:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 12. 10:24

Magyarországra érkezett a Red Hat platformfelhője

2011-ben született meg a Red Hat platformfelhője, az OpenShift, amelyből aztán 2013 tavaszán lett kereskedelmi szolgáltatás. A vállalat most bővítette a földrajzi lefedettséget, egy tegnapi bejelentés alapján végre Magyarországról is elérhető az OpenShift. Az árak is csökkentek.

A platformfelhők (platform as a service, PaaS) célja, hogy egy fejlesztőknek ne kelljen az alkalmazásplatform kialakításával és üzemeltetésével foglalkoznia, hanem magára az alkalmazásra koncentrálhassanak. Egy platformfelhő előnyei leginkább akkor domborodnak ki, ha egy szervezet új alkalmazást vagy szolgáltatást vezet be. Ha valaki egyből a felhőben kezd,  nincs szüksége beruházásra, saját szerverre és infrastruktúrára, üzemeltetési szakértelemre. A cloud előnye emellett a rugalmas, gyakorlatilag végtelen skálázhatóság, valamint a földrajzi elosztottságból adódó megbízhatóság és elérhetőség.

A Red Hat még 2011-ben jelentette be az OpenShiftet, amely az Amazon infrastruktúráján üzemelő, nyílt forrású szoftverekre épülő platformfelhő, változatos nyelveken írt alkalmazások számára. A támogatott nyelvek között van a Java, a PHP, a Ruby, a Python, a Node.js és a Perl is. A plaformszolgáltatás integrálható a JBoss-szal az olyan nagyvállalati funkciók megvalósításához mint a tranzakció- és az üzenetkezelés, illetve többféle fejlesztői keretrendszert (pl. Spring, Seam, Weld, CDI, Rails, Rack, Symfony, Zend, Twisted, Django) támogat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Platformszolgáltatás számos létezik a világon, az ismertebbek közé tartozik a Windows Azure, a Google App Engine, a Heroku és az Engine Yard. Ezekkel kíván versenyezni az OpenShift, amely majdnem két éves tesztidőszakot követően idén nyáron indult el kereskedelmi szolgáltatásként. A Red Hat szerint a szolgáltatás óriási siker, a felhasználók száma egy év alatt 259 százalékkal, az OpenShiften futó alkalmazások száma pedig 322 százalékkal nőtt egy év alatt, de hogy ez pontosan hány felhasználót és alkalmazást jelent, arról a cég nem beszélt.

Az OpenShift mindenesetre most Magyarországra (és további 13 európai országba) is megérkezett, azaz magyar cégek is regisztrálhatnak és hozzájuthatnak a kereskedelmi támogatáshoz. A bejelentéssel egy időben a Red Hat azt is közölte, 50 százalékkal csökkenti a platformszolgáltatásának árát. A legkisebb megvásárolható egység, a "Small" alkalmazáskonténer ("gear") ára óránként 2 dollárcentre csökkent és még a legnagyobbért sem kell 10 centnél többet fizetni. A legkisebb konténer 512 megabájt memóriát tartalmaz, az óránként 5 centbe kerülő közepes gear tárkapacitása 1 gigabájt, a legnagyobbé pedig 2 gigabájt. Mindhárom gearhez alapesetben 1 gigabájt háttértár tartozik, ami tetszés szerint bővíthető. A legkisebb kereskedelmi támogatású csomag havi 20 dollárba kerül, ebben 3 kis alkalmazáskonténer korlátlan használata van benne, fizetni csak az ezen felül használt konténerek után kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.