Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 20. 10:55

HP: hivatalosan is vége az EVA tárolóknak

A HP hivatalosan is befejezi EVA tárolóinak értékesítését, a cég már értesítette az ügyfeleket. A kifutó középkategóriás tároló helyett a 3PAR sorozat tagjait ajánlja a cég.

Hivatalosan is vége a HP Enterprise Virtual Array (EVA) tárolóplatform életciklusának, a gyártó levélben értesíti az ügyfeleket arról, hogy 2014 januárjában a kínálatban eddig megmaradt két modell, a P6530 és a P6550 értékesítése is végleg megszűnik. A felhasználóknak a váltás nem lesz hirtelen vagy sürgős, meglevő eszközeikhez ugyanis egészen 2017 január 31-ig vehetnek igénybe támogatást, és az alkatrészellátás, valamint a bővítés is egészen eddig megoldott lesz.

A HP kínálatába akkor kerültek be az EVA tárolók, amikor a cég a 2000-es évek elején felvásárolta riválisát, a Compaqot. A sorozat tagjai jó ideig a HP tárolókínálatának gerincét képezték a középkategóriában, azonban az utóbbi években már nem fejlődtek olyan ütemben, ahogy azt a piac elvárta volna és ahogy a versenytárs termékek tették (pl. EMC VNX, NetApp FAS, Dell Compellent, IBM StorWize), ami az eladási adatokra is hatással volt. Ennek ellenére a HP szerint világszerte mintegy 100 ezer EVA rendszer van jelenleg is használatban.

Érdekesség, hogy az EVA-t leváltó új tárolóplatform sem házon belüli fejlesztés, hanem a 3PAR 2010-es akvizíciójával került a portfólióba. A 3PAR (a HP terminológiában StoreServ) kezdetben csak csúcskategóriás kivitelben volt elérhető, az EMC VMAX és az IBM DS8800 versenytársaként, de a HP 2012 végére elkészült a középkategóriás változattal is - a StoreServ 7000 a csúcskategóriás StoreServ 10000 leszármazottja, annak szinte minden képességével, csak kisebb méretben, idén pedig bemutatkozott a tisztán flashalapú változat is, extrém teljesítményre méretezve.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HP a kezdetektől az EVA leváltására (is) szánta ezt a tárolócsaládot, nem véletlenül van lehetőség van EVA tömbökről az adatok online migrációjára CommandView-val, illetve EVA rendszerekhez replikációs célpontként is illeszthetők a középkategóriás 3PAR tárolók. A HP azt az állítást is megengedi magának, hogy egyszerűbb EVA-ról StoreServ 7000-re migrálni mint egy másik EVA-ra. A StoreServ 7000 sorozat tavalyi premierjekor a HP közölte, egyelőre nem vezeti ki kínálatából az EVA tömböket, de már akkor is arra bátorította a felhasználókat, hogy váltsanak az új generációs tárolókra.

A mostani bejelentést követően a migrációk üteme várhatóan fel fog gyorsulni, az EVA-használókra azonban biztos rárepülnek majd a versenytársak is - például az EMC a vadonatúj "VNX2"-vel -, ami alaposan átrendezheti a középkategóriás tárolók piacán kialakult erőviszonyokat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról