Szerző: Dojcsák Dániel

2013. november 28. 13:00

Érik a Chromecast, jön az SDK

A Google nem adja fel a tévés piac megreformálásásra tett kísérleteit, s a Chromecast képében egyértelmű üzenetet küldött a gyártóknak: ha útját állják a fejlett okostévés (mondjuk androidos) közegnek, akkor a Google képes átugrani őket. A Chromcast nem más, mint egy apró kütyübe zárt Chrome böngésző, de már a korai fázisban is érdekesnek tűnik.

A Google nagyot lépett vissza a Google TV koncepciótól és ahelyett, hogy a televíziókészülékek szoftverét forradalmasítaná, az egyébként is a felhasználók kezében lévő eszközöket használja fel a tartalmak menedzselésére, így a tévé pedig egy külső kijelzővé silányul. Rengeteg próbálkozás volt okostévés megoldásokra, appokra, szolgáltatásokra, közvetlen átjátszásra, de a többség kudarcba fulladt: kínos, kényelmetlen működés, hibák, bugok, lassú, rossz minőségű felületek és persze csalódott felhasználók, körülbelül így lehetne jellemezni az okostévés piacot ma.

A kevesebb több

A Chromecast ezzel szemben nem próbál minden élethelyzetet lefedni, csak egy nagyon szűk tartományra lő, mégpedig az online szolgáltatásokra, amikből a tartalmat szívesen fogyasztanánk nagy képernyőn, de ez jelenleg nehézkes. Ahelyett, hogy a kliens költözne a tévére, a kliens marad az okostelefonon, tableten vagy PC-n. Ahelyett pedig, hogy a többségében akkumulátoros kézikészüléket terhelnénk a lejátszás, dekódolás teljesítményigényes feladatával, ezek az eszközök csak az utasítást adják a lejátszásra. Mondhatni tökéletes kombináció.

A YouTube alkalmazással ezt ma már lehet is demózni, viszont értelemszerűen a Google azt szeretné, ha rajta kívül minden más tartalomtovábbító is elkezdené használni a Chromecast beágyazott HTML5-ös lejátszóra épülő megoldását. Az induló csomagban a YouTube mellett találunk Google Play Music, Google Play Movies, Netflix, Pandora, Hulu Plus és HBO Go támogatást is, de ezek még mind előzetes megállapodások eredményei. Mostantól a Play Store-ban engedélyezve lettek az ezt használó alkalmazások is, illetve egy hackathon keretében december 7-8-án tesztelik a meghívott szoftverfejlesztők a Chromecast környezetet, valószínűleg ezt követően nyilvánossá és elérhetővé válik minden fejlesztő számára a teljes SDK.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Addig is a felhasználók a már meglévő appokon tesztelhetik kedvükre a funkciót, hiszen a Play Store-ban egy külön szekciót kaptak azok az appok, amik képesek együttműködni az USA-ban 35 dolláros, Európában 50 eurós eszközzel. Így, ha valaki vásárol egy Chromecastot, akkor egyszerűen áttekintheti, hogy mik azok az alkalmazások, amik támogatják az eszközt. Mivel a használatához nem szükséges okostévé, csak bármilyen 1080p-t megjeleníteni képes, HDMI-bemenettel rendelkező eszköz, illetve egy Wi-Fi hálózat, ezért a filmes vagy zenei szolgáltatásokat mondhatni zsebben hordhatják a felhasználók magukkal és nem kell feltétlenül a tévén bejelentkezni.

AirTame

A médiaszolgáltatók biztosan ráharapnak erre a lehetőségre, s a mostani mindössze hét alkalmazáshoz hamarosan több tucat másik csatlakozik majd. Emellett a Chromecast inspiráló, illetve piacélénkítő lehet az egyéb apró "tévéokosító" kütyük területén is. A napokban az Indiegogón megjelent magyar fejlesztőkből álló, de dán AirTame csapatának terméke szintén a vezeték nélküli képtovábbítás egyik részfeladatát oldja meg, ott a kábelmentes képernyőmegosztás volt a fókusz, igaz sajnos egyelőre csak PC-ről vagy Macről, okostelefonokról és tabletekről nem. A néhány napja megjelent projekt máris 116 ezer dollár támogatást kapott a közösségi finanszírozási oldalon, de még a kampány vége előtt részletesebben bemutatjuk a fejlesztést itt a HWSW-n is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról