Google-höz hasonlóan a Bing keresőben és az alkalmazásokban megjelenő reklámbevételekből szerezne bevételt a szoftverház.

Microsoft Surface - várhatóan "kis" és "közepes" Windowssal is lesz.

A középső kiadás a hagyományos PC-ket célozná, rendelkezik asztallal és kényelmesen használható egérrel-billentyűzettel is. Ez a verzió is konzumernek számít abból a szempontból, hogy gyakran kap frissítéseket a Microsofttól a Windows Store-on keresztül, éves, vagy akár annál is sűrűbb tempóban. E középső kiadás lenne a mai Windows 8/8.1 közvetlen utóda, a cég szerint optimális középutat képezve az érintőképernyős alkalmazások és az asztali produktivitás között.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A harmadik verzió az igazi nagyvállalati kiadás lesz, a szokásos vállalati biztonsági és felügyeleti funkciókkal, és teljes támogatást biztosít az immár "klasszikusnak" számító technológiák, a Win32-es alkalmazások és az asztali felület számára. Ez a kiadás elsősorban a hagyományos PC-kialakításokat célozza, így elsődleges felülete az asztal lesz, de megőrzi majd a Modern alkalmazások futtatásának képességét is. Fontos különbség lesz, hogy a nagyvállalati Windows ritkábban, nagyobb lépésekben frissül, ami nagy könnyebbség lehet a céges IT-szervezetek számára.

De meddig lesz még hetes?

Némi kavarodást okozott időközben az is, hogy a Microsoft megjelölte az előtelepített Windows 7 értékesítési határidejét is, az operációs rendszer támogatási naptára szerint 2014. október 30 után már nem lehet előtelepített formában sem hozzájutni a Windows 7-hez (a dobozos terjesztést idén ősszel már befejezte a Microsoft). Az információt a vállalat azonban később visszavonta, az időpontot pedig törölte az oldaláról, a frissebb álláspont szerint még nem dőlt el, hogy mennyi ideig lesz előtelepített formában elérhető a Windows 7.

"Még nem határoztuk meg a Windows 7-tel előtelepített PC-k értékesítési periódusának végét. Az október 30-ai időpont, amelyet a Windows Lifecycle oldalon múlt héten globálisan közöltünk, téves volt, a hibát javítottuk" - áll a Microsoft közleményében. A döntést várhatóan a Windows 8.1-re és az esetleg jövőre megjelenő következő frissítésre adott nagyvállalati választól teszi függővé a szoftvergyártó, ha a rendszer pozitív fogadtatást kap, akkor adott esetben valósággá válhat az október végi határidő, ha negatív a reakció, akkor viszont kitolhatja ezt.

A Windows 7 (Service Pack 1-gyel ellátott verziójának) mainstream támogatási periódusa jelen állás szerint 2015. január 13-ig tart, a kiterjesztett támogatás pedig 2020. január 14-ig jár, ez utóbbi jelenti a biztonsági frissítések kiadásának időtartamát  A javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása egyébként idén áprilisban lejárt már.

a címlapról