Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 11. 09:26

Kitisztult a magyar szerverpiac

A harmadik negyedévben nagyot esett a Magyarországon eladott szerverek darabszáma, ezzel párhuzamosan azonban a piaci forgalom egészséges növekedést mutatott fel, derül ki az IDC elemzőcég által publikált számokból.

HIRDETÉS

Mikroszerverektől megszabadulva

A július elejétől szeptember végéig tartó időszakban hozzávetőleg 3500 szerver fogyott itthon, ezek szinte mindegyike x86 processzorral szerelt, a nem x86-os szerverek (RISC, mainframe) eladásai gyakorlatilag évek óta megszűntek itthon, éves szinten is pár tíz darabról van szó az IDC számai alapján. A szerverpiac volumene nagyot esett, egy év alatt majdnem 27 százalékkal - a legtöbb nagy szervergyártó nem tudta hozni a tavalyi számait, amelyeket egyébként - információink szerint - kimondottan olcsó, a volument növelő konfigurációk hizlaltak fel. Korábban a HP elárasztotta a piacot az AMD, később pedig Intel processzoros, cipősdoboz méretű, 100 ezer forintnál is olcsóbb gépekkel, elsősorban a kis- és középvállalatok számára, amelyek hirtelen megdobták nem csak a cég szervereladásait, hanem a teljes magyar szerverpiacot is.

A most lezárt időszak számai ezért talán pontosabb képet festenek a hazai helyzetről. A legtöbb gépet toronymagasan a HP értékesíti Magyarországon, a cég piaci részesedése darabszám alapján meghaladja a 60 százalékot, bevételarányosan pedig még ennél is magasabb - az olcsó mikroszervereket a kínálatából kivezető vállalat annak ellenére tudta jelentősen növelni bevételét, hogy az eladásai darabszám alapján visszaestek. A második legtöbb szervert a Dell értékesíti, de bevételarányos részesedésben a kevés számú, de drága RISC/UNIX konfiguráció magas értéke miatt az IBM következik a HP után. A harmadik legtöbb gépet az IBM adja el, a három nagyot csak messziről nézik a többiek. A legnagyobb növekedést volumen alapján a Fujitsu érte el a harmadik negyedévben.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Bagi Bence, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta,a harmadik negyedévben jól szereplő cégek elsősorban kormányzati és pénzügyi területen szerzett üzleteknek köszönhetik a pozícióikat., a HP egy kormányzati, a Dell és a Fujitsu pedig egy pénzügyi intézet szerverparkját frissítette például. A piaci forgalom 18 százalék felett bővült éves szinten, a volumencsökkenés ellenére, és több mint 11 millió dollárt tett ki. Ennek oka a már korábban tárgyalt olcsó szerverek kiszorulása.

Tárolópiac: stagnálás

A külső lemezes tárolók piacán a leszállított kapacitás a globális átlagnál nagyobb ütemben, 21 százalékkal emelkedett Magyarországon a harmadik negyedévben, miközben a piac értéke nagyjából 10 millió dolláron stagnált. Ahogy világszinten, itthon is igaz, hogy az eladások egyre inkább eltolódnak a tömeghardverre épülő, tehát olcsóbb tárolók irányába, a gyártók között pedig kiélezett az árverseny, ez okozza az egységnyi kapacitásra vetített átlagos eladási ár meredek csökkenését.

Ahogy a szerverpiacra,a tárolópiacra is igaz az, hogy a magyar piac nagyon kicsi, ezért már egy-egy nagyobb üzlet megkötése alapjaiban át tudja rendezni a gyártói erősorrendet. Ennek szem előtt tartása mellett érdemes tudni, hogy a piacot az IDC számai alapján most a HP vezette az IBM és a Fujitsu előtt, majd az EMC következett, az ötödik helyet pedig az Oracle szerezte meg az árbevétel alapján. Bagi Bence kiemelte, az IBM egy banki és egy ipari projektnek köszönheti a jó szereplését ebben a negyedévben, illetve megemlítette a Hitachit, amely az egyik távközlési szolgáltatónál nyert el egy értékes megbízást.

A HP első helyének oka, hogy a gyártó termékkínálata ütős, mióta 2012 végén megjelent a kínálatában a középkategóriás 3PAR (StoreServ), amellyel láthatóan sikeresen szólítja meg saját, korábbi generációs (főleg az életciklusának végéhez ért EVA) tárolókat használó ügyfélkörét, de kompetitív ajánlatként is megállja a helyét. Szpisjak Tibor, a HP tárolóüzletágának vezetője a HWSW-nek elmondta, a 7200-as sorozat a középkategóriában a legtöbb igényt lefedi, a 7400-as modellek pedig a high-endben is versenyképesek a magyar ügyfelek körében. A rendszeresen piacvezető EMC visszacsúszását talán a VNX2 szeptemberi rajtja magyarázza: a új tárolók feltehetően még nem jutottak el az ügyfelekhez, a régiekre pedig már nem nagyon adnak le rendelést a vevők.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:48

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.