Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 22. 12:00

Dartban készül az új Chrome IDE

Fejlesztőkörnyezet létrehozásán dolgozik a Google, a Chrome appokhoz. Az egyelőre igen korai fázisban lévő, Spark nevű kezdeményezés a vállalat saját fejlesztésű, Dart programnyelvén íródik, amit a JavaScript vetélytársának számít. Ha elkészül, a Spark komolyan megkönnyítheti az alkalmazások fejlesztését a Google böngészőjéhez, azon keresztül pedig akár az asztalra is.

Spark névre hallgató, Chrome-alapú webes fejlesztőkörnyezet (IDE) létrehozásába kezdett a Google. A jelenleg kezdeti szakaszban lévő projekt a tervek szerint Chrome-os alkalmazásként működne a Chromebookokon, és nagyban megkönnyítené a webes alkalmazások készítését. A Spark nyilvános GitHub repository-val is rendelkezik, ahol Google mérnökei a vállalat saját programnyelvén, a Dartban fejlesztik azt.

A hivatalos támogatás egyelőre kétséges

A Sparkban már találhatunk egy grafikus felhasználói felülettel ellátott könyvtárat, amelyet a Polymer motor hajt, és amely számos UI elemet tartalmaz a különböző appok létrehozásához, a funkciót azonban csak az “igazán bátraknak” ajánlott kipróbálni, az ugyanis egyelőre pre-alfa állapotban van. A fejlesztők dolgát megkönnyíteni hivatott, előre elkészített grafikus elemeket tartalmazó könyvtár a Spark Widget Library nevet kapta.

Az fejlesztői környezet jelenleg meglehetősen korai szakaszban jár, ugyanakkor azt aktívan, csaknem napi rendszerességgel frissítik. Egyelőre nem tudni, hogy a projektet a későbbiekben a Google hivatalosan is támogatni fogja-e, vagy csupán játszótérnek szánja mérnökei számára, amennyiben azonban az előbbi igazolódik be, az nagyban leegyszerűsítheti a Chrome appok létrehozását. A böngészőbe szánt alkalmazások nem egyszerű webappok, mivel a helyi Chrome API-khoz is hozzáférhetnek, így az asztali szoftverek számos egyedi képességével is felruházhatóak (offline futás, natív kód végrehajtása, böngésző-mentes ablak). Mióta a Google lehetővé tette az asztali appok fejlesztését Chrome platformra, számos népszerű szolgáltatás élt ezzel a lehetőséggel, például az Any.do, de a vállalat saját jegyzetalkalmazását, a Keepet is megtaláljuk hasonló formában.

Nem csak a Google váltaná le a JavaScriptet

A Spark megalkotásához használt Dartot a JavaScript vetélytársának - idővel pedig leváltójának - szánták, jelenleg azonban a programnyelven megírt kód nem natívan, hanem éppen JavaScriptre fordulva végzi a dolgát. A Dart létrehozása során az egyik legfontosabb szempont a skálázhatóság, illetve a tipikus webes alkalmazások fejlődésének figyelembe vétele volt. Ennek megfelelően a típusosság opcionális, a fejlesztés közben migrálható a kód statikus typingra, ahogy a projekt fejlődése megkívánja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Dart támogatja az osztályokat is, így hatékonyan definiálhatóak belső API-k, illetve könnyebben újrahasználhatóak a metódusok és adatok. Támogatja továbbá a függvénykönyvtárakat, amelyek tartalma garantáltan nem változik és független alkalmazások építhetőek rá. A Dart fejlesztői eszközök terén is pozitív változást hoz, lesznek futtatókörnyezetek és a nyelvet támogató IDE-k is, amelyek megvalósítják az "edit-and-continue" programozási módszert is.

Persze a Google nem egyedül tört a JavaScript trónjára, hiszen a keresőóriás után nem sokkal a Microsoft is előállt saját, TypeScript névre hallgató megoldásával. Ez voltaképpen JavaScriptre épül, annak bővített halmazaként fogható fel. Két nagy újdonsága (a nevet is adó) erős típusosság, illetve az objektumorientált szemlélet, a JavaScriptből leggyakrabban hiányolt két vonás. A vállalat az Office 365 egyes részeihez már használta is a saját fejlesztésű nyelvet, amely egyébként szintén JavaScriptre fordul le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról